28.08.2013 11:38

Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžā vēl atlikušas dažas brīvas vietas

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžā vēl atlikušas dažas brīvas vietas publicitātes

Līdz nedēļas beigām – 30. augustam – turpinās dokumentu pieņemšana Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžā.

Profesionālās visdusskolas programmās "Inženiermehānika" un "Pārtikas produktu kvalitātes kontrole" vēl ir brīvas vietas. Papildus valsts stipendijām sekmīgie audzēkņi saņems arī Eiropas Sociālā fonda stipendijas līdz 50 latiem. Iespēja studēt 1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmās "Vides aizsardzības tehnoloģija: un "Pārtikas produktu kvalitātes kontrole" ir par valsts budžeta dotācijas līdzekļiem.

"Jau pilnībā ir nokomplektētas biotehnologu grupas gan profesionālā vidusskolā, gan koledžā, bet pāris brīvas vietas vēl ir inženiermehānikas, vides aizsardzības un pārtikas produktu kvalitātes kontroles specialitātēs," stāsta Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas direktora 1. vietnieks Ivars Pēkainis.

Iemācās profesijas pamatus

Jaunieši pēc 9. klases minētajās programmās mācās četrus gadus un iegūst profesionālo vidējo izglītību. Iekārtu mehāniķis var strādāt bioķīmiskās, ķīmiskās un pārtikas rūpniecības uzņēmumos vai privātfirmās ar dažādu fizikāli-ķīmisko procesu iekārtām. Iekārtu mehāniķis veic tehniskus un inženiertehniskus uzdevumus, kas saistīti ar tehnoloģisko iekārtu un ierīču montāžu, ekspluatāciju, apkalpošanu un remontu. Viņš plāno, organizē un vada iekārtu montāžas un remonta darbus, atbild par montāžas, ekspluatācijas un remonta procesu, kā arī nodrošina darba drošības tehnikas izpildi iekārtu montāžas, ekpluatācijas un remonta laikā. Iekārtu mehāniķis spēj organizēt privāto uzņēmumu augstākstāvošas personas vadībā.

Pārtikas produktu kvalitātes inspektora palīgs strādā pārtikas rūpniecības uzņēmumu ražošanas laboratorijās un kvalitātes kontroles laboratorijās, spēj veikt izejvielu un pārtikas produktu ķīmiskās un mikrobioloģiskās analīzes, aprēķināt un noformēt analīžu rezultātus. Pārtikas produktu kvalitātes inspektora palīgs plāno paraugu noņemšanas un analīžu grafikus, kā arī organizē darbu laboratorijā analīžu veikšanai.

"Audzēkņiem svarīga ziņa ir tā, ka 14. augustā Izglītības ministrija pieņēma lēmumu, kas profesionālo vidusskolu audzēkņiem ļaus turpināt saņemt Eiropas Sociālā fonda stipendijas vēl divus mācību gadus," uzsver I. Pēkainis. "Tas nozīmē, ka papildus valsts stipendijai, kas ir no 7 līdz 10 latiem, sekmīgie jaunieši saņems arī Eiropas SF mērķstipendiju līdz 50 latiem."

Iespēja iegūt 1. līmeņa profesionālo augstāko izglītību

Jaunieši ar 12. klašu vai profesionālo vidējo izglītību ir aicināti studēt koledžā un iegūt pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību izglītības programmās "Vides aizsardzības tehnoloģija" (kvalifikācija – vides tehnologs) vai "Pārtikas produktu kvalitātes kontrole" (kvalifikācija – pārtikas produktu speciālists) par valsts budžeta dotācijas līdzekļiem.

"Jūnija sākumā visi studiju virzieni Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžā akreditēti uz sešiem gadiem, saņemot augstāko novērtējumu un atzīstot programmas par ilgtspējīgām," norāda koledžas direktors vietnieks.

Pirmā līmeņa augstāko izglītību iespējams iegūt divarpus gadu laikā. Studentiem ir gan teorētiskās lekcijas, gan praktiskās nodarbības, bet abas šīs prasmes nostiprina prakses laikā, kur strādā radniecīgos uzņēmumos.

Pārtikas kvalitātes speciālists pārzina pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiju, receptūras, produkcijas uzglabāšanas un citu pārtikas aprites posmu procedūras, sniedz priekšlikumus ražošanas tehnoloģijas, produkta kvalitātes uzlabošanai uzņēmuma vadībai, kā arī organizē korektīvas darbības. Pārtikas kvalitātes speciālists organizē un vada kvalitātes un nekaitīguma nodrošināšanas sistēmas uzņēmumā, organizē un veic uzņēmuma personāla regulāras apmācības pārtikas kvalitātes un nekaitīguma saglabāšanas jautājumos. Pārtikas kvalitātes speciālists kontrolē pārtikas aprites higiēnas prasību ievērošanu uzņēmumā.

Vides tehnologs strādā organizācijās, kuras izmanto vidi saudzējošas tehnoloģijas, vides tehnoloģiju un vides kvalitāti nodrošinošu tehnoloģisko risinājumu izstrādi, projektēšanu un ieviešanu. Tāpat vides tehnologs vienlaikus piedalās vides pārvaldības darbā, risina vides aizsardzības, vides tehnoloģiju, resursu apsaimniekošanas, atkritumu utilizācijas uzdevumus, spēj vadīt patstāvīgu struktūrvienību darbu, paaugstinot savu kvalifikāciju.

Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžai ir izveidojusies cieša un stabila sadarbība ar nozaru uzņēmumiem. Sadarbībā ar Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociāciju tiek nodrošinātas prakses vietas atbilstoši studiju un izglītības programmām ar AS "Grindeks", AS "Olainfarm", SIA "Tenax", AS "Severstallat", AS "Aldaris", AS "Laima", AS "Latvijas Balzams", SIA "MADARA Cosmetics" un citiem uzņēmumiem visā Latvijā, kuros izglītojamie bieži paliek arī strādāt.

Vecums nav ierobežojums

Visiem interesentiem der zināt, ka pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību Olaines mehānikas un tehnoloģijas koledžā var iegūt bez vecuma ierobežojuma. Vienīgais noteikums – iestājoties jāuzrāda vidusskolas vai profesionālas vidusskolas atestāts.

"Mums ir arī studenti, kuru vecums ir ap 30 un 40 gadiem, kā arī tādi, kuri tuvojas 50 gadu robežai. Tas ir tikai normāli. Studēt nekad nav par vēlu! Nāk studēt arī tie, kuriem jau ir darba pieredze, bet nav 1. līmeņa profesionālās izglītības diploms. Visās studiju programmu grupās studē arī tādi, kuriem ir solīda darba pieredze piena pārstrādes, gaļas pārstrādes uzņēmumos, alus darītavās, farmaceitiskos uzņēmumos un citviet, un apzinās, ka ir nepieciešams pilnveidot zināšanas atbilstoši moderno tehnoloģiju prasībām.

Šie cilvēki sekmīgi spēj apvienot darbu ar mācībām un labi tiek galā ar abiem pienākumiem," norāda Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas direktora 1. vietnieks Ivars Pēkainis.