16.11.2013 14:26

Valsts prezidents savai 18. novembra svētku uzrunai iedvesmojas no Latvijas skolēniem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valsts prezidents savai 18. novembra svētku uzrunai iedvesmojas no Latvijas skolēniem publicitātes

Valsts prezidenta kancelejas rīkotajā konkursā "Mana kā Valsts prezidenta uzruna Latvijai dzimšanas dienā" žūrija par labākajiem runu autoriem atzinusi Salaspils 1. vidusskolas 12. klases skolēnu Rolanda Ševčenko, Artas Krēsliņas un Diānas Gertneres veidotās video uzrunas.

Turpinot pagājušajā gadā aizsākto tradīciju, Valsts prezidenta kanceleja aicināja visu Latvijas skolu 5. līdz 12. klašu skolēnus piedalīties radošo darbu konkursā. Tajā rakstiskas esejas vai video formātā vajadzēja izklāstīt, ko teiktu skolēns 18. novembrī uzrunā pie Brīvības pieminekļa, ja viņš būtu Valsts prezidents. Konkursa mērķis ir veicināt skolēnu interesi un izpratni par Valsts prezidenta vietu, lomu un tā funkcijām.


"Laika sprīdis no skolas sola līdz rīcībai un atbildībai par savu darbu ir ļoti īss, un tas paiet ātri," konkursa dalībniekiem teica Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš bija priecīgi pārsteigts un apmierināts par iesūtīto darbu oriģinalitāti un pauda cerību, ka šis konkurss skolēnus mudinājis padomāt plašāk par savas dzimtenes nākotni un izaicinājumiem.

13. novembra svinīgajā pasākumā prezidents apbalvoja konkursa labākos darbus. Viņš pateicās visiem, kuri piedalījās konkursā, uzsverot, ka visi iesniegtie darbi bija interesanti un ar savām oriģinālām domām.

Pasākuma laikā tika apbalvoti vēl 15 labāko darbu autori no Cēsīm, Daugavpils, Gulbenes, Jelgavas, Limbažiem, Meirāniem, Ogres, Pildas, Rīgas un Vecumniekiem, kuriem Valsts prezidents pasniedza piemiņas veltes. Savukārt trīs pirmo vietu ieguvējus Valsts prezidents uzaicināja uz 18. novembra svinīgo koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī apgalvoja, ka, iespējams, izmantos savā runā godalgoto runu izteikumus vai domas, jo tās saskanējušas ar to, ko paredzēts teikt viņa paša runā. Tas jo īpaši iepriecināja prezidentu, jo tas nozīmē, ka vecāko klašu skolēni ir pieauguši un apzinīgi savas valsts pilsoņi, kuri labi redz savas valsts pašreizējo stāvokli, kā arī nākotnes iespējas.

Radošos darbus vērtēja profesionāla žūrija – Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas asociētā profesore, Dr. sc. pol. Daina Bāra, Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas docents, Dr. sc. pol. Ivars Ijabs, Vidzemes Augstskolas Sociālo zinātņu fakultātes docente, Dr. sc. pol. Ieva Bērziņa un Valsts prezidenta sabiedrisko projektu vadības padomniece Karīna Rāviņa-Vimba.

Žūrijas sastāvā tika iekļauti gan zinātnieki, gan pieredzējuši politiskie analītiķi, tādēļ iegūt konkursa pirmās trīs vietas nebija nemaz tik vienkārši – bija nepieciešams nevis vienkārši apsveikt Latvijas tautu svētkos, bet aptvert un nodot klausītājam emocionālu un padziļinātu vēstījumu, kas piemērots tieši 18. novembrim. To vislabāk paveica Salaspils skolēni, par ko saņēma gan atzinību no paša prezidenta, gan vietas šo svētku vissvarīgākajā pasākumā – koncertā Nacionālajā teātrī.