17.11.2014 08:49

Svētku ieskaņai – Latvijas sieru plate nesteidzīgām sarunām

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Siera plate ”Latvijas sieru garša”. Autori – Mālpils profesionālās vidusskolas audzēkņi Jurģis Jēkabsons un Alvils Ceimers. Platē izmantoti arī Pierīgā ražotie ”Mālpils piensaimnieka” sieri – kūpinātās siera virvītes un ”Plostnieku siers” Siera plate ”Latvijas sieru garša”. Autori – Mālpils profesionālās vidusskolas audzēkņi Jurģis Jēkabsons un Alvils Ceimers. Platē izmantoti arī Pierīgā ražotie ”Mālpils piensaimnieka” sieri – kūpinātās siera virvītes un ”Plostnieku siers” no ”Siera kluba” arhīva

Svētku brīvdienās varam atļauties to, pēc kā ikdienā ilgojamies visvairāk – nesteidzīgām sarunām mājinieku, draugu un radu lokā.

Šādos brīžos labs sabiedrotais ir malks laba vīna, kas rada svētku noskaņu, un siera plate, kas lieliski remdē izsalkumu. Uzservēt skaistu siera plati ir pavisam vienkārši, iedrošina "Siera kluba" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

"Šīs brīvdienas mums paiet valsts dzimšanas dienas gaisotnē, tāpēc siera plati varam veidot tikai no Latvijā gatavotiem mīkstajiem, puscietajiem un cietajiem sieriem. Un varam tos kombinēt ar ārzemes ražotājiem, lai sajustu un novērtētu, cik lieli malači ir mūsu siera meistari," iesaka Vanda Davidanova.

Sieru izvēle

Platei ņemsim pēc garšas, konsistences un krāsas atšķirīgus sierus. Jo vairāk šķirņu, jo plate būs bagātāka, bet nevajag arī pārspīlēt. Optimālais variants ir 6 – 7 sieri vienā platē. Var veidot tikai cieto vai mīksto sieru plati, bet viskolorītākā tā būs, ja kombinēsim dažādas konsistences sierus, kas ražoti dažādās valstīs, lai varam salīdzināt. Vienam cilvēkam iegādāsimies aptuveni 150 – 180 g no katras siera šķirnes.

Servēšana

 

Sierus varam pasniegt sagrieztus un glīti sakārtot uz uzkodu šķīvja. Cietos sierus varam lauzt gabaliņos, puscietos griežam kubiņos, plānās šķēlītēs, varam sadalīt arī trīsstūrīšos, šaurās pirksta biezuma šķēlēs, salmiņos – vārdu sakot, visdažādākajās formās.

Sieru varam pasniegt arī gabalos, blakus noliekot siera nazi, lai ciemiņi paši nogriež tik, cik vēlas. Tad sierus servējam uz dekoratīva virtuves dēlīša vai speciālā siera traukā. Pie katras siera šķirnes liekam tai paredzētu siera nazi, lai nesajauktos dažādo sieru garšas.

Sieru pazinēji var veidot plati franču gaumē – sierus kārtot pa apli pulksteņa rādītāja virzienā, liekot "uz sešiem" vismaigāko sieru, un pakāpeniski virzoties uz garšas ziņā pikantākiem un asākiem. Tādā secībā sierus arī izgaršo.

Dekorēšana

Sieru platei kā dekoru varam izmantot garšīga piedevas, kas labi sader ar sieru – svaigus vai žāvētus augļus, ogas, olīvas, riekstus, sausos cepumus, krekerus.

Pievērsīsim uzmanību arī izvēlēto piedevu krāsai, kas "atspirdzinās" plates izskatu. Košs akcents būs sarkanās paprikas šķēles, ķirštomātiņi, ķirši, zemenes. Svaigumu piešķirs zaļās piparmētras vai salātu lapiņas, vīnogas, gurķu vai bumbieru šķēlītes.

Kad plate gatava, paliek sieru atgriezumi. Tos liksim blenderī, pievienosim karoti krējuma, sasmalcinātus riekstus, dārzeņus, olīvas. No iegūtās viendabīgās masas veidosim siera bumbiņas un apviļāsim grauzdētās sezama sēkliņās. Arī tās liksim platē kā skaistu un garšīgu akcentu.

Siera plates pagatavošana ir ļoti vienkārša. To veidojot, aicināsim palīgā arī bērnus un jauniešus. Viņiem izdomas netrūkst un šis darbiņš sagādā prieku.

Laba pieredze

Vislielākie siera plašu piekritēji ir francūži. Gandrīz ik reizi viņi ar siera plati sāk mielastu. Bieži to piedāvā pēc otrā ēdiena pirms deserta, un vienmēr ar siera plati noslēdz ēdienreizes. Te arī slēpjas atbilde, kā francūzis gadā spēj apēst vairāk nekā 40 kg siera. Ja ņemsim piemēru no francūžiem ikdienā, arī mums būs stipri zobi un kauli. Sierā ir ļoti augsts kalcija saturs, un to var apēst ar baudu.