15.01.2014 11:36

Pierīgas skolām augsts reitings

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skolas tiek aranžētas atbilstoši skolēnu sasniegumiem latviešu valodas, matemātikas, angļu valodas, dabaszinātņu (bioloģijas, fizikas, ķīmijas) un vēstures eksāmenos. Skolas tiek aranžētas atbilstoši skolēnu sasniegumiem latviešu valodas, matemātikas, angļu valodas, dabaszinātņu (bioloģijas, fizikas, ķīmijas) un vēstures eksāmenos. Siguldas Valsts ģimnāzijas arhīvs

Draudzīgā aicinājuma skolu reitingā 2013. gadā kopvērtējumā 1. vietu pilsētu ģimnāziju grupā ieguvusi Siguldas Valsts ģimnāzija, bet lauku vidusskolu grupā 6. vietā ir Ādažu vidusskola.

Atsevišķu mācību priekšmetu nominācijās augstus rezultātus parādījušas arī citas Pierīgas skolas.

Kopvērtējumā pirmajā divdesmitniekā lauku skolu grupā iekļuvušas arī Krimuldas un Ķekavas vidusskolas – attiecīgi 15. un 16. vieta. Bet pilsētas vidusskolu reitinga pirmajā divdesmitniekā ar 16. vietu iekļuvusi Olaines 1. vidusskola.

Siguldas Valsts ģimnāzija, kas starp visām ģimnāzijām ieņem ceturto vietu, par labāko pilsētu ģimnāziju grupā atzīta vairākās nominācijās. Latviešu valodas vērtējumā tā ieņem pirmo vietu līdzās Rīgas Franču licejam un Rīgas 1. un 2. ģimnāzijai, kas atzītas par trīs labākajām lielo pilsētu ģimnāziju grupā. Pēc punktu skaita Siguldas Valsts ģimnāzija seko uzreiz pēc šīm skolām.

Angļu valodā Siguldas ģimnāzija ir labākā pilsētu ģimnāziju vērtējumā, bet kopā ar lielo pilsētu ģimnāzijām ieņem desmito vietu.
Savukārt vēsturē Sigulda atpaliek tikai no līdera Franču liceja un atzīta par otro labāko ģimnāziju ne tikai savā grupā, bet visu ģimnāziju konkurencē. Par labāko lauku vidusskolu grupā atzīta Mārupes vidusskola.

Augsts novērtējums Pierīgas skolām dots angļu valodā. Starp lauku vidusskolām labākās angļu valodā ir Privātā vidusskola Ādažu Brīvā Valdorfa skola un Ādažu vidusskola. Lauku vidusskolu grupā augstu vērtējumu ieguvušas trīs – Ķekavas vidusskola (9. vieta), Babītes vidusskola (14. vieta) un Ozolnieku vidusskola (18. vieta).

Sešas skolas ieguvušas labu novērtējumu dabas zinībās. Pilsētu vidusskolu grupā Baldones vidusskola ieņem 18. vietu. Savukārt lauku vidusskolu grupā 5. vietā ir Ozolnieku vidusskola un 13. vietā – Mārupes vidusskola, bet specializēto skolu vidū par labāko dabas zinībās atzīta Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža.

Bez Siguldas Valsts ģimnāzijas panākumiem latviešu valodā reitingā augstas vietas ieņem arī Salaspils vidusskola, kas ierindojusies 18. vietā pilsētu vidusskolu grupā, bet Ķekavas un Zvejniekciema vidusskolas ir attiecīgi 5. un 6. vietā lauku vidusskolu grupā.

Vēsturē topā iekļuvušas divas Pierīgas ģimnāzijas – jau minētā Siguldas Valsts ģimnāzija ar otro vietu, kā arī Murjāņu Sporta ģimnāzija ar 20. vietu. Salaspils vidusskola ir 16. vietā pilsētu vidusskolu grupā, bet Ropažu vidusskola 6. vietā lauku vidusskolu vidū.

Draudzīgā aicinājuma skolu reitings ir objektīvs skolu izvērtējums pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem. Tajā mācību gada ietvaros tiek vērtētas visas Latvijas skolas, kurās realizē vidējo izglītību. Par datubāzi vērtējumam izmanto Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra organizēto skolēnu centralizēto eksāmenu rezultātus latviešu valodā, matemātikā, angļu valodā, dabas zinātnēs (bioloģija, fizika, ķīmija) un vēsturē. Tiek vērtēta arī skolu rezultātu dinamika, atzīmējot skolas, kurās vērojama izaugsme. Atsevišķās grupās tiek vērtētas lielo pilsētu un pilsētu ģimnāzijas, pilsētu vidusskolas, lauku vidusskolas un specializētās skolas.

Draudzīgā aicinājuma skolu reitinga projektu realizē Draudzīgā aicinājuma fonds, "Nordea" banka un SIA "Airport".

Draudzīgā aicinājuma skolu reitinga 2013 kopvērtējums (pirmās 10 vietas):
Skola                            Punkti
Rīgas Valsts 1. ģimnāzija 8,374
Rīgas Valsts 2. ģimnāzija 7,347
Rīgas Franču licejs 7,268
Siguldas Valsts ģimnāzija 7,018
Āgenskalna Valsts ģimnāzija 6,998
Balvu Valsts ģimnāzija 6,923
Rīgas Valsts 3. ģimnāzija 6,879
Madonas Valsts ģimnāzija 6,847
Preiļu Valsts ģimnāzija 6,823
Daugavpils Valsts ģimnāzija 6,776