14.02.2014 09:22

Skolēni izvēlas "ēnot" arī dažas Pierīgas pašvaldības

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olaines novada pašvaldības izpilddirektors Ģirts Batrags ar savu "ēnu" Janu Ševcovu. Olaines novada pašvaldības izpilddirektors Ģirts Batrags ar savu "ēnu" Janu Ševcovu. Olaines novada dome

Ar vairāk nekā 15 tūkstošiem reģistrētu skolēnu un 5703 pieejamām vakancēm šonedēļ tika aizvadīta karjeras izglītības akcija "Ēnu diena".

Tai savu dalību bija pieteikušas arī septiņas Pierīgas pašvaldības – Ādaži, Carnikava, Ķekava, Olaine, Ropaži, Salaspils un Sigulda. Kā ik gadu, vecāko klašu skolēniem šajā akcijā bija izdevība iepazīties ar interesējošo profesiju, savukārt "ēnu" devējiem – ar nākamo paaudzi, uzzināt jauniešu intereses un vēlmes.

"Ēnu dienas" mērķis ir ļaut skolēniem praktiski uzzināt par dažādu nozaru dažādām profesijām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum, kā arī demonstrētu saistību starp izglītību un karjeru, rosinot skolēnus nopietni pievērsties mācībām. Viens no šās akcijas uzdevumiem ir parādīt skolēniem reālu darba dienu konkrētā profesijā.

Ādažu novada dome piedāvāja "ēnot" domes priekšsēdētāja vietnieci, Kadagas pirmsskolas izglītības iestādes vadītāju un vadītājas vietnieci, pedagogu, medmāsu un Sociālā dienesta vadītāju. Diemžēl neviens skolēns šīs kandidatūras nepieteicās "ēnot".

Ķekavas novada dome piedāvāja skolēniem iepazīties ar domes priekšsēdētāja un viņa vietnieka, izglītības speciālista, jaunatnes lietu speciālista un sabiedrisko attiecību speciālista darba dienu, kam pieteicās četras "ēnas": divi puiši no Ķekavas vidusskolas 11. klases un Baložu vidusskolas 6. klases skolniece ēnoja domes priekšsēdētāju, bet viena Baložu vidusskolas 6. klases skolniece sekoja jaunatnes lietu speciālistes darba gaitām. Paralēli skolēni iepazinās arī ar sabiedrisko attiecību speciālistu darbu, piedalījās komiteju sapulcēs, kur deputāti pieņēma lēmumus novada attīstības jautājumos, un piebiedrojās arī novada svētku plānošanas sapulcē.

Vairākas "ēnu" vakances piedāvāja Olaines novada pašvaldība, un skolēni "Ēnu dienu" uztvēra kā lielisku iespēju iepazīt sev interesējošo profesiju un atzina, ka ikvienam jaunietim šī iespēja būtu jāizmanto. "Ēnotāji" sacīja, ka iepriekš nebija daudz zinājuši par pašvaldības darbu, bet, pateicoties šai akcijai, ieguvuši vērtīgas zināšanas.

Attīstības nodaļas vadītāja Sergeja Kirilova "ēna" bija Olaines 1. vidusskolas 8.c klases skolnieks Vairis Stramkalis, kurš iegūto informāciju par to, kā notiek attīstības plānošana Olainē un novadā, novērtē ļoti atzinīgi. Savukārt Olaines 1. vidusskolas 11.a klases skolniece Jana Ševcova bija priecīga par iespēju "ēnot" Olaines novada pašvaldības izpilddirektoru Ģirtu Batragu un šo dienu novērtēja ar 10 ballēm.

Siguldas novada pašvaldības darbinieku ikdienai šogad sekoja deviņas "ēnas" no Siguldas, Ropažu, Smiltenes un Rīgas skolām. Siguldas novada domes priekšsēdētāja Uģa Mitrevica "ēna" bija Andris Jenerts no Siguldas pilsētas vidusskolas. "Ēnot domes priekšsēdētāju izvēlējos tāpēc, ka mani interesē tas, kas notiek pašvaldībā. Sapratu, ka priekšsēdētājs ne tikai strādā ar dokumentiem, bet arī ģenerē idejas, komunicē ar cilvēkiem. Šis ir ļoti radošs darbs! Uzzināju, ka priekšsēdētājs skolas laikā nav vēlējies kļūt par pašvaldības vadītāju, taču no skolas šā darba vajadzībām guvis divas svarīgas lietas – gribasspēku un loģisko domāšanu," iespaidos dalījās A. Jenerts, kurš "Ēnu dienā" piedalījās pirmo reizi.

Trīs "ēnas" – Jurģis no Smiltenes ģimnāzijas, Ģirts no Siguldas Valsts ģimnāzijas un Elvis no Siguldas pilsētas vidusskolas – viesojās Siguldas novada Pašvaldības policijā un kopā ar tās policijas priekšnieku Māri Garjāni apmeklēja Publisko izklaides un svētku pasākumu komisijas sēdi, kā arī kopā ar policijas inspektoriem devās patruļā pa pilsētu.

Savukārt Ropažu vidusskolas 10. klases skolnieks Markuss sekoja pašvaldības aģentūras "Siguldas Attīstības aģentūra" vadītājas Lauras Konstantes darba gaitām. Divas "ēnas" sekoja arī Siguldas novada pašvaldības galvenajai arhitektei Maijai Geidānei, tāpat divas "ēnas" sekoja Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietniekam sociālajos jautājumos Jānim Zilveram, visiem apmeklējot Rīgas rajona slimnīcu.

Aptaujātie "Ēnu dienas" dalībnieki atzina, ka šajā akcijā uzzinājuši daudz vērtīga.