29.08.2013 11:26

Pierīga gatavojas jaunajam mācību gadam

Autors  Silvija Stumbre
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīga gatavojas jaunajam mācību gadam Krišjānis Grantiņš

Septembra sākumā skolu gaiteņus jau atkal piepildīs rosība un jautras bērnu čalas. Šis priecīgais notikums Pierīgā tiek godam atzīmēts arī šogad.

Teju katra izglītības iestāde ziņo par 2. septembra tuvošanos un informē par svinīgā brīža laikiem un vietām, taču, lai kārtīgi atvadītos no vasaras un sagatavotos jaunajam mācību gadam, nepieciešama laba atpūta, un arī jānoskaidro, kurš pasniedzējs ir vislabākais.

Tieši šī iemesla dēļ 29. augustā nominācijā "Gada skolotājs vidusskolā" goda titulu "Gada skolotājs" saņems Salaspils 1. vidusskolas pedagoģe Daina Tauriņa, savukārt nominācijā "Gada skolotājs profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmās" – Salaspils Mūzikas un mākslas skolas pedagoģe Natālija Karpova.

Savukārt jauniešiem, sākot skolas gaitas, 31. augustā jau trešo gadu pēc kārtas Olainē norisināsies "Jauniešu diena 2013". Olaines Mežaparkā jaunieši varēs sacensties orientēšanās sacensībās, izaicināt sevi virvju šķēršļos un piedalīties rekorda uzstādīšanā "95 metri pa Latviju", kā arī skatīties ekstrēmo velo šovu un dejot dīdžeja Egona Reitera pavadībā.

Gatavojoties mācību gadam, vairākas skolas meklē arī jaunus darbiniekus – Krimuldas vidusskolas peldbaseinā nepieciešamas medmāsas, kasieri, baseina uzraugi/instruktori un apkopējas. Savukārt jaunu inventāru sporta vajadzībām līdz 15. novembrim paredzējusi iegādāties Ulbrokas vidusskola un Upesleju internātpamatskola-rehabilitācijas centrs.

Salas sākumskolā Babītes novadā darbu sācis Montesori apmācības kabinets, kurā bērniem tiek piedāvāti dažādi vingrinājumi – praktiskās dzīves iemaņu apgūšana, maņu trenēšana, valodas attīstība, kā arī matemātikas un kultūras (dabaszinību) vingrinājumi.

Padomāts arī par autobusu grafikiem, kuri izveidoti, lai skolēnus laikus aizvestu uz skolu. Tiek izveidoti rīta un pēcpusdienas reisi no skolām uz apkārt esošajām apdzīvotajām vietām Ikšķiles un Ķekavas novadā. Par autobusu iespējamo kursēšanu un to laikiem savā novadā var interesēties attiecīgajā izglītības iestādē vai novada mājaslapā.

Mārupes novada pašvaldība šogad informē par jauninājumiem un aktualitātēm, atsākoties mācībām. Proti, vecākiem jāfinansē skolēna individuālie mācību piederumi, priekšmeti un materiāli, kurus bērns izmantos kā mācību līdzekļus vai saistībā ar mācību iespēju nodrošināšanu. Darba burtnīcas un mācību grāmatas gan vecākiem nav jāiegādājas. Detalizētāku informāciju par finansējumu mācību līdzekļiem var atrast Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā.

Pieejama informācija arī par jaunajiem noteikumiem pirmsskolas vecuma bērniem, kuri gaida rindā uz bērnudārzu, – piedāvājumā ir aukļu pakalpojumi, kuru izmaksas sedz valsts.

Par skolēniem domā arī Stopiņu novadā – domes deputāti ģimenēm piešķirs pabalstus skolas piederumu iegādei. Pabalsti piešķirti 50 latu apmērā ģimenēm, kuras audzina bērnu invalīdu, ģimenēm, kuras ir atzītas par maznodrošinātām, daudzbērnu ģimenēm, aizbildnībā esošiem skolēniem un audžuģimenēs ievietotiem bērniem.

Līdz ar septembra iestāšanos tiek atvērtas arī jaunas izglītības iestādes – 16. septembrī Ropažu novada Silakrogā durvis vērs Zaķumuižas pamatskolas pirmsskolas grupa 1,5–3 gadus veciem bērniem. Pirmsskolas grupa atradīsies Priedes ielā 1–1. Ķekavā 7. septembrī plkst. 11 atklās Daugmales bērnudārzu.

Savukārt pirmsskolas izglītības iestāde "Pīlādzītis" Siguldas novadā darbu pēc remontdarbiem atsāks 2. septembrī jau no pulksten 7.

Vēl Pierīgā durvis vērs arī divas jaunas sākumskolas – Ķekavas un Laurenču sākumskolas gaidīs savus jaunos audzēkņus jau 1. septembrī plkst. 12.

Kaut arī vairumam septembris saistās ar skolas mācību gada sākšanu, nevajag aizmirst par pieaugušo izglītības iespējām. Visi interesenti tiek aicināti apgūt vai papildināt savas zināšanas biškopībā. Krimuldas Tautas namā nodarbības notiks vienu reizi mēnesī, pēc divgadīgā kursa apgūšanas dalībnieki saņems LLU Mūžizglītības centra apliecību. Maksa par dalību kursos – 270 latu. Lai pieteiktos kursiem, jāizpilda iesnieguma veidlapa, kas atrodama www.strops.lv un Krimuldas novada mājaslapā.

Neilgi pēc 2. septembra satraukumiem ģimenēm un pašiem jauniešiem tiek dota iespēja atpūsties un kārtīgi izkustēties. Upeslejās 7. septembrī notiks ģimeņu sporta diena, kas būs veltīta Tēva dienai. Pasākuma programmā iekļauts futbols un volejbols jauniešiem, basketbola soda metieni, ģimenes stafete, zābaka mešana, sievu nešana kalnā. Bērniem līdz piecu gadu vecumam būs dažādi sporta uzdevumi. Varēs izmēģināt spēkus arī loka šaušanā un šaušanā ar indiāņu trubiņu pa mērķi. Bērni līdz 10 gadu vecumam varēs sacensties riteņbraukšanas prasmēs, pārvarot šķēršļu joslu ar riteni. Vēl būs arī milzu futbols un piepūšamās atrakcijas bērniem. Sacensībās ar paraugdemonstrējumiem viesosies ielu vingrotāji. Reģistrēšanās sacensībām no pulksten 10.30.

Pēc nedēļas, 14. septembrī, sākot no pulksten 11, Ikšķiles novadā tiek organizēts jauniešu pasākums "Ykescola", kurā būs sacensības skeitparkā/treilparkā, strītbols, velo orientēšanās, individuālās sporta disciplīnas, Ikšķiles novada jauniešu pašdarbnieku kolektīvu radošās aktivitātes, uzstāsies kultūristi, būs uguns šovs, dīdžeju uzstāšanās un citas aktivitātes, kas ir tikai neliela daļa no jauniešu dienas pasākumiem. Pasākumu visas dienas garumā vadīs un par apmeklētājiem rūpēsies kolorītais Jānis Skroderis.