29.06.2015 15:39

Projekta ietvaros Salaspils 1. vidusskolas skolotājas radījušas brīnumskaistas gleznas

Autors  Andris Labanovskis, speciāli portālam "Aprinķis.lv"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Projekta ietvaros Salaspils 1. vidusskolas skolotājas radījušas brīnumskaistas gleznas Andris Labanovskis

Jūnijā, kad skolēni jau baudīja vasaras brīvlaiku, Salaspils 1. vidusskolas skolotāji pieredzējušas mākslinieces un mākslas pedagoģes Maijas Brašmanes vadībā turpināja mācīties saskatīt dabas motīvus un toņus, trenējās tos attēlot savās gleznās.

Projekts "Skolotāji glezno" realizēts ar Salaspils novada domes finansiālu atbalstītu, un tā mērķis bija atraisīt skolotājos spēju iedziļināties dabā, saskatot tur dažādas krāsu, toņu un formu nianses, un iemācīties pārnest šo apgūto prasmi uz jebkuru dzīves situāciju, procesu un risināmu jautājumu. Gleznošanas nodarbības Salaspils 1. vidusskolas pedagogiem deva iespēju saturīgi pavadīt brīvo laiku, pilnveidojot sevi un izkopjot savas radošās spējas, kas tiks pielietotas darbā ar bērniem un jauniešiem.

Projekta "Skolotāji glezno" pirmajā nodarbībā dalībnieki tika iepazīstināti ar krāsu apli un mācījās, kā sajaukt toņus. Turpinājumā tika veidotas dažādu mākslinieku darbu kopijas, bet projekta noslēgumā skolotāji jau gleznoja no dabas. Projekts tika realizēts ļoti pateicīgā laikā, kad dabā viss ziedēja, un Salaspils 1. vidusskolas skolotāji to visu varēja iemūžināt savās gleznās.

Pēc projekta realizēšanas skolotāji izveidoja savu darbu izstādi Salaspils 1. vidusskolas telpās un centās apkopot nodarbību laikā gūtās atziņas un izjūtas. "Šis projekts ir pilnībā attaisnojis manas cerības. Bija iespēja saprast, ar ko sākt, ko nozīmē gleznot un pašai radīt savas mazās glezniņas. Gala rezultāts priecēja gan mani, gan manus tuvākos," norāda kāda no projekta dalībniecēm, piebilstot, ka cer, ka līdzīgas nodarbības Salaspilī notiks atkal. Bet kāda cita Salaspils 1. vidusskolas pedagoģe atzīst, ka šis projekts viņai ļāvis aizmukt no ikdienas rūpēm un paskatīties uz lietām citādāk.

Savukārt gleznošanas nodarbību vadītāja Maija Brašmane, projekta noslēgumā atzina: "Šajās nedēļās daudzas lietas katram tika piedzīvotas pirmoreiz. Pirmoreiz gleznošana dabā ar eļļas pasteļiem. Pirmoreiz sajūtas, ka arī es varu! To sauc par radošumu, kas nepieciešams katram sabiedrības loceklim mūsu patērētāju sabiedrībā. Radošums ir jāattīsta bērnībā un jāsaglabā visu mūžu. To var attīstīt arī jebkurā vecumā, tikai ir vajadzīgas prasmes to izdarīt. Vislabākais novērtējums projektam ir, ka tā dalībnieki vēlas, lai nodarbības turpinātos, un arī paši patstāvīgi ir ne vien gatavi radīt jaunus darbus, bet to arī dara."

Salaspils 1. vidusskolā realizētais projekts "Skolotāji glezno" ir spilgts apliecinājums tam, ka no gleznošanas nav jābaidās – tā ir brīnišķīga nodarbe, kas emocionāli uzlādē, rada prieku, un prasmīga pedagoga vadībā to var iemācīties ikviens.