27.02.2014 12:07

Skolotāji deputātiem pauž skaidru Ropažu vidusskolas attīstības redzējumu

Autors  www.ropazi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skolotāji deputātiem pauž skaidru Ropažu vidusskolas attīstības redzējumu publicitātes

Lai iepazīstinātu ar Ropažu vidusskolas attīstības vīziju, šomēnes mācību iestādes skolotāju grupa uz tikšanos aicināja pašvaldības vadību, domes deputātus, skolas direktoru, skolas vecāku padomes pārstāvjus un ieinteresētos skolēnu vecākus.

Skolotāju pārstāvji – skolotājas Ramona Poga, Laima Baltiņa, Silvija Kantāne, Rita Freimane, Baiba Lukaševiča, kā arī skolas jaunais profesionālās karjeras ievirzes speciālists Fēlikss Svirskis – bija sagatavojuši prezentāciju, kurā atspoguļoja to, kādu viņi – skolotāji – skolu redz šobrīd un kādu to vēlas redzēt tuvākā nākotnē, ņemot vērā akūto iestādes nepieciešamību pēc renovācijas.

Skolotāji nāca ar skaidru, argumentētu un pamatotu redzējumu, kā Ropažu vidusskolai nākotnē attīstīties, kas to sagaida un kā, viņuprāt, būtu nepieciešams rīkoties. Jāteic, ar šādu, vienotu, skaidru un argumentētu redzējumu nenākas bieži saskarties, jo biežāk vērojamas neauglīgas diskusijas un strīdi par sīkumiem un detaļām, kas šajā reizē izpalika. Turklāt šī tikšanās atspoguļoja Ropažu vidusskolas skolotāju centienus, aktivitāti un lielo ieinteresētību skolas attīstībā, ieguldot laiku un darbu, lai sagatavotu un demonstrētu domes deputātiem un pašvaldības pārstāvjiem savu skatījumu uz skolas attīstību nākotnē.

Attīstības redzējums gatavots ņemot vērā demogrāfisko situāciju, tās tendences, novada attīstības plānus, cilvēkresursu, fizisko vidi un izglītības kvalitātes rādītājus.

2013./2014. mācību gadā Ropažu vidusskolu apmeklē 267 bērni. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ir vērojams skolēnu skaita samazinājums, taču, kā apgalvo skolotāji, tas ir raksturīgi ne tikai Ropažu vidusskolai, bet arī valstī kopumā (protams, izņemot atsevišķus reģionus un atsevišķas skolas).

Ņemot vērā demogrāfiskos rādītājus Ropažu novadā un pirmsskolas izglītības iestādi apmeklējošo bērnu skaitu, Ropažu vidusskola tuvāko piecu gadu laikā var plānot paralēlklašu izveidi pa divām klasēm katrā klašu grupā un kopēju skolēnu skaita kāpumu pēc aptuveni četriem pieciem gadiem. Īpaši ievērojams skolēnu skaita palielinājums plānojas 2015. un 2016. gadā, kad skolēnu skaits pirmajās klasēs tiek prognozēts rekordliels – 47 un 46 bērni.

Statistikas dati arī liecina, ka, beidzot devīto klasi, lielākā daļa Ropažu vidusskolas skolēnu dodas apgūt specifiskus profesionālos virzienus un tikai aptuveni trešā daļa paliek vidusskolā, kaut arī daļa no skolēniem, kuri izvēlas profesionālās izglītības apguvi, sekmju līmeņa ziņā varētu turpināt vispārējās izglītības ieguvi vidusskolā.

Šajā mācību gadā Ropažu vidusskola sastopas ar samērā lielu izaicinājumu – kā piesaistīt skolēnus vidusskolai. Demogrāfiskās situācijas un šī brīža skolēnu sekmju līmeņa analīze vedina domāt, ka problēma ar vidusskolēnu piesaisti varētu nebūt aktuāla 2019./2020. mācību gadā, tomēr skolēnu piesaiste vidusskolai jāsāk jau šodien, un īpaši būtiska tā ir šogad un nākamos četrus gadus. Skolotāji aicināja Ropažu novada domes deputātus un skolas vadību par šiem jautājumiem domāt jau šodien.

Izglītības kvalitāte Ropažu vidusskolā ir laba, to apliecina gan dažādie starpskolu sadarbības un starptautiskie sadarbības projekti, gan citi rādītāji un faktori. Piemēram, lielākā daļa vidusskolas beidzēju turpina studijas augstākās izglītības iestādēs, un tendences rāda, ka teju puse vidusskolas beidzēju turpina studijas budžeta grupās, bet puse studē augstskolās par saviem līdzekļiem, savukārt tie, kas uzreiz pēc vidusskolas izvēlējušies sākt darba gaitas, apliecina, ka strādā ar motivāciju iegūt finansējumu turpmākās augstākās izglītības ieguvei. Vidusskolas beidzēji turpina izglītošanos LU, RTU, Rīgas Stradiņa universitātē, LLU, RPIVA, Vidzemes Augstskolā.

