29.08.2014 07:32

Pierīgas skolās mācības sāks 100 pirmās klases

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme Attēlam ir ilustratīva nozīme arhīvs

Pirmā skolas diena – tie ir svētki un rosība ne tikai ģimenēm, kurās ir bērni skolēni, bet arī pašvaldībām.

Ikviena pašvaldība savu iespēju robežās atbalsta it visus skolas bērnus, bet pirmklasniekiem šo dienu cenšas padarīt vēl priecīgāku, pasniedzot dāvanu. Piemēram, Sējas novada pirmklasnieki dāvanā saņems grāmatu un skolēna apliecību, Carnikavas un Garkalnes pirmklasnieki – skolas somu, Ādažu pirmklasnieki – T krekliņu, citas pašvaldības mazajiem skolēniem dāvina pildspalvu ar novada logo, Baldonē pirmklasnieki saņems dāvanas no vietējiem uzņēmējiem un AS "Latvijas gāze".

Finansiālais atbalsts, skolas gaitas sākot

Stopiņu novada pašvaldība virknei sociālo grupu, tostarp skolēniem no trūcīgas, maznodrošinātas vai daudzbērnu ģimenes, sākot jauno mācību gadu, izsniedz vienreizēju pabalstu 72 eiro apmērā katram bērnam, Ropažu novada pašvaldība katram trūcīgās un maznodrošinātās ģimenes bērnam piešķir 60 eiro. Babītes un Mārupes novadā tie ir 45 eiro mācību līdzekļu un skolas piederumu iegādei katram bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes.

Olaines novada domes sociālais dienests maksā pabalstu 72 eiro apmērā trūcīgām ģimenēm un ģimenēm, kuru ienākumi uz vienu cilvēku mēnesī nepārsniedz 170 eiro.

Arī Ķekavas novadā finansiāls atbalsts tiek sniegts tām ģimenēm, kuras pēc materiālā stāvokļa izvērtēšanas ir atzītas par trūcīgām vai maznodrošinātām, – pabalsta apmērs svārstās no 42,69 līdz 85,37 eiro atkarībā no skolēnu skaita ģimenē.

Siguldas novadā pabalstu 45 eiro apmērā saņem daudzbērnu ģimenes par katru bērnu, kurš apmeklē vispārizglītojošo skolu. Siguldas tirdzniecības centri "Šokolāde" un "Raibais suns" sadarbībā ar Siguldas novada sociālo dienestu organizē labdarības akcijas, lai palīdzētu Siguldas novadā dzīvojošām maznodrošinātajām ģimenēm sagatavot savas atvases skolas gaitām.

Mācības nav tikai 1. septembris

Skolas dzīve nebeidzas tikai ar 1. septembra priekiem un sveikšanu – pašvaldībām tas ir darbs un finansējums visa gada garumā.

Daudzās Pierīgas pašvaldību skolās, piemēram, Sējas un Carnikavas novadā, visi skolēni saņem brīvpusdienas, bet Stopiņu un Garkalnes novadā brīvpusdienas saņem 1.–6. klases skolēni.

Stopiņu novada pašvaldība nodrošina skolēnus ar visu nepieciešamo mācību procesam, sagādājot pat līmi, plastilīnu un šķēres. Skolotājiem klasēs tiek iegādāti rezerves lineāli, zīmuļi un pildspalvas, ko var izsniegt skolēniem, ja tie nozaudējuši savus rakstāmpiederumus.

Arī Mārupes novada pašvaldība visu vecumu skolēniem nodrošina nepieciešamos mācību materiālus, kā to paredz normatīvie akti.

Daudzās pašvaldībās, tostarp Sējas, Garkalnes un Carnikavas novadā, kursē skolēnu autobuss, kas nogādā bērnus uz skolu un atpakaļ uz mājām. Stopiņu un Garkalnes pašvaldības nodrošina arī bezmaksas autobusu skolēnu mācību ekskursijām. Carnikavas skolas bērni var izvēlēties – braukt ar skolēnu autobusu vai vilcienu. Arī vilciena braukšanas kartītes apmaksā pašvaldība.

Savukārt Sējas novada skolēni bezmaksas mācību līdzekļus saņēma jau pirms Tiesībsarga biroja norādēm.

Siguldas novada pašvaldība nodrošina brīvpusdienas novada daudzbērnu ģimeņu bērniem, kuri apmeklē vispārizglītojošo skolu. Tāpat ģimenēm nozīmīgs ir pašvaldības atbalsts visa mācību gada garumā – skolēniem tiek nodrošināts transports, mācību līdzekļi, un daudzbērnu ģimenēm ir mazāks vecāku līdzmaksājums profesionālās ievirzes skolās.

Var jau analizēt un salīdzināt, kura pašvaldība atbalsta skolas bērnus vairāk, kura mazāk, var salīdzināt bagātākās pašvaldības ar ne tik bagātām, tomēr bērniem pamatskola ir nodrošināta visās Pierīgas pašvaldībās. Turklāt, ja salīdzinām skolu skaitu, ir skaidrs, ka tajos novados, kur to ir vairāk, atbalsts nebūs tik liels kā tur, kur ir tikai viena skola.