09.03.2015 10:47

Pierīgas skolēni pārsteidz ar inovatīvām biznesa idejām

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Sestdien, pulcējot 329 jauniešus no visas Latvijas, Rīgā norisinājās Skolēnu mācību uzņēmumu pavasara gadatirgus. Tajā piedalījās arī vairāki uzņēmīgi jaunieši no Pierīgas, pārsteidzot gan ar dizaina lietām, gan ar inovatīviem risinājumiem.

Mārupes vidusskolas desmitās un vienpadsmitās klases skolnieces Linda, Alise un Diāna savu skolēnu mācību uzņēmumu nosaukušas par "LIALDI". Tas esot veidots no meiteņu vārdu pirmajiem burtiem.

"Mēs piedāvājam iegādāties izšūtus rokus dvieļus. Šāda biznesa ideja mums radās, jo pašas pieredzējām, ka, aizejot ciemos, vannas istabā īsti nevar saprast, kurā dvielī būtu jāslauka rokas. Tad nu nolēmām, ka uz dvieļiem izšūti vārdi šo situāciju mainītu," stāsta Linda.

Meitenes teic, ka pircēju ievērību viņu lolotā ideja ir iemantojusi un par pircēju trūkumu sūdzēties nevarot. "Šī ir jau otrā reize, kad ar šo pašu biznesa ideju piedalāmies skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgū. Bijām arī tirdziņā pirms Ziemassvētkiem. Toreiz ieguvām balvu nominācijā "Labākā dāvana" un virkni pasūtījumu," saka Linda, piebilstot, ka cilvēki, tīkojot pēc labākās Ziemassvētku dāvanas, vaicājušas par dvieļu iegādi e-pastos un sociālajos tīklos.

Jaunās uzņēmējas ir pārliecinātas, ka šo ideju būtu vērts attīstīt, – padomā jau arī ir jauni produkti – izšūti bērnu dvieļi un halāti. Tomēr pagaidām biznesa vidē ar pilnu sparu meitenes vēl negrasās mesties, jo jāpabeidz skola, un arī finansējuma idejas attīstīšanai pietrūkstot. "Gribam pabeigt skolu un tad ar to nodarboties. Arī finansējuma pagaidām nav, lai to attīstītu. Mūsu skolēnu mācību uzņēmumu atbalstīja vecāki un radi. Tieši viņi iedeva nepieciešamo finansējumu, lai mēs varētu šo biznesu uzsākt," klāsta Linda.

Skolēnu mācību uzņēmumu pavasara gadatirgū viennozīmīgi visskaļākais stends bija divpadsmitās klases skolniekiem Artūram un Čakam no Ķekavas vidusskolas. Jaunie uzņēmēji bija no plastmasas spaiņiem pagatavojuši pārnēsājamo akustisko sistēmu. "Ideja dzima pavisam nejauši. Gribēju skaļruni piemontēt savam motorolleram. Bet tajā brīdī to neizdarīju un iemetu viņu spainī. Vēlāk padomāju un sapratu, ka no spaiņa varētu pagatavot akustisko skaņu sistēmu," saka Artūrs, piebilstot, ka pagaidām unikālo skaņu sistēmu iegādāties nevar un tirdziņā apskatāms tikai prototips.

Ķekavas vidusskolas audzēkņi skolēnu mācību uzņēmumu programmā iesaistījušies pirmo reizi, lai gan to bija vēlējušies arī iepriekš. Šogad bijusi drosme startēt un arī ekonomikas skolotāja daudz palīdzējusi pie biznesa plāna rakstīšanas. Puiši teic, ka, lai gan nu ir pienācis brīdis izvēlei par to, ko darīt nākotnē, nez vai Ekonomikas fakultātē abi stāsies. "Uzņēmējdarbība mani daļēji saista. Intereses ir dažādas. Un mazliet attur tas, ka Latvijā daudzi izvēlas studēt ekonomistos," norāda Artūrs.

Alīna un Zaiga no Mārupes vidusskolas skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņā piedāvāja ar rokām gatavotas koka griestu lampas. Meitenes, lai pagatavotu šos unikālos dizaina priekšmetus, visu darījušas pašas – gan slīpējušas, gan skrūvējušas. "Tēti te netika iesaistīti, visu darījām pašas," norāda Alīna.

Meitenes par uzņēmējdarbību domā nopietni un arī pērn skolēnu mācību uzņēmu ietvaros pagatavojušas koka atmiņu kalendārus. "Iepriekšējā gadā taisījām koka atmiņu kalendārus. Tā bija patiešām laba biznesa ideja. Šogad arī gribējām startēt. Es nolēmu, kāpēc gan nepagatavot kaut ko tādu, ko man pašai vajag, proti, griestu lampu!" par biznesa idejas dzimšanu stāsta Alīna.

Vienlaikus viņa saka, ka savu dzīvi vēlas saistīt ar uzņēmējdarbību, un tāpēc iesaistās vairākās skolēnu programmās, lai attīstītu sevī "uzņēmēja gēnu". "Protams, ka gribu būt uzņēmēja! Es piedalos arī "Ghetto Startup" (komandu sacensības vidusskolēniem par labāko jauno biznesa ideju; uzvarētājs savas idejas attīstībai iegūst divus tūkstošus eiro – red.) Tur man ir cita ideja, saistīta ar pakalpojumu jomu," saka Alīna.

Skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgū piedalījās arī Mālpils internātpamatskolas piektās klases skolēni. Armands, Megija un Diāna piedāvāja iegādāties ar pērlēm izšūtas draudzības rokassprādzes.

"Rokassprādzes gatavoja visa klase. Un tās taisīt ir vieglāk, nekā pārdot. Pagaidām nopirka tikai trīs," stāstīja Armands, piebilstot, ka īsti nezina, vai dienās būšot uzņēmējs, jo šāds lēmums esot rūpīgi jāapdomā.

Jau zināms, ka skolēnu mācību uzņēmumu programma ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22 % programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

Vislatvijas skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgu organizē biznesa izglītības biedrība "Junior Achievement Latvija" sadarbībā ar "Swedbank".