22.02.2015 17:47

FOTO: Uz Ulbroku pēc jaunām ekoidejām

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Uz Ulbroku pēc jaunām ekoidejām Einārs Binders

Nedēļas nogalē Stopiņu novada Ulbrokas vidusskolā sākās ekoskolu otrais ziemas forums, kas pulcinājis 180 dalībniekus no 40 dažādām izglītības iestādēm, kas iesaistījušās ekoskolu programmā. Šāds pasākums Ulbrokas skolā, kas cīnās par Ekoskolas zaļā karoga iegūšanu, notiek pirmo reizi.

Pierīgā interese par zaļajām idejām ir noturīga

Ulbrokas vidusskolas direktors Normunds Balabka stāsta, ka dalībai ziemas ekoforumā sākotnēji pieteicās 46 no 170 Latvijas skolām, kas iesaistījušās ekoskolu programmā. Dažas gan atkritušas, jo pašvaldības vai skolas budžetā nav bijis pietiekami daudz līdzekļu – 10 eiro par dalībnieku –, lai varētu četrus savus pārstāvjus, ieskaitot pedagogu, atsūtīt uz Stopiņiem.

Salīdzinoši neliela interese par klātbūtni ekoskolu forumā ir galvaspilsētas skolām, taču no Pierīgas novadiem Ulbrokas vidusskolā piektdien ieradās Babītes, Baldones, Mālpils, Ropažu un Zvejniekciema vidusskolu, Berģu mūzikas un mākslas pamatskolas, Daugmales pamatskolas, Carnikavas novada Piejūras internātpamatskolas, Mālpils internātpamatskolas, Olaines 2. vidusskolas, kā arī Ulbrokas un Ropažu pirmsskolas mācību iestāžu pārstāvji.

N. Balabka teic, ka godpilnais piedāvājums sarīkot ekoskolu ziemas forumu ticis izteikts jau iepriekšējo forumu laikā. Trīs dienu pasākumu, sadarbībā ar ekoskolu koordinatoru Danielu Trukšānu un Vides izglītības fonda vadītāju Jāni Ulmi, īstenot piekritusi gan novada dome, gan skolas ekoprogrammas kuratore Solvita Alksne, gan skolēni paši.

Savukārt Stopiņu novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs, atklājot forumu, piebilda, ka pašvaldībai šāda pasākuma rīkošana ir svarīga tāpēc, ka Stopiņos daudz domā par vides sakārtotību, pieminot, ka šeit tuvumā atrodas Getliņu sadzīves atkritumu poligons. "Novada cilvēki, kas strādā poligonā vai skolā, vadās no mērķa – dzīvot sakoptā un zaļā vidē, un šeit vietā ir Raiņa teiciens: "Kas zina, ko grib, spēj visu, ko grib,"" uzsvēra J. Pumpurs.

Darbi papildina vārdus

Ulbrokas saieta saimnieki N. Balabka un S. Alksne teic, ka ziemas ekoforuma programma ir ļoti piesātināta gan ar ideju un pieredzes apmaiņu par zaļo dzīvesveidu, kas ietver gan atkritumu šķirošanu un daudz ko citu, gan arī meistardarbnīcām, kurās var papildināt prasmi pamatot savu viedokli vai netradicionālā veidā paraudzīties uz dabaszinātnēm. Foruma pirmās dienas darba kārtībā tika iekļauts arī izbraukums uz Getliņu atkritumu poligonu.

"Viena lieta – viss, kas saistās ar "eko", pašlaik ir populāri un moderni: mums ir ekoauto un daudz kas cits. No otras puses – lietas, kas tiek mākslīgi uzturētas, ātri aiziet bojā. Taču, ja zaļo domāšanu attīstīsim pastāvīgi, tā dzīvos un nostiprināsies. It kā elementāras lietas: ūdens un elektroenerģijas taupīšana sakrīt ar skolas saimnieciskajām interesēm. Arī atkritumu šķirošana, kas sākumā, šķiet, ir tikai izdevumi, jo katrā skolas stāvā ir jāiekārto īpašas atkritumu tvertnes, ilgtermiņā tas noteikti atmaksāsies. Jau šobrīd, piemēram, redzam mazāk piemēslotas ceļmalas. Tas noteikti ir konkrēta darba rezultāts, liekot cilvēkiem aizdomāties, kādā vidē gribam dzīvot," domā N. Balabka.

Ceram uz jaunām idejām

Ulbrokas vidusskolā sastaptā Daugmales pamatskolas skolotāja Žanete Ceļmalniece ir savas skolas ekoprogrammas koordinatore un uz forumu atbraukusi kopā ar ekoskolas padomes locekļiem. Viņa atgādināja, ka pērn pirmais ziemas ekoforums noticis tieši Daugmales pamatskolā.

"Ekoskolu programma visām mācību iestādēm ir vienāda, tikai katra skola programmas ietvaros atrod kaut ko tieši sev noderīgu. Dažkārt gan gadās, ka pietrūkst svaigu ideju. Tās ceram atrast sarunās ar domubiedriem no citām ekoskolām," viņa stāsta, pieminot, ka atkritumu šķirošanu, kas sākās Daugmales pamatskolā, tagad jau ir pārņēmušas arī citas novada skolas.

Pirmo reizi ekoforumā ir skolotāja Inga Kuzņecova no Berģu mūzikas un mākslas pamatskolas. "Atbraucām mācīties, jo ekoskola esam tikai trešo gadu. Braucot šurp, bijām gatavi kā sūklīši visas trīs dienas uzsūkt jaunu informāciju. Pašlaik zaļajām idejām atvērtākā ir 7. klase. Aktīvākas kā ideju ģeneratori ir meitenes, bet puiši izrāda interesi par projektiem, kur nepieciešama stiprāka roka. Cerams, ekoforumā iegūtā pieredze vairāk aizraus arī citus skolēnus, kad viņiem pastāstīsim par Ulbrokā redzēto."

Savukārt Zvejniekciema vidusskolas skolniecēm Annijai un Dainai ekoforums Ulbrokas vidusskolā nav pirmā reize, kad viņas piedalās eko tematikai domātos pasākumos. Abas cer uz pozitīvām emocijām un satapšanos ar jauniem draugiem un arī turpmāk ir gatavas izzināt veselīgu dzīvesveidu un atbalstīt videi draudzīgu darbību.

Protams, arī Getliņos ir bijis interesanti. Meiteņu uzmanību piesaistījis veids, kā tiek izmantotas gāzes, kas poligonā rodas, sadaloties atkritumiem. "Ar šo poligonu Latvija noteikti var lepoties," uzskata Daina.