27.08.2013 11:29

Sējas novada skolu apvienošana palīdzējusi saglabāt Pabažu pamatskolu

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turpmāk visi – aptuveni 160 skolēni – mācīsies Sējas pamatskolā, tikai atsevišķās ēkās – lielajā un mazajā skolā. Turpmāk visi – aptuveni 160 skolēni – mācīsies Sējas pamatskolā, tikai atsevišķās ēkās – lielajā un mazajā skolā. Agnese Dzene

Šo mācību gadu Sējas un Pabažu pamatskolas sāks kā viena – Sējas pamatskola, kuru vadīs direktore Inese Ozolniece.

Apvienošana notikusi ekonomisku apsvērumu dēļ, jo nauda seko skolēnam.

"Pabažu pamatskolas reorganizācija ir likumsakarīga, jo es jau trīs gadus vadīju abas skolas, lai ietaupītu naudas līdzekļus," skaidro I. Ozolniece. "Abu skolu apvienošana notikusi skolēnu skaita samazinājuma un līdz ar to arī naudas līdzekļu nepietiekamības dēļ. Nauda seko skolēniem, bet laukos diemžēl šīs naudas nepietiek. Skolēniem un skolotājiem jājūtas vainīgiem, ka viņi dzīvo laukos un mīl savu dzimto pusi."

Pabažu pamatskolā mācījās skolēni līdz sestajai klasei, un skola atrodas tuvāk jaunāko klašu audzēkņu dzīvesvietai. Pēc 6. klases bērni turpināja izglītību Sējas pamatskolā. Tagad visi – aptuveni 160 skolēni – mācīsies Sējas pamatskolā, tikai atsevišķās ēkās – lielajā un mazajā skolā. Pirmajā klasē mācības sāks aptuveni 20 skolēni, jo viņu skaits vēl var mainīties arī augusta pēdējās dienās.

"Ieguvums no abu skolu apvienošanas ir tas, ka saglabājām Pabažu pamatskolu, nelikvidējām to, un ietaupījām vienu direktora algu," atzīst Inese Ozolniece. "Pakāpeniski šis process norisinājās jau trīs gadus – skolotāju kolektīvi iepazinās, veicām kopīgas aktivitātes. Atsevišķos pasākumos apvienojās arī abu skolu skolēni. Pabažu pamatskolas skolēni turpina mācības Sējas pamatskolā. Mīnuss ir tas, ka man kā direktorei ir ļoti daudz darba un jāvada divi kolektīvi, kas prasa daudz enerģijas."

Vienīgā atšķirība no citām šāda tipa skolām, kas izvietotas vairākās ēkās, ir lielais attālums starp skolām – 15 kilometri. "Mūsdienās to saukt par īpaši lielu nevar, jo ir dažādas sazināšanās iespējas," atzīst direktore. "Bērniem praktiski nemainīsies nekas. Pedagogiem – darbs abās ēkās, kopējas sēdes un sapulces. Direktorei – viena dokumentācija, kas samazinās birokrātiju."

Iepriekš:
Kā dzīvo un izdzīvo mazās lauku skolas – Sējas un Pabažu pamatskolas piemērs