26.08.2013 10:16

Skolēnu emocionālā intelekta attīstīšanai tapuši video stāsti par sabiedrībā populāru cilvēku skolas laika pieredzi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Iedvesmojošo video stāstu tapšanā piedalījies arī maizes ceptuves "Lāči" Babītes novadā samnieks Normunds Skauģis. Iedvesmojošo video stāstu tapšanā piedalījies arī maizes ceptuves "Lāči" Babītes novadā samnieks Normunds Skauģis. Krišjānis Grantiņš

Lai pilnveidotu audzināšanas stundas skolās un lai attīstītu skolēnos emocionālo intelektu, Latvijas Universitātes projektā psiholoģijas un pedagoģijas ekspertu virsvadībā tapusi sociāli emocionālās audzināšanas programma skolām.

Ceturtdien, 29. augustā, norisināsies programmas audiovizuālās daļas prezentācija, kurā tiksies eksperti kopā ar mūziķiem, aktieriem, sportistiem un citiem sabiedrībā populāriem cilvēkiem, kuri piedalījušies video stāstu radīšanā.

Lai pilnveidotu audzināšanas stundu saturu, programmas autores Dr. psych. Baiba Martinsone un Mg. psych. Rita Niedre sadarbojās ar dažādu nozaru pārstāvjiem un skolēnus iedvesmojošām personām, kopīgi radot īsus video stāstus par skolas laika pieredzi. Video stāstu tapšanā piedalījās DJ Toms Grēviņš, modes blogere Agnese Kleina, dziedātājs Lauris Reiniks, radio balss un TV seja Maija Rozīte-Krištopane, hokejists Jēkabs Rēdlihs, kinokritiķe Daira Āboliņa, aktrise Santa Didžus, pavārs Lauris Aleksejevs, baletdejotāja Elza Leimane-Martinova, žurnālists Ansis Bogustovs, autobraucēja Nellija Šlēgelmilha, maiznieks Normunds Skauģis, aktrise Ieva Āva, aktieris Ģirts Luizniks, flautiste Dita Krenberga, modes māksliniece Aļona Bauska un citi dažādu jomu pārstāvji.

Katrs varonis īsā video stāstā dalās savā individuālajā skolas laika pieredzē, piemēram, stāstot, kā izvirzījuši mērķus un kā tiekušies uz to īstenošanu, kā pārvarējuši satraukumu stresa situācijās, kā izraudzījušies profesiju. Šos video skolotāji turpmāk varēs izmantot skolēnu iesaistei audzināšanas stundās kā papildu audiovizuālu materiālu sociāli emocionālās audzināšanas programmā.

Pasākumā, kuru vadīs Valdis Melderis, piedalīsies sociāli emocionālās audzināšanas programmas autores Dr. psych. Baiba Martinsone un Mg. psych. Rita Niedre, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes projekta eksperte un vadītāja Dr. sc. administr. Gunta Kraģe, Latvijas Universitātes rektors profesors Mārcis Auziņš un video materiāla tapšanā iesaistītā komanda režisore Kristīne Kandere un redaktore Ieva Dzelme-Romanovska kopā ar video sižetu varoņiem Ansi Bogustovu, Ditu Krenbergu, Karlīni Štālu, Dairu Āboliņu, Santu Didžus, Lauris Aleksejevu, Elzu Leimani-Martinovu, Aļonu Bausku.

"Līdzīgas programmas ārzemēs un to efektivitātes pētījumi ir pamatojuši, ka skolā, apvienojot akadēmisko un sociāli emocionālo izglītošanu, tiek stiprināta skolēnu piesaiste izglītības iestādei, uzlabojas akadēmiskie sasniegumi, jo tiek veicināta mācību motivācija, kā arī samazinās uzvedības problēmas, jo tiek attīstīts skolēnu emocionālais intelekts," skaidro programmas autore un Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes eksperte Dr. Psych. Baiba Martinsone, norādot, ka tā ilgtermiņā sabiedrība iegūst ne tikai sociālās, bet arī emocionālās prasmes, kuras noder gan darba gaitās, gan privātajā dzīvē.

Sociāli emocionālās audzināšanas pamatā ir īpaši izstrādātas audzināšanas stundas, kurās skolēni visās vecuma grupās apgūst emociju pašregulācijas, problēmu risināšanas un mērķu izvirzīšanas prasmes, kā arī pozitīvus saskarsmes modeļus.

Pasākums norisināsies 29. augustā plkst. 17.30 Elizabetes ielā 55, Rīgā, viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija" zālē "Sky Point".