28.02.2015 16:47

FOTO: "Skola 2015" uzrunā, aicina un uguņo

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: "Skola 2015" uzrunā, aicina un uguņo Einārs Binders

Piektdien Rīgā Ķīpsalā darbu sāka izstāde "Skola 2015". Kā sola izstādes rīkotāji, tās laikā apmeklētāji varēs iegūt informāciju par valsts un privātajām augstskolām, vidusskolām, koledžām, arodskolām, kā arī mācību centriem, valodu kursiem, tālmācību, e-studijām.

Tāpat padomāts par iespēju tuvāk iepazīties ar interešu izglītības iespējām, iepazīties ar svešvalodu un dažādu mācību kursu piedāvājumu, pieejama arī informācija tiem, kuri ir izlēmuši mācīties ārvalstīs.

No ķīmijas nav jābaidās

No Pierīgas izglītības iestādēm izstādē stendu iekārtojusi Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža. Koledžas direktora pirmais vietnieks Ivars Pēkainis teic, ka šis nav pirmais gads, kad skola sevi parāda Ķīpsalā. Koledža šogad, kā parasti, piedāvā izglītības programmas gan 9. klases, gan vidusskolu beidzējiem. Piemēram, pēc pamatskolas jauniešiem tiek piedāvāts apgūt prasmes ķīmijas tehnoloģijas, biotehnoloģijas vai inženiermehānikas programmās.

"Tā kā mēs sadarbojamies ar darba devējiem – Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociāciju, mums ir skaidrs, kādu profesiju darbinieki pēc četriem gadiem būs vajadzīgi darba tirgū. Šogad nenotiks uzņemšana vides speciālistu programmā, jo nozarē šādu darbinieku kādu laiku pietiks. Kad darba devēji sacīs, ka vides speciālisti ar pamata izglītību būs vajadzīgi, programma atkal atsāksies.

Savukārt jauniešiem, kam jau ir vidējā izglītība, ir iespēja nākt studēt pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmās biotehnoloģiju, vides aizsardzības tehnoloģiju, pārtikas produktu kvalitātes kontroli, kā arī mācīties par pārtikas produktu ražošanas un apstrādes speciālistu. Cilvēkiem, kas strādā šajā nozarē piena, gaļas pārstrādes vai alkoholisko dzēru ražošanas uzņēmumos, ir arī neklātienes apmācības programma. Par šīm iespējam mēs, piedaloties izstādē, arī pavēstām," teic koledžas pārstāvis.

I. Pēkainis uzskata, ka no vārda "ķīmija" nevajag baidīties, jo ir neskaitāmi veidi, kā sadzīvē sakaramies ar ķīmiju, turklāt ir lietas, kuras studenti un audzēkņi nezina, Olainē var iemācīties atbilstoši izvēlētajam kvalifikācijas līmenim.

"Man Ventspilī bija fantastiska ķīmijas skolotāja un labi veicās ķīmijas olimpiādēs. Tas bija starta punkts, kas noteica manu izvēli – mācīties Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžā. Tagad mācos trešajā kursā un pēc gada būšu biotehnologa palīgs. Taču esmu nolēmusi turpināt mācības Rīgas Stradiņa universitātē," stāsta Daniela Paula, kura koledžas stendā atbild uz apmeklētāju jautājumiem. Viņa piebilst, ka mācību laikā bijusi arī studiju programmā Vācijā. "Tur gan tehnoloģijas ir attīstītākas nekā Latvijā, taču mūsu apgūstamo zināšanu loks ir plašāks un līdz ar to vieglāk saprast, ko gribas darīt nākotnē."

Par mācībām Olainē ieinteresējusies Elīna no Jēkabpils, kura apmeklē arī jauno ķīmiķu skolu. Tiesa, vēl pašai jātiekot skaidrībā, vai nākt uz koledžu un mācīties kaut ko praktisku, vai tomēr iet uz universitāti un pievērsties zinātnei. Taču koledžas stendā redzētais esot ļoti saistošs.

Interese par Zemessardzi

Zemessardzes studentu bataljona apgādes nodaļas priekšnieks kapteinis Ziedonis Miķis stāsta, ka uz Ķīpsalas izstādi "Skola 2015"atbraucis kopā ar Pierīgas Zemessardzes 17. bataljona kolēģiem, lai uzrunātu skolēnus un pastāstītu viņiem par iespējām apgūt militāras iemaņas.

"Tas ir kļuvis aktuāli īpaši tagad, kad Ukrainā ir bruņots konflikts. Zemessardze katrā ziņā ir labs risinājums, jo šeit ir iespēja iegūst daudz ko sev noderīgu, ieskaitot militārās iemaņas, starp kurām ir tādas, kas noder arī ikdienā, piemēram, orientēšanās apvidū un māka lasīt kartes. Tā ir arī iespēja satikt līdzīgi domājošus cilvēkus. Un tad jau veidojas brālība, kuras biedri grūtā brīdī palīdz viens otram un, protams, ir gatavi aizstāvēt savu valsti.

Izstādē pie mums nāk interesenti, kuri jautā gan par iespējām pieteikties zemessardzē, bet ir arī tādi, kuru mērķis nākotnē ir iestāties Aizsardzības akadēmijā vai sapņo par dienestu speciālo uzdevumu vienībā. Pēc izstādes mēs ar viņiem sazināsimies, tuvāk noskaidrosim šo cilvēku intereses un spējas, un tad jau redzēsim, kas tur labs iznāks," teic Z. Miķis.

Ķīpsalā par sevi stāsta arī ārzemnieki

Jau pierasts, ka izstādi "Skola" apmeklē arī ārvalstu pārstāvji, jo, kā tika uzsvērts izstādes atklāšanas runās, "šodien izglītības iegūšanai nav robežu ne tiešā, ne pārnestā nozīmē". Tradicionāli tiek piedāvātas studijas ārzemēs gan universitātēs, gan koledžās ASV, Austrijā, Nīderlandē, Somijā, Vācijā un citur.

Taču daudzu apmeklētāju uzmanību piesaistīja arī Igaunijas pilsētas Tartu zinātnes centra "AHHAA" stends. Kā stāsta Elīna Avikso, "mēs no Tartu ceļojam pa visu pasauli, ne tikai uz Rīgu, ar dažādām izstādēm un rādām ar dabaszinātņu likumiem saistītus eksperimentus, lai radītu interesi par tādām zinātnes jomām kā fiziku un ķīmiju. Ar to vien nepietiek, ka jauni cilvēki interesējas tikai par svešvalodām vai sociālajām zinībām. Arī dabaszinības var izrādīties ļoti pievilcīgas."