04.02.2015 19:13

Kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs aicina: izprotiet sevi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Vjačeslavs Kaščejevs: Sargieties nospraust dzīvē viegli sasniedzamus mērķus un darīt kaut tikai tāpēc, lai saņemtu balvas un uzslavas. Vjačeslavs Kaščejevs: Sargieties nospraust dzīvē viegli sasniedzamus mērķus un darīt kaut tikai tāpēc, lai saņemtu balvas un uzslavas. Einārs Binders

Šonedēļ Latvijā notiek "Iespējamās misijas" akcija "Iedvesmo mācīties!", kuras ietvaros vairāk nekā 20 atzītākie savas jomas profesionāļi, tostarp Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, dodas uz kādu no Latvijas skolām, lai tur iejustos skolotāja godā. Trešdien Ādažu vidusskolā viesojās kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs.

Noskaidro, ko tu vēlies sasniegt

Tiekoties ar Ādažu vidusskolēniem, Vjačeslavs, protams, nerunāja par kvantu mehānikas smalkumiem, bet atklāja vairākas rosinošas atziņas, kas ļāvušas viņam darīt to, ko viņš vēlas, proti – sekmīgi nodarboties ar zinātni. Tāpēc, viņaprāt, pats svarīgākais dzīvē ir saprast, ko tu pats vēlies izdarīt un sasniegt.

Kā sacīja zinātnieks, līdz 9. klases vidum viņš vienkārši cītīgi mācījies, "nesajūtot dzīves garšu". Liktenīga bijusi sastapšanās ar Rīgas 60. vidusskolas ķīmijas skolotāju, kura tādus pašus kā viņš – uzcītīgus "iekalējus" – uzaicinājusi uz ķīmijas pulciņu un jau draugu lokā palīdzējusi atklāt dabaszinību pievilcību. Tad arī Vjačeslavam pamazām kļuvis skaidrs, kas viņš dzīvē gribētu būt.

No universitātes mācību laika Vjačeslavs iegaumējis vēl vienu atziņu, ka ilgu laiku būt kaut kur labākajam – bet viņš bijis labākais students savā akadēmiskajā grupā – ir labi, bet kādā brīdī ir jāsaprot, ka jādodas tālāk, lai sastaptos ar cilvēkiem, kas sasnieguši to pašu, ko tu, vai ir pārāki par tevi pašu. Kā labs atrisinājums šai problēmai nākusi iespēja vairākus gadus mācīties doktorantūrā Telavivas Universitātē, kur netrūcis patiešām spožu prātu. Šos cilvēkus Vjačeslavs varējis ne tikai veselīgi apskaust, bet no viņiem arī daudz ko iemācīties. No šejienes arī atziņa: "Nebaidies atrasties kompānijā, kurā kāds ir gudrāks par tevi." Tāpēc zinātnieks uzskata, ka jaunībā vajag doties pasaulē, padzīvot citā vidē un kultūrā, iesākot visu no pašiem pamatiem.

"Tāda pieredze ļoti palīdz, kad atkal esi atgriezies mājās, jo jaunās, neierastās situācijās ir iespējams atklāt sevī vēl nezināmas īpašības," teic zinātnieks. "Tiesa, svarīgi ir saglabāt savu sapni un, darot daudzas citas lietas, nekad neaizmirst, kas ir tas galvenais mērķis, uz ko tu tiecies," piebilst Vjačeslavs.

Iepazīsim paši sevi

Jau tiekoties ar doktoru Vjačeslavu Kasčejevu, 12. klases skolnieks Artūrs Dzelzskalns zinātniekam uzdeva vairākus jautājumus, bet visvairāk Artūram paticis padoms: iepazīsti pats sevi un padomā, ar ko tu īsti dzīvē gribētu nodarboties. Daudz laika līdz skolas beigām gan vairs neesot atlicis, bet noteikti izdomāšot.
Vidusskolnieks Aleksandrs Marks Krusts, kuram laika līdz skolas beigšanai vēl diezgan, atzina, ka uz lekciju nācis ar lielu interesi. Galvenā uzklausītā atziņa – dzīvē jādara tas, kas pašam patīk, un gan jau tad viss būs labi.

