12.07.2015 08:58

FOTO: Vangažos atgriezušās gaisa kaujas

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Vangažos atgriezušās gaisa kaujas Einārs Binders

Daudziem droši vien šķiet, ka spēlēšanās ar lidmodeļiem ir mazu puišeļu aizraušanās, taču ir kungi, kuri, savu pirmo lidmašīnas modeli uzbūvējuši bērnībā, tagad – jau vīra gados – pulcējas uz nopietnām starptautiskām sacensībām.

Starptautiskās lidmodeļu gaisa kaujas kopš nedēļas vidus norisinās arī Vangažos, futbola laukumā.

No pirmā planiera līdz starptautiskām sacīkstēm

Vangažu kultūras nama direktors Aleksandrs Čankins savu pirmo aviomodeli uzbūvēja astoņu gadu vecumā, kad dzīvoja Maskavā. Tas bija planieris.

"Tad ķēros klāt lidmašīnas AN24 mēroga modelim. Pēc studijām, kurās ieguvu zvērkopja izglītību, 1970. gadā atbraucu uz Vangažiem, lai strādātu vietējā kažokzvēru saimniecībā. Vēlāk ieguvu arī otru augstāko izglītību – pabeidzu Kultūras institūtu Sanktpēterburgā, bet līdztekus vienmēr esmu nodarbojies ar aviomodelismu un centies iesaistīt šajās nodarbībās arī jauniešus. Šeit, Vangažos, bija Pionieru nams, kur līdz 90. gadu sākumam vadīju lidmodelistu pulciņu. Taču tad atnāca pārmaiņu laiki...

Līdz tam katru gadu mums bija sacensības gan ar planieriem, gan ar radiovadāmajiem un F2D klases lidmodeļiem. Pie mums uz Vangažiem 80. gadu nogalē atbrauca arī lidmodeļu sacensību pasaules čempions Vjačeslavs Beļajevs no Sanktpēterburgas. Te bija arodskola, un sacensību dalībnieki varēja apmesties skolas kopmītnēs, bija iespēja arī nodrošināt maltītes. Bet tad iestājās pārtraukums, jo valstij nebija naudas interešu pulciņu uzturēšanai.

Arī es biju tādā amatā, kurā vairs nedrīkstēju līdztekus vadīt lidmodelistu nodarbības. Man gan reiz zvanīja no Siguldas un interesējās, vai es nevarētu kaut ko darīt lietas labā, bet nekas tur nesanāca. Tagad gan to laiku puikas, kas tagad jau ir lieli vīri, nāk pie manis un teic, ka tomēr vajadzētu lidmašīnu modeļu būvēšanu atsākt un mācīt to tālāk bērniem. Pašlaik gan mani lidmodeļi un rīki to taisīšanai glabājas pagrabā, bet cerams, tā nebūs vienmēr.

Kāpēc ir pamats tā domāt? Pērn tikos ar Vasiliju Prokofjevu no Latvijas Aviācijas sporta veidu federācijas, un pēc vairāku gadu pārtraukuma beidzot atkal sarīkojām Latvijas, Lietuvas un Igaunijas lidmodelistu sacensības "Vangažu kauss" F2D lidmodeļiem. Tās izdevās, un mēs pieteicām sacensības Vangažos kā divu Pasaules kausu posmu. Tiesa, šogad vienlaikus ar Latvijas jeb Vangažu kausu te, uz mūsu futbola laukuma, tiks izcīnīts arī Lietuvas F2D sacensību kauss.

Pasaulē ir 16 šādu posmu. Šo sacensību datums bija zināms visiem pasaulē, un, ja tās labi izdosies, tad tas tā arī paliks nākotnē, piesaistot vēl vairāk jaunu dalībnieku ne tikai no bijušās PSRS telpas, bet arī Rietumeiropas. Šoreiz Vangažos sagaidām vismaz 60 F2D pilotus. Pats jaunākais no mūsējiem šogad beidza ceturto klasi," stāsta A. Čankins.

Lidmodeļu būvētājs ir inženieris kvadrātā

Gan vangažnieks A. Čankins, gan V. Prokofjevs skaidro, kāpēc ir vērts pūlēties un iesaistīt bērnus lidmodeļu būvēšanā, arī tādos sporta veidos kā sacensības F2D klasē.

"Visiem mūsu lidmodelistiem arī tagad, ne tik vieglajos laikos, ir darbs. Tas ir tāpēc, ka viņiem jau no mazām dienām iekrātas tehniskas zināšanas un iemaņas. Turklāt tas ir pavēris ceļu uz tehniskās izglītības iegūšanu. Lai uzbūvētu tādu nelielu lidaparātu, ir vajadzīgas zināšanas par metālu, koku, dažādiem citiem materiāliem. Ja zēniem ir bijusi interese no tiem izveidot lidmašīnu un iemācīties to vadīt, vēlāk viņiem nav sarežģījumu iestāties, piemēram, Tehniskajā universitātē," stāsta V. Prokofjevs.

"Ja jaunam cilvēkam kopš mazām dienām nav radīta interese pašam kaut ko uzbūvēt, rosinot tehnisko domāšanu, vēlāk nav, ko brīnīties, ka pie mums augstskolu inženieru programmās paliek neaizpildītas pat budžeta vietas," uzsver A. Čankins.

Gaisa kauju vilinājums

F2D klasē ietilpst īpaši, ar hordu vadāmi lidmodeļi, kas atgādina divus kopā savienotus lidmašīnas spārnus. Lidmodelim ir neliels benzīna dzinējs, kas spēj attīstīt 33 000 apgriezienu minūtē, un pats lidaparāts var sasniegt ātrumu līdz pat 140 kilometriem stundā. Sacensībās ar F2D lidmodeļiem sacenšas divi piloti – viens vada savu lidmašīnu pa iekšējo apli, otrs – pa ārējo.

Pirms sacensībām lidmašīnai piestiprina divus metrus garu lenti, un tad piloti, protams, stāvot uz zemes, ar saviem lidaparātiem gaisā apļojot, viens otru cenšas noķert un ar propelleru nocirst sāncenša lidmašīnai piestiprināto lenti. Cīņa turpinās četras minūtes. Gadās, ka cīņas karstumā lidmašīna ietriecas zemē, tāpēc šādiem gadījumiem otrs komandas loceklis – mehāniķis – tur gatavībā nākamo modeli. Dažkārt gadās, ka četru minūšu laikā nākas nomainīt vairākas lidmašīnas.

Punkti tiek piešķirti gan par lentei nocirstajiem centimetriem, gan gaisā pavadītajām minūtēm. Katrā sacensību posmā iekrātie punkti tiek saskaitīti kopā, un tad jau pēc visiem posmiem redzams, kurš būs čempions.

Aleksandrs Čankins: ”Nav nemaz tik viegli Vangažos atrast metāla apstrādātājus vai metinātājus, lai gan darbavietas būtu. Bet nekas nemainīsies, ja jauniem cilvēkiem nebūs intereses par tehniskām lietām. Un kas gan labāk par lidmodeļu būvēšanu dod sapratni, ko var izdarīt ar metālu un koku?” Aleksandrs Čankins: ”Nav nemaz tik viegli Vangažos atrast metāla apstrādātājus vai metinātājus, lai gan darbavietas būtu. Bet nekas nemainīsies, ja jauniem cilvēkiem nebūs intereses par tehniskām lietām. Un kas gan labāk par lidmodeļu būvēšanu dod sapratni, ko var izdarīt ar metālu un koku?”