01.04.2015 17:25

Skolēnu dziesmu un deju svētkos iedziedās, izdejos "Burt(u)burvību”; biļetes uz koncertiem būs pieejamas maijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skolēnu dziesmu un deju svētkos iedziedās, izdejos "Burt(u)burvību”; biļetes uz koncertiem būs pieejamas maijā Delfi.foto.lv; publicitātes

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir pavisam tuvu, un šogad visu svētku pasākumus vienos stāsts par "Burt(u)burvību". Kopumā jūlija pirmajā nedēļa norisināsies vairāk nekā 50 pasākumu, biļetes uz lielajiem svētku koncertiem sāks tirgot maijā.

Trešdien, 1. aprīlī, atklājot oficiālo svētku vietni un sociālo tīklu profilus, XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatori žurnālistiem preses konferencē sacīja, ka svētki ir pavisam tuvu, tādēļ, kopīgi skaitot dienas, ar nepacietību jāgaida, kad tie sāks priecēt.

Skolēnu dziesmu un deju svētku koncepta jeb vienojošās idejas "Burt(u)burvību" autore un režisore ir Siguldas pils kompleksa vadītāja Inga Krišāne.
"Burts ir maģisks, tā ir māka ideju ietvert reālajā un ar to iedarboties. Un burts ir reāls. Kā pēdu nospiedums smiltīs, zīmuļa nospiedums lapā. Burts-raksts-ornaments. Nošu raksts, dejas raksts, raksts-tērpa ornaments," svētku ideju iezīmē I. Krišāne.

"Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir augšanas, mācīšanās, bērna tapšanas par lielo cilvēku process. Tautas tradīciju un Dziesmu svētku ābece. Lai to apgūtu, mums jāprot burtu pa burtam izburtot, sasaukt burtus kopā, gūt prieku no burtu spēlēm un skaļi pateikt: "Pats skani! Līdzi skani!" Burt(u)burvība ir spēks! Tas ir spēks – tas nāk no tautas un ar valodu tiek pārmantots no paaudzes paaudzē, lai būtu, kas tautu kopā tur," koncepta pamatu skaidro I. Krišāne.

Viņa arī norādīja, ka "Burt(u)burvība" svētkos kļūs par visu notikumu pamatu un veidos īpašo Svētku alfabētu, katrai nozarei apdzīvojot savu burtu un ar to saistīto Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku vērtību. Svētku alfabēta burti un to piederība tiks atvērta pakāpeniski, līdz svētku laikā, 5. jūlija vakarā, izveidosies pilnu vērtību alfabēts. Tomēr trešdien, līdz ar pasākuma vietnes atvēršanu, tika atklāti pirmie svētku alfabēta burti.

Organizatori arī pastāstīja, ka kopumā no 6. līdz 12. jūlijam notiks teju 50 Skolēnu dziesmu un deju svētku pasākumu. Nedēļas laikā paredzēta plaša programma, proti, svētku gājiens, tautas deju lielkoncerts "Daugavas" stadionā, noslēguma koncerts Mežaparka Lielajā estrādē, pūtēju orķestru koncerts, svētki Vērmanes dārzā, folkloras kopu koncerti, kā arī atklāšanas pasākums 11. novembra krastmalā un garīgās mūzikas koncerts.

Liela daļa sarīkojumu, kas pārsvarā visas nedēļas garumā notiks Vērmanes dārzā, būs bezmaksas. Savukārt uz pārējiem pasākumiem, tostarp uz deju lieluzvedumu un noslēguma koncertu Mežaparkā, biļetes pārdošanā varētu nonākt maijā. Biļešu cena uz koncertu ģenerālmēģinājumiem būs no diviem līdz četriem eiro, savukārt pašu koncertu biļešu cena svārstīsies no sešiem līdz 20 eiro.

Organizatori vēstīja, ka kopumā svētku laikā Rīga uzņems aptuveni 37,4 tūkstošus Latvijas pilsētu un novadu bērnus un jauniešus, kā arī kolektīvus no latviešu diasporām. Svētkos piedalīsies vairāk nekā 16 tūkstoši dejotāju un vairāk nekā 12 tūkstoši dziedātāju, muzikantu un folkloru kopu dalībnieku.