25.05.2015 13:44

Mālpilī zina – radošam pavāram darbs būs vienmēr

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
”Gatavojot kopā ar šefpavāru Tomasu Godiņu, mēs iemācījāmies daudz ko jaunu,” atzinīgi vērtē Mālpils profesionālās vidusskolas topošie pavāri. ”Gatavojot kopā ar šefpavāru Tomasu Godiņu, mēs iemācījāmies daudz ko jaunu,” atzinīgi vērtē Mālpils profesionālās vidusskolas topošie pavāri. Einārs Binders

Mālpils profesionālā vidusskola labprāt izmanto iespējas saviem audzēkņiem piedāvāt arvien jaunu pieredzi un prasmes, kas var noderēt, lai pēc skolas beigšanas viņi būtu konkurētspējīgi darba tirgū.

Nesen skolā notika seminārs "Meistara diena", ko organizēja biedrība "Siera klubs" sadarbībā ar uzņēmumu "Mālpils piensaimnieks" un šefpavāru Tomasu Godiņu, un arī mēs uzzinājām, cik ļoti prasmīga saimniekošana virtuvē ietekmē veselību un kā garšīgi pagatavots ēdiens palīdz iztikt bez zāļu ripiņām.

Siers sader ar visiem produktiem

"Vai zināt, kas jādara, lai būtu stipri kauli, stalta stāja, skaisti zobi un kupli mati?" topošajiem pavāriem jautāja "Siera kluba" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

"Dienas laikā jāapēd 100 gramu siera vai 200 gramu biezpiena, jāizdzer glāze piena un glāze skābpiena dzēriena. Ar to pietiek, lai uzņemtu diennaktī nepieciešamo kalcija daudzumu, pusi no olbaltumvielu devas, trešdaļu no taukiem, kā arī vitamīnus un minerālvielas. Piena produkti ir visieteicamākais kalcija avots, jo tajos ir vislabvēlīgākā kalcija un fosfora attiecība, kā arī D vitamīns un piena cukurs, kas sekmē kalcija uzsūkšanos.

Pienā ir visas dzīvības norisēm svarīgākās vielas, vienīgi dažādos piena produktos atšķiras to koncentrācija. Sierā tā ir visaugstākā, pēc tam seko biezpiens, tad piens un skābpiena dzērieni. Siers ir unikāls arī tajā ziņā, ka tas sader ar jebkuru citu produktu. Ir bijušas pat sacensības, kurās jaunieši sauc dažādu veidu gaļas, zivis, dārzeņus, graudus, augļus, ogas, savukārt pavārs nosauca sieru, ar ko katrs no tiem lieliski sader ēdienā.

Pateicoties pavāriem, neviens vairs nebrīnās par dārzeņu salātiem ar sieru, siera zupām, kotletēm ar siera pildījumu un karbonādēm ar siera cepurītēm, siera platēm, sāļajām vai saldajām siera tortēm un pat kokteiļiem."

Nav divu vienādu sieru

"Latvijā sierus ražo no govs un kazas piena, bet citviet pasaulē ir arī aitas un bifeļmātes piena sieri, kā arī sieri no šo pienu maisījumiem dažādas proporcijās, kas tiem piešķir dažādas garšas un īpašības," pastāstīja "Mālpils piensaimnieka" tehnologs Rolands Jomerts.

"Atšķiras arī dažādos Latvijas novados gatavotie sieri, jo pie jūras gotiņas un kaziņas ēd vienu zāli, bet Vidzemes augstienē, Latgalē, Zemgalē un Kurzemē ir cita augu seka, kas arī atstāj iespaidu uz siera garšu. Taču visiem pie mums ražotajiem sieriem piemīt kopēja un ļoti augsti vērtēta īpašība – tie ir 100% dabīgi produkti.

"Mālpils piensaimniekā" mēs ražojam daudz un dažādus sierus. Mūsu sieri ir saimniecēm un pavāriem ar fantāzijas lidojumu."

Katrai mēneša dienai divi vietējie sieri

"Pateicoties sieru daudzveidībai, šodien man cilvēki vairs nejautā, kā var apēst 100 gramus siera dienā. Latvijas piensaimnieki patlaban ražo aptuveni 70 siera šķirņu, tātad mēs katru dienu veselu mēnesi varam nogaršot pat divus sierus ar dažādu garšu. Taču viena lieta ir runāt, bet pavisam cita – sierus pagaršot," pauda "Siera kluba" vadītāja un aicināja nobaudīt 16 veidu sierus un uzkodas, kurās tie izmantoti.

Klātesošajiem bija iespēja noprovēt katru – sākot ar Lazdonas "Balto biezpiena sieru", kas joprojām tiek ražots tāpat kā sensenos laikos. V. Davidanova atklāja, ka "Zaļajam sieram" sākumā visi iet ar līkumu, bet, kad viens pagaršo, tas ātri pazūd no šķīvjiem. "Un nebīstieties no "Bakšteina" smaržas, kas aizsit elpu. Tas jāpagaršo, lai saprastu, cik ļoti garšīgs šis siers ir.

Šveices tipa sieru pazīsiet pēc lielajiem caurumiem, bet "Rīgas Piena kombināta" svaigais rozā siers savu krāsu ieguvis, pateicoties marinētu biešu sulas piedevai. Katram sieram ir savs stāsts, smarža un garša."

"Tik daudz siera cik šodien ēdām pirmo reizi mūžā!"

Kad degustācijai izliktie šķīvji bija pustukši, topošajiem pavāriem un viņu kolēģiem no citiem Mālpils profesionālās skolas kursiem jautājām: "Kā garšoja?"

"Biezpienu mana mamma vienmēr gatavo tikai ar krējumu. Ar piedevām to ēdu pirmo reizi, un tas garšo riktīgi forši! No sieriem vislabāk patika "Baltais" siers", atzina topošais pavārs Ruslans Stavrovs no 1. kursa.

"Man garšoja "Fetas" siers, garšīgs pārsteigums bija "Bakšteins". Un vēl man ļoti patika biezpiens ar banāniem un aveņu ievārījumu," teica topošā pavāre Alīna Petrovska.

"Tik daudz siera cik šodien ēdām pirmo reizi mūžā," ar prieku stāstīja topošie inženierkomunikāciju tīklu tehniķi Roberts Straumanis un Gints Veisbergs. "Ļoti patika kūpinātais siers. Brin¬za bija pārāk sāļa. Visi pārējie sieri bija garšīgi. Bija interesanti klausīties arī stāstu par to, cik siers ir vērtīgs produkts. Mums pat jausmas nebija, cik daudz dažādu sieru ražo tepat pie mums, Mālpilī. Malači!"

Pēc siera uzkodu baudīšanas topošie pavāri devās uz profesionālās vidusskolas virtuvi, kur notika "Meistara dienas" otrā daļa.