17.11.2014 15:53

Recepte svētku galdam – sīpolos sautēti jēra stilbiņi

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Recepte svētku galdam – sīpolos sautēti jēra stilbiņi Publicitātes

"Jubilejā vispirms vēlam labu veselību, jo zinām, ka tad būs arī viss pārējais. Tāpēc svētku galdam Latvijas dzimšanas dienā iesaku veselīgu, elegantu, garšīgu un vienkārši pagatavojamu ēdienu no jēra stilbiņiem."

Mārupes uzņēmuma "Sidrabi" saimnieks Imants Dzelme labprāt dalās savā pieredzē un pastāsta, kā tos gatavo savā virtuvē.

Vajadzīgie produkti: 1 kg jēra stilbiņu, 1 kg sīpolu, sāls, malti melnie pipari. Piedevām vārīti kartupeļi vai rīsi.

Pagatavošana. Ņem pēc svara vienādu daudzumu jēra stilbiņu – kāju apakšējo daļu – un sīpolu.

Sīpoliem noņem miziņu un sagriež tos rupjos gabalos. Ber katlā.

Jēra stilbiņus noskalo un liek katlā virs sīpoliem. Katlam uzliek vāku, un uz lēnas uguns sautē apmēram stundu, pusotru vai pat divas. Taukvielas, ūdens un garšvielas nav jāliek, jo no sīpoliem izdalās sula, bet no jēra gaļas gan sula, gan taukvielas. Jēra stilbiņā ir gan gaļa, gan cīpslas un kauli, kuri satur visas vielas, kas vajadzīgas arī mūsu organismam. Karsējot uz lēnas uguns, tās iesūcas sīpolos un veido izcilas garšas mērcīti.

Kad jēra gaļa ir mīksta un viegli atdalāma no kauliem, stilbiņus izņem no katla. Sīpoliem pieber sāli, maltus melnos piparus un ar blenderi sakuļ viendabīgā mērcē.

Sautētos jēra stilbiņus svētku galdā pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai rīsiem un pārlej ar sablendēto sīpolu mērci.

Līdzīgi var gatavot arī citus jēra gaļas gabalus, kas ir kopā ar kaulu. Gaļu var pasniegt gan ar kaulu, gan atdalītu no tā un sagrieztu gabaliņos.

Latvijā audzētu jēru gaļa ir ļoti garšīga, tāpēc no tās gatavotiem ēdieniem neko vairāk par sāli un maltiem melnajiem pipariem nevajag.