08.06.2015 16:41

Jūrmalniece: Kauguru bibliotēka skolēnu brīvlaikā pārvērtusies par datorspēļu zāli

Autors  Magda Jēgere, Vidzemes augstskolas žurnālistikas studente
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jūrmalniece: Kauguru bibliotēka skolēnu brīvlaikā pārvērtusies par datorspēļu zāli Kauguru bibliotēkas attēls no vietnes "Twitter.com"

Portāla "Aprinķis.lv" redakcijā vērsās jūrmalniece Ilze Zaube, kura ir sašutusi, ka pēdējā laikā Kauguru bibliotēkā pie datora, lai nosūtītu kādus svarīgus dokumentus, nemaz vairs nevar tikt – bibliotēka skolēnu brīvlaikā pārvērtusies par vietējo datorspēļu zāli.

"Tā kā man mājās nav datora, tad man nākas doties uz netālo Kauguru bibliotēku. Diemžēl nākas secināt, ka vienmēr pēdējā laikā visi datori ir aizņemti, un arī šodien plkst. 10.30 pie visiem datoriem sēdēja bērni. Bez manis bibliotēku apmeklēja arī vairāki citi pieaugušie, kuri bibliotēkas datorus vēlējās izmantot, lai veiktu maksājumus internetbankā, nosūtītu CV. Bibliotekāres tikai strupi pateica - gaidiet rindā!" 4. jūnijā portālam rakstīja Kauguru iedzīvotāja I. Zaube.

Turklāt viņa norāda, ka tā nav pirmā reize, kad Kauguru bibliotēkas darbinieces pie datora pirmos vienmēr palaiž bērnus, bet pieaugušajiem tikmēr ir jāgaida rindā, kamēr bērni beigs spēlēt datorspēles. "Vai tas ir normāli, ka Kauguru bibliotēka ir pārvērsta par vietējo datorspēļu zāli? Un vai tiešām Kauguru bibliotēkas datori ir paredzēti tikai bērnu izklaidēm?" retoriski jautā jūrmalniece.

Sarunā ar Kauguru bibliotēkas vadītāju Veltu Vārpsalieti uzzinām, ka bibliotēka darbadienās ir atvērta no pulksten 11, un tajā dienā bibliotēka esot bijusi vaļā no pulksten 10 sakarā ar Bērnu aizsardzības dienai veltītu pasākumu pirmsskolas vecuma bērniem.

"Ir sācies vasaras brīvlaiks, pie mums nāk daudz bērnu, un ir tā, ka viņi aizņem datorus, spēlējot spēles vai darot kaut ko citu. Bet mēs jau viņus nevaram un nevēlamies dzīt prom, viņiem ir tikpat lielas tiesības izmantot datorus kā citiem," norāda V. Vārpsaliete.

Viņa saka, ka Kauguru bibliotēkā ir izstrādāta datoru lietošanas sistēma un iekšējās kārtības noteikumi, tāpat kā citās Latvijas bibliotēkās. Vasaras sezonā bērni datorus var izmantot spēlēm un citām varbūt ne tik svarīgām lietām no pulksten 11 līdz 15.

Pierakstoties datorus var izmantot rindas kārtībā, katram tiek atvēlēta viena stunda laika, un tad var pierakstīties atkal, ja ir vajadzība. Turklāt, pēc V. Vārpsalietes teiktā, bibliotekāres vienmēr atstājot brīvus divus datorus tādām steidzamām vajadzībām kā, piemēram, printēšanas darbi, CV veidošana vai kas cits.

"Ja nu kādam ir kaut kas pavisam svarīgs un steidzams, bibliotekāres vienmēr ir pretimnākošas un ļauj izmantot arī savus datorus. Nevienam nekad nav ilgāk jāgaida par desmit minūtēm," skaidro V. Vārpsaliete.