Aleksandram Markam patīkot arī fizika, taču tik dzīvas intereses kā beidzot pamatskolu, par šo priekšmetu vairs neesot, lai gan ir bijušas labas sekmes arī mācību olimpiādēs. Tagad viņš vairāk izmanības veltot mūzikai un aktiermākslai, kas tāpat prasa radošumu. "Ja ir mērķis, kā teica Vjačeslavs, tad jau izdosies spert vajadzīgos soļus pareizajā virzienā," uzsvēra Aleksandrs Marks.

Savukārt Viktorija Millere no 11.a klases sacīja, ka līdz 9. klasei ar fiziku īsti labi nav gājis, bet tagad ir cits skolotājs un sekmes šajā priekšmetā ir uzlabojušās, par ko viņai esot liels prieks. "Vēl nezinu, vai sanāks, bet mans mērķis ir dabūt fizikā astoņas balles," bilst Viktorija. No lekcijas vislabāk paticis tas, ka Vjačeslavs runājis no visas sirds. Viktorija atzīst, ka līdz šim mācījusies tikai tāpēc, lai saņemtu labas atzīmes, tad tagad noteikti centīšoties vairāk iedziļināties sevī un izprast, kas labāk padodas. "Kad tas būs noskaidrots, iešu pretī nospraustajam mērķim," viņa uzsver.

Labs piemērs maina uzskatus

Kā pastāstīja Ādažu vidusskolas direktore Dace Dumpe, tad akcijas "Iespējamā misija" sekmīgi pasākumi skolā ir notikuši jau vairākkārt. Tāpēc arī šogad uz skolu ticis uzaicināts viens no Latvijas spēcīgākajiem jaunajiem zinātniekiem – kvantu fiziķis, zinātņu doktors Vjačeslavs Kaščejevs.

Turklāt šeit jau ceturto gadu strādā "Iespējamās misijas" vēstnieks, fizikas un dabaszinību skolotājs Raivis Pauls. Viņš skaidro, ka, piemēram, pērn Ādažu skolā viesojies informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "SAF tehnika" izveidotājs Normunds Bergs. "Toreiz saruna bija tikpat noderīga kā šoreiz, un daudzi skolēni pēc tam cītīgāk pievērsās eksaktajām zinībām. Daudzi no viņiem atzina, ka tieši saruna ar uzņēmēju, pielikusi punktu šaubām par studiju izvēli. Domāju, ka arī šoreiz graudi krita auglīgā zemē."

Savukārt pats Vjačeslavs Kaščejevs pēc tikšanās atzina, ka ir privilēģija runāt ar jaunajiem cilvēkiem, un šādas tikšanās, viņaprāt, esot abpusējs ieguvums. "Man bija svarīgi skolēnu jautājumi, un es redzēju, ka tā bija ieinteresēta auditorija. Vislielākā inde izaugsmei ir vienaldzība."

"Iespējamā misija" ir 2008. gadā izveidota izglītības programma, kas pastāv, lai nostiprinātu izglītību kā vērtību Latvijā. Tās dibinātāji – "Swedbank", "Lattelecom", Ideju partneru fonds – un atbalstītāji uzskata, ka kvalitatīvas izglītības pamats ir labs skolotājs, tāpēc tā ik gadu piesaista darbam skolā labākos augstskolu absolventus un palīdz viņiem kļūt par iedvesmojošiem skolotājiem. Programmas mērķis ir nodrošināt, lai katrs bērns Latvijā saņem kvalitatīvu izglītību, kas attīsta viņa spējas, kā arī motivāciju un prasmes mācīties mūža garumā, jo Latvijas sekmīgas attīstības pamats ir gudri, radoši un prasmīgi cilvēki.