15.04.2015 18:39

PVD sodīs nekvalitatīvo ēdinātāju "Kretingos maistas"; uzņēmumā uzskata, ka pārmetumi ir nevietā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nolēmis sodīt lietuviešu uzņēmumu "Kretingos maistas", kas skolēnus Siguldā barojis ar nekvalitatīvām maltītēm. Tikmēr uzņēmumā uzskata, ka pārmetumi ir nevietā, jo ēdināšana notiekot saskaņā ar augstākajām kvalitātes prasībām.

Par šo gadījumu sākta administratīvā lietvedība, tiks veikta situācijas analīze un lemts par to, vai personu saukt pie administratīvās atbildības. Tāpat tiks lemts par soda apmēru Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto sankciju ietvaros," portālu "Aprinķis.lv" informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

Vienlaikus viņa uzsvēra – lai iegūtu objektīvus datus par pārējiem uzņēmumiem, kas sniedz ēdināšanas pakalpojumus izglītības iestādēs, PVD līdz mācību gada beigām turpinās veikt plānveida vai, ja nepieciešams, ārpuskārtas pārbaudes minēto uzņēmumu pakalpojumu sniegšanas vietās.

"Svarīgi, lai pirmsskolas un skolu audzēkņi saņemtu kvalitatīvu un uztura normām atbilstošu ēdienu, ko skolu ēdnīcām piegādā pašvaldības izvēlēts ēdinātājs. Šo ēdinātāju darbu trīs reizes gadā pārbauda arī PVD inspektori, bet, ja ir sūdzības, tad arī pārbaužu ir vairāk," teica A. Joffe.

Tikmēr uzņēmums "Kretingos maistas", kas ēdina bērnus trīs Siguldas skolās, ir pārsteigts par Siguldas pašvaldības lēmumu lauzt līgumu un uzskata, ka pārmetumi par nekvalitatīvu ēdināšanu ir nevietā, jo viss notiekot saskaņā ar augstākajām kvalitātes prasībām.

Pēc "Kretingos maistas" Latvijas filiāles direktores Laimas Grigaitienes teiktā, uzņēmums sev un partneriem – pārtikas piegādātājiem – izvirzot visaugstākās prasības. Kompānija 14 darbības gados esot izveidojusi sistēmu, kas ļauj piedāvāt kvalitatīvus pakalpojumus un radījusi visus apstākļus, lai nodrošinātu veselīgu un kvalitatīvu pārtiku bērnudārziem, skolām, slimnīcām un citiem uzņēmumiem.

"Ēdienkartes izglītības iestādēm tiek sagatavotas, ievērojot stingras veselīga uztura prasības, saskaņotas ar apkalpojamo iestāžu administrāciju, vecākiem un skolēniem. Uzņēmums regulāri veic aptaujas par ēdiena kvalitāti, ir ieviesta bezmaksas kvalitātes līnija, regulāri notiek iekšējie auditi," saka L. Grigaitiene.

Viņa gan piebilst, ka cilvēciskais faktors pastāv vienmēr, tāpēc no šā gada sākuma uzņēmumā pastiprināta iekšējā kontrole. Tas nozīmē, ka "Kretingos maistas" darbinieki regulāri, pat vairākas reizes nedēļā, ierodas pārbaudes vizītēs. Iekšējā audita laikā ēdnīcās tiek vērtēts, kā tiek nodrošināti pārtikas produktu uzglabāšanas un pagatavošanas apstākļi, vai tiek ievērotas ēdienkartes, ēdienu sastāva, porciju lieluma normu prasības. Pārbaudītāji uzmanību pievērš arī darbinieku apģērbam, uzskaitei kasē, tam, kā aizpildīti dokumenti, kā arī citu prasību ievērošanai, norāda "Kretingos maistas" filiāles direktore.

Jau zināms, ka 24 Latvijas izglītības iestādēs, tostarp trīs Siguldas vispārējās izglītības iestādēs, skolēnu ēdināšanu nodrošina uzņēmums "Kretingos maistas". Šajā mācību gadā PVD inspektori veikuši 53 pārbaudes "Kretingos maistas" ēdnīcās visā Latvijā, un 40 gadījumos Latvijas skolu ēdnīcās konstatēti pārkāpumi.

PVD inspektori secinājuši, ka uzņēmums pusdienu maltītes skolēniem gatavojis no bojātiem dārzeņiem, izmantojis garšvielas, kas satur sāli un garšas pastiprinātājus, kā arī gaļas ēdienu gatavošanai izmantojis galvenokārt saldētu vistas gaļu.

Tāpat zināms, ka, rūpējoties par bērnu un skolēnu veselību un saņemot informāciju par pārkāpumiem skolēnu ēdināšanā, pašvaldība Siguldas pašvaldība otrdien, 14. aprīlī, pieņēmusi lēmumu lauzt līgumu ar "Kretingos maistas" un izteikt rājienu skolu direktoriem, ka par nepilnībām nav laikus ziņojuši pašvaldībai.

Iepriekš:

Siguldas pašvaldība lauž līgumu ar uzņēmumu, kas skolēnus baro ar nekvalitatīvām maltītēm

Belēvičs: Nekvalitatīvais pusdienu piedāvājums bērniem ir satraucošs un prasa risinājumu

TV raidījums: Siguldas skolās maltītes tiek gatavotas no bojātiem dārzeņiem un saldētas gaļas