15.04.2015 17:34

Vecāki atzinīgi vērtē Siguldas pašvaldības lēmumu lauzt līgumu ar "Kretingos maistas"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vecāki atzinīgi vērtē Siguldas pašvaldības lēmumu lauzt līgumu ar "Kretingos maistas" Delfi.foto.lv

Biedrība "Vecāki par izglītību" atzinīgi vērtē Siguldas novada domes lēmumu par līgumu laušanu ar uzņēmumu "Kretingos maistas", tomēr neslēpj, ka, visdrīzāk, šāda pašvaldības rīcība nesekotu, ja nebūtu bijis plašas rezonanses.

To portālam "Aprinķis.lv" pavēstīja biedrības valdes locekle Silvija Titova-Meija. Viņa vērš uzmanību uz to, ka kvalitatīva pārtika bērnam nav mazāk svarīga par seksuālo audzināšanu, kas pēdējā laikā atrodas uzmanības epicentrā. Turklāt bērni nesaņems kvalitatīvu un viņu vajadzībām atbilstošu pārtiku, kamēr pasūtītāji nelauzīs līgumus ar piegādātājiem, kuri nepilda savas saistības.

Lai gan biedrība atzinīgi vērtēja Siguldas novada domes lēmumu lauzt līgumu ar lietuviešu uzņēmumu "Kretingos maistas", neatbildēts paliek jautājums, vai tiešām pašvaldības uzskata, ka problēmas ir jārisina tikai tad, kad par tām sāk runāt radio vai rāda televīzijā? Tāpat biedrības pārstāvji neizprot, ko gaida citas pašvaldības, kuru izglītības iestādēs bērnu ēdināšana notiek tādā pašā vai pat zemākā kvalitātē, kā tika atspoguļots raidījuma "De facto" sižetā.

Saskaņā ar Iepirkumu uzraudzības biroja tīmekļa lapā publiski pieejamo informāciju 2014. gada otrajā pusē vismaz astoņas novada un pilsētu pašvaldības ir noslēgušas līgumu ar iepriekš minēto komersantu. Turklāt Pierīgā "Kretingos maistas" skolēnus ēdina ne vien Siguldas skolās, bet arī Vangažu vidusskolā.

Tomēr, kā aģentūrai LETA norādīja Vangažu vidusskolas direktore Indra Kalniņa, skola nav saņēmusi nevienu sūdzību par uzņēmuma "Kretingos maistas" sniegtajiem pakalpojumiem ne no skolotājiem, ne no vecākiem.

I. Kalniņa sacīja, ka "Kretingos maistas" veidotā ēdienkarte skolā ir daudzveidīga un ēdieni garšīgi. Tāpat arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudes, kas notiek trīs reizes gadā, nav atklājušas nekādus pārkāpumus. Tāpēc Inčukalna novada pašvaldībai pagaidām nav iemesla pārskatīt līgumu vai lauzt to. Pret "Kretingos maistas" nekādu pretenziju nav bijis arī Cēsu novada pašvaldībā, kur uzņēmums nodrošina ēdināšanas pakalpojumus trijās mācību iestādēs.

Biedrības "Vecāki par izglītību" valdes locekle tomēr uzskata, ka situācija ar bērnu ēdināšanu skolās pilnīgi jaunā līmenī ir aktualizējusi ne tikai produktu un ēdināšanas kvalitātes problēmas, bet arī jautājumu par iepirkuma procedūrām, tostarp izrietošo iepirkuma līgumu izpildes kontroli un uzraudzību.

Tas norāda uz ļoti nozīmīgām nepilnībām valsts un pašvaldības iestāžu sadarbības jautājumos, kā arī būtiskām uzraudzības un kontroles nepilnībām par valsts un pašvaldības budžeta izlietojumu.

"Jo vairāk būs gadījumu, kad pakalpojuma saņēmējs lūgs ierosināt krimināllietu pret negodīgu komersantu, kurš krāpj pasūtītāju, jo retāk konkursu pretendenti piedāvās mazāko cenu un riskēs uz mūsu bērnu veselības rēķina nenodrošināt kvalitatīvu ēdienu," pārliecināta biedrība.

Biedrība "Vecāki par izglītību" ir sagatavojusi priekšlikumus un jautājumus atbildīgajām amatpersonām un plāno tos iesniegt attiecīgajās iestādēs.
"Ministriem ir jāuzņemas atbildība par saviem solījumiem. Tikai tad, ja uzraudzīsim to izpildi, varam cerēt uz pozitīviem rezultātiem," uzsvērusi S. Titova-Meija.

Jau ziņots, ka 24 Latvijas izglītības iestādēs, tostarp trīs Siguldas vispārējās izglītības iestādēs, skolēnu ēdināšanu nodrošina uzņēmums "Kretingos maistas". Šajā mācību gadā PVD inspektori veikuši 53 pārbaudes "Kretingos maistas" ēdnīcās visā Latvijā, un 40 gadījumos Latvijas skolu ēdnīcās konstatēti pārkāpumi.

PVD inspektori secinājuši, ka uzņēmums pusdienu maltītes skolēniem gatavojis no bojātiem dārzeņiem, izmantojis garšvielas, kas satur sāli un garšas pastiprinātājus, kā arī gaļas ēdienu gatavošanai izmantojis galvenokārt saldētu vistas gaļu.

Tāpat zināms, ka, rūpējoties par bērnu un skolēnu veselību un saņemot informāciju par pārkāpumiem skolēnu ēdināšanā, pašvaldība Siguldas pašvaldība otrdien, 14. aprīlī, pieņēmusi lēmumu lauzt līgumu ar "Kretingos maistas" un izteikt rājienu skolu direktoriem, ka par nepilnībām nav laikus ziņojuši pašvaldībai.

Iepriekš:

Siguldas pašvaldība lauž līgumu ar uzņēmumu, kas skolēnus baro ar nekvalitatīvām maltītēm

Belēvičs: Nekvalitatīvais pusdienu piedāvājums bērniem ir satraucošs un prasa risinājumu

TV raidījums: Siguldas skolās maltītes tiek gatavotas no bojātiem dārzeņiem un saldētas gaļas