02.09.2015 14:45

Vispirms izglītības standarti, tad jaunrade

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Inita Juhņēviča: Pirms izglītības iestādes padomes lēmuma ieviešanas iestādes vadītājam ir pienākums izvērtēt tā tiesiskumu, un pēdējais vārds šajā ziņā pieder viņam Inita Juhņēviča: Pirms izglītības iestādes padomes lēmuma ieviešanas iestādes vadītājam ir pienākums izvērtēt tā tiesiskumu, un pēdējais vārds šajā ziņā pieder viņam Einārs Binders

Vasaras sākumā Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, uzliekot skolām par pienākumu nodrošināt izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas savukārt atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, it īpaši tādām kā laulība un ģimene.

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča par šo aktualitāti atgādināja arī Pierīgas izglītības iestāžu vadītājiem.

"Tikumība, atsaucoties uz "Mūsdienu latviešu valodas vārdnīcu", ir normu un principu sistēma, kas regulē cilvēka rīcību, izturēšanos sabiedrībā un attieksmi pret citiem cilvēkiem; cilvēka rīcības, izturēšanās atbilsme šādai sistēmai," skaidroja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča, uzsverot, ka šeit nav runa tikai par dzimumaudzināšanu.

Tālākajos skaidrojumos dienesta vadītāja atsaucās uz Izglītības likumu, skaidrojot, ka "izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Latvijas Republikas Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene" un "izglītības iestāde, izņemot augstskolas, aizsargā izglītojamo no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst šā likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai".

Savukārt izglītības iestāžu pedagogi ir atbildīgi par savu darbu, tā metodēm, paņēmieniem un rezultātiem, ievērojot valsts izglītības standartus, izglītības programmas saturu, noteiktam mācību priekšmetam un stundā apskatāmajām tēmām atbilstošas informācijas un mācību materiālu lietošanu.

Kā uzsvēra I. Juhņēviča, izglītības iestādēs pieaug arī skolas padomes loma, piemēram, lemjot par mācību un audzināšanas procesā izmantojamo metožu un informācijas, tajā skaitā mācību līdzekļu un materiālu, atbilstību izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai, kā arī tikumiskās audzināšanas vadlīnijām. Taču par izglītības iestādes darbības tiesiskumu, sekojot līdzi arī obligāto valsts izglītības standartu ievērošanai, atbildīgs ir iestādes vadītājs, atgādināja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja. Tāpēc pirms izglītības iestādes padomes lēmuma ieviešanas iestādes vadītājam ir pienākums izvērtēt tā tiesiskumu, un pēdējais vārds šajā ziņā pieder viņam.

Kā sacīja I. Juhņēviča, 2015. gada astoņos mēnešos Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departaments ir saņēmis un izskatījis aptuveni 300 iesniegumu. Visbiežāk tie ir no izglītojamo vecākiem, kuri sūdzas par skolēnu mācību sasniegumu vērtēšanu, drošību, izglītības nodrošināšanu bērniem ar speciālām vajadzībām, pedagogu izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Bijušas sūdzības arī par tikumības jautājumiem. Piemēram, bijusi sūdzība par to, ka vienā pirmsskolas izglītības iestādē bērni iestudējuši ludziņu, kurā kaza aicinājusi kazlēnus neiet uz skolu, bet doties zagt kāpostus. Ierēdne gan nesaistīja šo gadījumu ar izglītības vai tikumības standartu pārkāpšanu, taču atgādināja, ka Izglītības likuma ievērošana jebkurā skolā ir obligāta.