15.09.2014 07:28

Mūždien aktuālais temats – skolēnu formas vieno vai atšķir

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mūždien aktuālais temats – skolēnu formas vieno vai atšķir Einārs Binders

Skolēnu formas pamazām kļūst arvien populārākas. Bērniem speciāli izstrādāti lietišķā stila apģērbi nodrošina akurātu izskatu, izlīdzina sociālo statusu un rada vienotības sajūtu ar klasi un skolu.

Viesojoties trīs Ķekavas novada skolās, ieklausījāmies pedagogu, skolēnu un vecāku viedoklī par skolēnu formām.

Vienojošā vardīte
Pirmo gadu skolas formā uz mācību stundām nāk Baložu vidusskolas pirmo klašu skolēni. "Esam izstrādājuši vienotas prasības skolas apģērbam," stāsta skolas direktore Vita Broka. "Vienojošais elements ir zaļas krāsas veste ar emblēmu, kurā attēlots Baložu pilsētas ģerbonis. Bērns var nākt arī tādas pašas krāsas citā vestē, pie kuras noteikti jābūt piešūtai emblēmai. Tie vecāki, kuri vēlas, meitenēm var pasūtīt arī pieskaņotus svārciņus ar zilas, zaļas un dzeltenas krāsas rūtojumu. Savukārt zēniem, ja ir vēlme, iespējams pasūtīt vestei pieskaņotu polo kreklu."


"Mums patīk skolas forma!" ar prieku saka un fotogrāfam pozē Baložu vidusskolas pirmklasnieki. "Emblēmā uz vestes ir mūsu pilsētas ģerbonis – zelta vardīte un trīs zaļas ūdensroes lapiņas. Pēc vestēm uzreiz var pateikt, kurš bērns iet pirmajā klasē, jo lielākie nāk uz skolu, kā grib."

Ne visi var atļauties

"No vienas puses, skolas forma ir laba, bet mulsina augstās cenas," stāsta divu skolēnu māmiņa Ingrīda Cīrule no Baložiem. "Mūsu ģimenē aug divi bērni, un vienīgais pelnītājs patlaban ir vīrs. Meitiņa iet pirmajā klasē, un skolas formas veste viņai maksā 22 eiro, bet svārki, kas nav obligāti, 25 eiro. Tā kā direktore atļāva nēsāt arī citu vesti, kas ir tādā pašā krāsā kā skolas formas veste, es meklēju alternatīvu risinājumu. Atradu gan vesti, gan tieši tādu pašu audumu kā formas svārkiem un palūdzu tos sašūt šuvējai. Internetā pasūtīju tikai skolas emblēmu, kas maksā 3,50 eiro. Rezultātā meitas skolas apģērbs – zaļa veste un rūtaini svārki – izmaksāja uz pusi lētāk.


Domāju, ir pareizi, ka skolas formu sāk ieviest jau no pirmās klases, jo meitai tā patīk, bet dēls, kurš mācās piektajā klasē, par formu negrib ne dzirdēt, jo ir pieradis ģērbties, kā grib. Kad paskatījos cenas zēnu apģērbiem, mana dēla auguma izmēriem atbilstoša veste maksās nevis 22, bet gan 30 eiro. Vestei tā tomēr ir ļoti augsta cena, turklāt nav zināms, kā tā nēsāsies, un kas notiks, kad to izmazgās.

Jāņem vērā arī tas, ka bērni aug un apģērbs kļūst par mazu. Pazīstama mamma pasūtīja meitai formu, bet, kad pēc vasaras brīvlaika to saņēma, svārki viduklī bija par šauru."

Skolas forma vieno un ir praktiska
"Skolas forma ir vajadzīga, ja gribam, lai bērni izjūt cieņu un lepnumu par savu skolu, jo vienots apģērbs apliecina piederību," atzīst pamatskolas "Gaismas tilts 97" direktore Egita Heislere. "Svinīgajos skolas pasākumos, kuros pulcējas visi audzēkņi, formai ir arī vizuāli estētiska nozīme."

"Vienota skolas forma, pirmkārt, ir kopības un piederības zīme," uzskata Ķekavas vidusskolas direktore Sandra Pugovka. "Otrkārt, tā ir praktiska. Tumši zilo krāsu izvēlējāmies, lai skolas apģērbs tik ātri nesmērētos. Vecāki ir apmierināti ar trikotāžas vestīšu un auduma svārku kvalitāti. Mammas atzīst, ka šos apģērbus ir viegli kopt – tie labi mazgājas un nav jāgludina. Lai skolas forma būtu pieejama visiem audzēkņiem, esam vienojušies ar pašvaldības sociālo dienestu, ka maznodrošinātajām ģimenēm ir iespēja saņemt līdzekļus bērnu skolas apģērba iegādei."

"Mūsu skolēni formas nēsā tikai otro nedēļu, bet vecāki jau ir pamanījuši, ka no rītiem bērni ātrāk saģērbjas. Viņiem nav jāprāto, ko vilkt mugurā," stāsta Baložu vidusskolas direktore Vita Broka.

Jau otro gadu
Uz mācībām Ķekavas vidusskolā skolas formā jāierodas jau otro gadu. "Skolēna formā ietilpst tumši zila veste ar skolas logo. Meitenes pie vestes valkā svārkus ar tumši zilu, sarkanu un dzeltenu rūtojumu, bet zēni – tumšas bikses," paskaidro skolas direktore Sandra Pugovka. "Ikdienā bērni zem vestes var vilkt pieskaņotas krāsas krekliņu vai džemperīti. Svētkos meitenes uz skolu nāk baltā blūzē, zēni – baltā kreklā. Ja vēlas, pie formas var pasūtīt arī rūtainu kaklasaiti no tāda paša auduma kā meiteņu svārki."


"Skolas forma ir smuka un ērta," atzinīgi vērtē Ķekavas sākumskolas 2.b klases skolēni. "No rīta var ātri saģērbties. Patīk, ka meiteņu svārki ir rūtaini un tajos ir sarkanā krāsa. Skaisti izskatās, ka vestei ir krāsaina maliņa, kurā ir tādas pašas krāsas kā skolas logo."

Trīs gadu pieredze
Jau trešo mācību sezonu skolas forma ir Ķekavas privātajā pamatskolā "Gaismas tilts 97". "Iekšējās kārtības noteikumos rakstīts, ka mums skolas forma ir veste ar skolas logo, un tā ir jāvalkā," stāsta direktore Egita Heislere. "Pārējo apģērbu vecāki bērniem var iegādāties pēc saviem ieskatiem. Vienam pirmās klases skolniekam mammīte pie skolas formu šuvējiem ir pasūtījusi arī pelēku džemperīti ar garām piedurknēm un skolas emblēmu, kā arī baltu un melnu polo kreklu ar īsām un garām piedurknēm. Viņa uzskata, ka labāk naudiņu maksāt par skolai speciāli izstrādātu apģērbu."


"Vesti ar skolas emblēmu ir patīkami nesāt, jo tā ir silta," atzīst piekto un sesto klašu skolēni. Puiši stāsta, ka no pirmās vestes viņi jau izauguši, tādēļ nēsā otro. Meitenes atzinīgi vērtē vestes pelēko krāsu un varavīksnes krāsu joslas kakla izgriezuma dekoratīvajā apdarē, jo vesti ir viegli saskaņot ar citiem apģērbiem."