14.04.2015 15:34

Siguldas pašvaldība lauž līgumu ar uzņēmumu, kas skolēnus baro ar nekvalitatīvām maltītēm

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas pašvaldība lauž līgumu ar uzņēmumu, kas skolēnus baro ar nekvalitatīvām maltītēm arhīvs

Siguldas novada pašvaldība nolēmusi lauzt līgumu ar lietuviešu uzņēmumu "Kretingos maistas", kas novada izglītības iestāžu bērnus baro ar nekvalitatīvu ēdienu. Tāpat tiks iztteiks rājiens skolu direktoriem, ka par nepilnībām nav laikus ziņojuši pašvaldībai.

Kā portālu "Aprinķis.lv" informēja novada domē, Siguldas novada pašvaldībai rūp bērnu un skolēnu veselība, tādēļ, saņemot informāciju par pārkāpumiem skolēnu ēdināšanā, pašvaldība otrdien, 14. aprīlī, pieņēmusi lēmumu lauzt līgumu ar skolēnu ēdinātāju, lietuviešu uzņēmumu "Kretingos maistas".

Pašvaldībā norāda, ka līgums par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu Siguldas pilsētas izglītības iestādēs ar "Kretingos maistas" tika noslēgts 2010. gada novembrī, un tā beigu termiņš bija 2015. gada jūnijs.

"Darbs piecu gadu garumā ar šo ēdinātāju ir bijis ļoti grūts, sarežģīts un prasījis daudz pūļu no pašvaldības puses. Šajā reizē saņemtie Pārtikas un veterinārā dienesta ārpuskārtas pārbaudes rezultāti ir īpaši nopietni, lai pašvaldība, rūpējoties par novada skolēnu veselību, pieņemtu galīgo lēmumu par līguma laušanu ar "Kretingos maistas", kas nodrošināja ēdināšanu Siguldas Valsts ģimnāzijā, Siguldas pilsētas vidusskolā un Siguldas 1. pamatskolā," skaidro Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Pašvaldībā arī skaidro, ka PVD regulāri ir veicis kontroli Siguldas novada izglītības iestāžu ēdnīcās un līdz šim, pēc pašvaldības rīcībā esošā informācijas, nopietnu pārkāpumu nav bijis. Izņēmums esot pēdējā pārbaude šī gada aprīļa sākumā, kad tās laikā konstatēti vairāki pārkāpumi, piemēram, ēdienkarte atšķīrās no tās, kāda ir saskaņota ar skolas medmāsu, ēdieni nenodrošināja skolēnu vecumam atbilstošu ēdienreizes uzturvērtību un personāls neievēroja atsevišķas noteiktās higiēnas prasības. Turklāt par šiem konstatētajiem pārkāpumiem PVD sācis administratīvo lietvedību pret uzņēmumu "Kretingos maistas".

Siguldas novada pašvaldības izpilddirektore Jeļena Zarandija norāda, ka piecu gadu laikā situācija vairākkārt risināta, aicinot ēdināšanas pakalpojuma sniedzēju uz pārrunām, kurās piedalījušies gan skolu direktori, gan uzņēmuma pārstāvji, gan skolēnu vecāki. Tāpat apsekotas izglītības iestāžu ēdnīcas un, konstatējot nepilnības vai pārkāpumus, iesniegtas pretenzijas "Kretingos maistas", pieprasot to novēršanu. Tomēr tik nopietni pārkāpumi, kā norādīts PVD aprīļa atzinumā, netika konstatēti.

Vienlaikus pašvaldība arī izteikusi rājienu visu trīs izglītības iestāžu vadītājiem par nepietiekamu ēdināšanas pakalpojumu nodrošinātāju kontroli un pieprasījusi paskaidrojumus par radušos situāciju. Turklāt, kā norāda pašvaldībā, skolu direktori par šī gada aprīlī PVD sastādītajiem protokoliem pašvaldību nebija informējuši un domes vadība par situāciju uzzināja tikai no plašsaziņas līdzekļiem.

"Skolu direktoriem jābūt aktīvākiem, uzraugot, kas notiek viņu vadītajās iestādēs, un jāseko līdzi pakalpojumu nodrošinātāju kvalitātei. Kā jau norādījis Pārtikas un veterinārais dienests, skolas medmāsām ir pienākums katru dienu sekot līdzi ēdienkartei, atvestajiem produktiem un porciju kvalitātei. Daži no saņemtajiem PVD atzinumiem rada šaubas par kāda iestādes vadītāja atbildīgu amata pildīšanu, tādēļ esam pieprasījuši paskaidrojumus no visiem skolu direktoriem," atzīst U. Mitrevics.

Ņemot vērā situācijas nopietnību, pašvaldība ir izdevusi rīkojumu visām novada izglītības iestādēm nodrošināt kontroles žurnālus, kuri nepieciešamības gadījumā būs operatīvi pieejami pašvaldībai. Kontroles žurnālos izglītības iestāžu medmāsām turpmāk būs jāatzīmē pārbaudes rezultāti un gadījumos, ja tiks konstatēti pārkāpumi skolēnu ēdināšanā, par tiem pašvaldība būs jāinformē nekavējoties.

Tāpat, domājot par jauno mācību gadu, pašvaldība sadarbībā ar skolu vadību strādā pie jauna iepirkuma, kurā tiks izmantota tā pieredze par vērtēšanas kritērijiem, kāda tika izmantota pagājušajā gadā, veicot iepirkumu ēdināšanas pakalpojumam trīs bērnudārzos, – jaunajā iepirkumā dominēs kvalitāte un pārtikas produktu daudzveidība, ievērojot sezonalitāti, nevis cena. Tāpat jaunais līgums netiks slēgts uz pieciem gadiem, bet gan uz gadu ar iespēju pagarināt, ja skolas un skolēni ar ēdienu kvalitāti būs apmierināti.

Jau ziņots, ka 24 Latvijas izglītības iestādēs, tostarp trīs Siguldas vispārējās izglītības iestādēs, skolēnu ēdināšanu nodrošina uzņēmums "Kretingos maistas". Šajā mācību gadā PVD inspektori veikuši 53 pārbaudes "Kretingos maistas" ēdnīcās visā Latvijā, un 40 gadījumos Latvijas skolu ēdnīcās konstatēti pārkāpumi.

Iepriekš:

Belēvičs: Nekvalitatīvais pusdienu piedāvājums bērniem ir satraucošs un prasa risinājumu

TV raidījums: Siguldas skolās maltītes tiek gatavotas no bojātiem dārzeņiem un saldētas gaļas