24.04.2015 12:36

Aktuālā tēma: Kas pusdienās skolēnam Salaspilī?

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pavārēm darbs skolas virtuvē sākas pulksten piecos no rīta, jo ēdienkarte ir diezgan sarežģīta un jau pirmajā garajā starpbrīdī pusdienu galdiem ir jābūt uzklātiem. Pavārēm darbs skolas virtuvē sākas pulksten piecos no rīta, jo ēdienkarte ir diezgan sarežģīta un jau pirmajā garajā starpbrīdī pusdienu galdiem ir jābūt uzklātiem. Einārs Binders

Salaspils 1. vidusskolā ēdināšanas pakalpojumus jau 12 gadus nodrošina SIA "Žaks-2". Kas ir skolēnu pusdienu ēdienkartē, no kādiem produktiem un kā šie ēdieni top, stāsta Salaspils 1. vidusskolas ēdnīcas administratore Jeļena Ševeļova.

– Kā ir veidota skolēnu pusdienu ēdienkarte?

– Skolēnu pusdienu ēdienkartes saturu ir izstrādājusi un apstiprinājusi Salaspils novada dome. Faktiski ir trīs ēdienkartes – katra izstrādāta vienai nedēļai un katrā ir pilnīgi citi ēdieni. Uzskatu, ka tas ir labs risinājums, kā bērniem nodrošināt produktu un ēdienu daudzveidību, kas ir pilnvērtīga uztura pamatā. Vienīgi, ja ir kāds ēdiens, ko bērni neēd, tad ar skolas direktores atļauju un, saskaņojot ar bērnu vecāku komiteju, mēs šo ēdienu varam nomainīt ar citu, kas skolēniem garšo labāk.

– Kādi ēdieni ir 1.–5. klašu skolēnu pusdienās?

– 1.–5. klašu audzēkņi skolas pusdienas, kuru cena ir 1,12 eiro, saņem par brīvu, jo tās apmaksā pašvaldība. Lai sniegtu priekšstatu par tām, iepazīstināšu jūs ar vienas nedēļas ēdienkarti. Pirmdien bērniem pusdienās ir frikadeļu zupa, rauga pankūkas ar ievārījumu, kakao, rudzu maize. Otrdien – vistas fileja ar kartupeļu biezeni, burkānu un seleriju salāti, biezpiena krēms ar zemeņu ķīseli, rudzu maize, ābols. Trešdien – vistas zupa ar dārzeņiem, viltotais zaķis ar makaroniem, konservēts gurķis, dzērveņu sīrupa dzēriens, rudzu maize. Ceturtdien – "Zemnieku" zupa, cūkgaļas tefteļi piena mērcē ar vārītiem kartupeļiem un svaigu gurķu salāti, ābolu kompots, rudzu maize. Piektdien – plovs ar vistas gaļu, svaigu dārzeņu salāti ar eļļu, augļu kokteilis ar jogurtu, rudzu maize. Pārējās nedēļās ir citi ēdieni.

Katru dienu pusdienās ir svaigs auglis vai no tā gatavots deserts vai dzēriens. Svaigo dārzeņu salāti ir pieskaņoti otrajam ēdienam.

– Ko pusdienās ēd 6.–12. klašu skolēni?

– Šo klašu skolēniem pusdienas ir par maksu. Viņiem ir divas iespējas – ēst kompleksās pusdienas par 1,14 eiro dienā vai izvēlēties ēdienus no brīvās ēdienkartes. Brīvajā ēdienkartē saskaņā ar līgumu noteikti ir jābūt zupai, trīs dažādiem otrajiem ēdieniem, veģetārajam ēdienam, desertam un dzērienam.

– No kādiem produktiem gatavojat ēdienus?

– Ēdienu gatavošanā mēs izmantojam piena produktus no "Rīgas piena kombināta", gaļu no gaļas pārstrādes uzņēmuma "Nākotne", vietējos kartupeļus, burkānus, kāpostus, bietes un augļus no "Fruits Serviss", maizi no "Agro-Roga", "Pērnes" eļļu utt.

Visi ēdieni skolas virtuvē tiek gatavoti uz vietas tikai no svaigiem produktiem. Kartupeļus vārām un pēc tam samīcām biezenī, tas nekad nav gatavots no kartupeļu pulvera, kas turklāt ir dārgāks par kartupeļiem. Ēdienu gatavošanai nepieciešamajiem produktiem katru dienu ir paredzēta konkrēta summa, un tajā ir jāiekļaujas.

– Kā paspējat trīs starpbrīžos pabarot 776 audzēkņus?

– Mums ir komplekso pusdienu pavārs un brīvās ēdienkartes pavārs. Katrs gatavo savus ēdienus skolēnu pusdienām. Skolas virtuvē darbs sākas pulksten piecos no rīta, jo ēdienkarte ir diezgan sarežģīta un pulksten 10.30 pirmajiem pusdienu galdiem jau ir jābūt uzklātiem – zupas traukam ir jābūt uz galda, lai bērni paši var ieliet, cik vēlas. Otrajiem ēdieniem jābūt uzservētiem uz porciju šķīvjiem, arī desertam un dzēriena glāzei jābūt uzliktai. Lai komplekso pusdienu izdale noritētu maksimāli raiti un ēdiens būtu atbilstošā temperatūrā, tajā piedalās visi ēdnīcas darbinieki.

Pulksten piecos no rīta virtuvē darbu sāk arī konditore. Viņa mīca mīklu no miltiem, piena, rauga, sviesta – līdzīgi kā mājās – un gatavo smalkmaizītes, lai pulksten 7.30, kad atveram ēdnīcu, tās ir tikko kā izņemtas no krāsns. Bērni, kuri nav paēduši brokastis, var nopirkt kanēļa, siera, vārītā krēma maizīti un, no piena automāta ielejot glāzē pienu, kas ir par brīvu, paēst brokastis.

Tiem skolēniem, kuri paliek uz pagarināto grupu, mēs piedāvājam arī launagu, jo skolas ēdnīca ir atvērta līdz pulksten 15.

– Diez vai vecāki mājās bērniem var piedāvāt tik daudzveidīgu ēdienu klāstu, kāds ir skolas pusdienu piedāvājumā. Kā bērniem garšo jūsu gatavotās pusdienas?

– Bērnu vecāki daudz strādā un vakaros mājās pārnāk ļoti noguruši, tāpēc diez vai viņiem ir laiks un spēks gatavot uzpūteni ar pienu vai šokolādes krēmu ar zemeņu ķīseli. Tāpēc gadās, ka pirmajā klasē bērni reizēm prasa, kas tas par ēdienu. Taču pakāpeniski viņi iepazīstas ar ēdienkarti un pierod.

Šo 12 gadu laikā esmu ievērojusi, ka no piedevām bērniem labāk par vārītajiem kartupeļiem garšo kartupeļu biezenis. Griķus ēd ne visi, taču makaroni garšo kā mazajiem, tā lielajiem. Rīsi sāk garšot no 5. klases.

Ne visiem bērniem garšo mērces. Ņemot vērā bērnu vēlmes, ēdienkartē patlaban ir tie ēdieni, kas, manuprāt, viņiem garšo, jo mums jāgādā, lai bērni ir paēduši.

Iepriekš:

Siguldas pašvaldība lauž līgumu ar uzņēmumu, kas skolēnus baro ar nekvalitatīvām maltītēm
PVD sodīs nekvalitatīvo ēdinātāju Kretingos maistas; uzņēmumā uzskata, ka pārmetumi ir nevietā

Belēvičs: Nekvalitatīvais pusdienu piedāvājums bērniem ir satraucošs un prasa risinājumu