08.11.2013 13:02

Saulkrastu vidusskolēni viesojas Saeimā

Autors  www.saulkrasti.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkrastu vidusskolēni viesojas Saeimā www.saeima.lv

Oktobra izskaņā Saulkrastu vidusskolas 10.a un 11.a klases skolēni apmeklēja Latvijas Republikas Saeimu.

Skolēni tika iepazīstināti ar Saeimas ēkas vēsturi un izvadāti ekskursijā pa ēkas nozīmīgākajām telpām – Lielo vestibilu, Lielajām un Mazajām marmora kāpnēm un greznajām zālēm.

Īpašu interesi raisīja Dāvanu zāles apmeklējums, kurā varēja apskatīt ārvalstu vadītāju, amatpersonu un diplomātu dāvanas Latvijas amatpersonām, sākot ar piemiņas monētām un beidzot ar Ķīnas imperatora ģimenes zelta auskaru kopijām, kā arī apmeklēt Sēžu zāli.
Daudzi skolēni atzina, ka dzīvē Sēžu zāle neizskatās tik liela un iespaidīga kā televizora ekrānos ˜– tā šķiet krietni mazāka un kompaktāka.

Sēžu zālē jauniešiem bija iespēja aprunāties un uzdot jautājumus 11. Saeimas deputātam Edvardam Smiltēnam, kurš ir no Saulkrastiem. Skolēni nekautrējoties uzdeva sev interesējošus jautājumus par deputātu algām, par to, ko īsti nozīmē būt deputātam un vai patiesi deputāti Saeimā neko nedara. Tika jautāts arī par to, cik daudz un cītīgi jāmācās, lai varētu kļūt par deputātu, un kā to izdarīt. Skolēni ar interesi klausījās deputāta atbildēs un stāstījumā.

Ņemot vērā, ka oktobrī tieši pirms 25 gadiem tika dibināta Latvijas Tautas fronte (LTF), skolēni pēc Saeimas apmeklējuma devās uz 1991. gada barikāžu muzeju, kurā viņiem tika atgādināti Trešās atmodas notikumi un ceļš, kādā Latvija atguva neatkarību, kā arī LTF nozīme šajos procesos. Skolēni klausījās gida stāstījumā, noskatījās dokumentālo filmu par 1991. gada janvāra barikādēm un augusta puču, kā arī risināja uzdevumus par Trešo atmodu.