22.09.2013 14:29

Skolu ekskursijas – tabu

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pēc pērn izskanējušajiem tiesībsarga Jura Jansona izteikumiem un iestāšanās par bezmaksas izglītību, arī pēc gada situācija nav mainījusies – Pierīgas skolas aizvien ir piesardzīgas doties bērnu tik ļoti iemīļotajās rudens ekskursijās.

Ādažu vidusskolas direktore Dace Dumpe pastāstīja, ka šogad pirms ekskursiju laika skola sazinājusies ar Izglītības un zinātnes ministriju, kuri savukārt palīdzējuši sazināties ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu (IKVD). "IKVD tomēr mums lūdza būt ļoti uzmanīgiem arī šajā mācību gadā. Un paskaidroja: ja ekskursijas notiek mācību stundu laikā, izdevumi jāsedz valstij vai pašvaldībai."

Līdzīgi kā pērn Sporta diena, arī šogad skolas vadība atradusi kompromisu – ja skolēnu vecāki piekrituši, ka klase var doties ekskursijā un piekrīt to finansēt, tajā var doties pēc mācību stundām. "Valsts nav atrisinājusi šo jautājumu līdz galam, tāpēc lūdzām skaidrojumu ministrijai un, saņemot skaidrojumu, meklējām kompromisu."

Šogad par oficiālo ekskursiju dienu Ādažu vidusskolā noteikts 20. septembris. "No rīta mācāmies un ekskursijā, kas saistīta ar transporta izdevumiem, varam doties pēc mācību stundām." Tomēr direktore atzīst, ka ierobežojumi daudzām klasēm bijis pamudinājums apskatīt tuvāko apkārtni un doties pārgājienos vai apskatīt vietējās novada ražotnes, piemēram, "Ādažu čipsu" ražotni.

Arī Mālpils novada vidusskolas jaunais direktors Gunārs Gžibovskis uzskata, ka skolēni bez ekskursijām nevar iztikt. "Bērnus vajag izglītot, tāpēc ekskursijas organizējam." Ekskursijās skolēni pārsvarā dodoties septembra otrajā pusē, taču viena oficiāla ekskursiju diena izvēlēta nav. G. Gžibovskis skaidro, ka ekskursijas notiek gan ar vecāku piekrišanu un līdzdalību, gan ar novada finansējumu.

"Pērn mums notika iekšējais skolas konkurss, kurā tika noteiktas pēc mācību sasniegumiem labākās klases, kuras dāvanā no novada saņēma braucienu uz Kurzemi. Šo iespēju klases izmantoja šoruden." Direktors pastāstīja, ka šo piektdien dažas klases ieplānojušas doties ekskursijā uz Gulbeni un Alūksni.

Savukārt Mārupes vidusskolas direktors Jānis Lagzdkalns, gluži tāpat kā pērn, izteikumos par skolu ekskursijām vēlas būt piesardzīgs. "Pa šo gadu nekas nav mainījies. Jā, ir formulēts, kādi mācību līdzekļi jāiegādājas skolai, kādi skolēni vecākiem. Bet jautājums par ekskursijām vēl nav līdz galam atrisināts." Klases, kurās vecāki un skola atraduši kopīgu valodu un kompromisu, ekskursijās dosies.

J. Lagzdkalns gan piebilst, ka viena ekskursiju diena nav noteikta. "Ja visas 39 klases vienlaikus vēlētos braukt ekskursijā, skolai vajadzētu milzīgu autoparku," piebilst skolas direktors un precizē, ka ekskursijās dosies klases, kuru skolēnu vecāki spējuši vienoties par ekskursiju finansējumu. "Mārupes skolēnu vecāki saprot šo jautājumu un piedalās ar savu līdzfinansējumu."