22.09.2014 11:33

Inčukalna novads atvēl naudu arī 4. klašu skolēnu brīvpusdienām un vidusskolēnu stipendijām

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Inčukalna novada vidusskolēniem būs 10 līdz 30 eiro liela stipendija, kas tiks piešķirta, ņemot vērā gan skolēnu sekmes mācībās, gan uzvedību. Inčukalna novada vidusskolēniem būs 10 līdz 30 eiro liela stipendija, kas tiks piešķirta, ņemot vērā gan skolēnu sekmes mācībās, gan uzvedību. www.foto.delfi.lv

Sagaidot jauno mācību gadu, Inčukalna novada dome pieņēmusi vairākus svarīgus lēmumus, kas skar izglītības jomu. Pašvladībā uzskata, ka jau šobrīd jaunie cilvēki ir svarīgi savam novadam.

Dome no šā gada 1. septembra, neizvērtējot ģimeņu materiālo stāvokli, piešķīrusi brīvpusdienas Inčukalna novada pašvaldības izglītības iestāžu 4. klašu skolēniem, jo ar valsts atbalstu brīvpusdienas ir tikai skolēniem līdz 3. klasei.

Kā skaidroja novada domes pārstāve Jana Bunkus, turpmāk brīvpusdienas saņems arī 17 Inčukalna pamatskolas un 50 Vangažu vidusskolas 4. klašu skolēni. Šajā mācību gadā Vangažu vidusskolā ir divas 4. klases; latviešu plūsmā mācās 23, bet krievu plūsmā ‒ 27 bērni. No novada budžeta šim nolūkam ir piešķirti 7050 eiro. Pusdienas vienam skolēnam izmaksā 1,42 eiro.

Jau maijā domes sēdē tika pieņemts būtisks lēmums, kas attiecas uz vecāko klašu skolēniem, proti, tika apstiprināts jauns nolikums "Par stipendijām 10. līdz 12. klašu skolēniem Vangažu vidusskolā". Novada domes stipendiju mērķis ir motivēt vidusskolēnus paaugstināt savus sasniegumus mācībās, kā arī sekmēt 9. klašu skolēnu vēlmi iegūt vidējo izglītību, nepametot novadu.

Paredzams, ka stipendiju lielums būs no 10 līdz 30 eiro. Stipendija tiks piešķirta, ņemot vērā gan skolēnu sekmes mācībās, gan uzvedību. Taču galvenais iemesls, kāpēc labākajiem skolēniem, kuriem ir panākumi, piemēram, mācību olimpiādēs vai sportā, tiks piešķirtas stipendijas, ir rūpes, lai viņi redzētu, ka ir vajadzīgi savam novadam, ne tikai Rīgas vai ārzemju darba tirgum.

Inčukalna novada domē norādīja, ka skolēnu skaits vidusskolā 2014./2015. gadā ir tikai 20, jo nav 11. klases. Savukārt precīzi aprēķini, cik daudz līdzekļu tiks tērēts vidusskolēnu stipendijām, būs zināms drīzumā. Šie izdevumi tiks ņemti vērā arī veidojot nākamā gada novada pašvaldības budžetu.