Runājot par Ropažu vidusskolas attīstību un izaugsmi, skolotāji uzsver skolas fiziskās vides uzlabošanas nepieciešamību. Proti, mācību iestādei ir nepietiekams telpu skaits, neatbilstošs telpu lielums platības ziņā uz vienu skolēnu, skolas ēkai ir zema energoefektivitāte, ir nopietnas elektrosistēmas un ugunsdrošības sistēmas problēmas, nepietiekams tualešu skaits, lifta trūkums, maza, novecojusi ēdnīca, garderobe, trūkst skolēnu rekreācijas telpas. Mācību procesa nodrošināšanai nepieciešama arī specializētu mācību kabinetu izveide.

Aptuveni pirms diviem gadiem par skolas renovācijas un paplašināšanas iespēju realizēšanu aktīvi runāja arī Ropažu novada domes deputāti un pašvaldības darbinieki, izsludinot skiču konkursu skolas renovācijai. Diemžēl sadarbība ar skiču projekta izstrādātājiem neizveidojās veiksmīga, kā rezultātā skiču projekts līdz galam netika izstrādāts un skolas renovācijas projekta izstrāde un realizācija uz laiku apstājās. Tolaik skiču projekta publiskās apspriešanas laikā izskanēja arī viedoklis, ka iecerētā skolas renovācija ir pārāk grandioza un ir jāpārskata tās apjomi.

Jāteic, ka tikšanās reizē skolotāju sniegtie priekšlikumi par skolas telpu nepieciešamajām pārmaiņām liecināja, ka arī šobrīd skolas renovācija prasa diezgan iespaidīgu skolas paplašināšanu un, visticamāk, renovācijas apjomi ne vien varētu saglabāties iepriekš plānotajā apjomā, bet varētu pat palielināties.

Skatoties uz Ropažu vidusskolas attīstību renovācijas kontekstā, tikšanās reizē nepameta sajūta, ka šo divu gadu laikā nekas būtiski nav mainījies un diskusijas par to, ka nepieciešama skolas renovācija, telpu pārveide un paplašināšana, atrodas turpat, kur iepriekš, savā attīstībā nekustoties ne no vietas... Diskusija atgādināja apņēmīgu Ropažu vidusskolas skolotāju atgādinājumu par skolu, tās akūtajām vajadzībām un to realizēšanas nepieciešamību gan iepriekšējā sasaukuma, gan jaunā sasaukuma deputātiem.

Ropažu novada domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Antons Cibuļskis vēlreiz apliecināja, ka pašvaldības 2014. gada budžetā ir paredzēts finansējums skolas renovācijas projekta izstrādei un ka, viņaprāt, skolas renovācija ir ārkārtīgi būtiska un nepieciešama. Viņš arī teica, ka, balstoties uz šo skolotāju grupas aktīvistu sagatavoto prezentāciju par skolas attīstību, tuvāko mēnešu laikā tiks veidots skolas renovācijas projekta izstrādes iepirkuma nolikums, izsludināts iepirkums un sākta skolas renovācijas projektēšana.

Aktuālas izvērsās arī sarunas par skolas iespējām piesaistīt labus speciālistus – pedagogus. Skolotāji un vecāki rosināja pašvaldības pārstāvjus izvērtēt iespējas pedagogus nodrošināt ar dienesta dzīvokli.

Ropažu novada pašvaldības pārstāvji skolotājus un klātesošos interesentus iepazīstināja ar šobrīd notiekošo darbu pie novada izglītības attīstības koncepcijas izstrādes, kurā tikšot atrunāts ne vien šis, bet arī daudzi citi būtiski jautājumi. Ropažu vidusskolas skolotāji izteica vēlmi iesaistīties koncepcijas izstrādē un aktīvi piedalīties arī tās publiskajā apspriešanā, kas gaidāma šī gada pavasarī.

Tikšanās laikā klāt bija arī skolas vecāku padomes pārstāvji, kuri uzsvēra, ka skolas saturiskajā attīstības redzējumā skolas vecāku padome priekšroku dod valodu attīstībai un komercdarbības jomas akcentēšanai, vienlaikus nodrošinot skolēniem kvalitatīvu vispārējās izglītības ieguvi, un nesaskata nepieciešamību pēc mūzikas, mākslas vai sporta novirziena akcentēšanu skolas mācību procesā.