22.08.2013 17:20

Šoruden Mālpils profesionālajā skolā – divas jaunas specialitātes

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Lai jauniešiem pēc skolas beigšanas būtu darbs, Mālpils profesionālās vidusskolas programmas tiek veidotas ciešā sadarbībā ar uzņēmēju vajadzībām. Izņēmums nebūs arī šis gads.

"Pēdējā laikā vērojama tendence, ka uzņēmēji, kuri krīzes laikā bija spiesti pārtraukt biznesu, savu uzņēmējdarbību sāk no jauna," ievērojusi Mālpils profesionālās vidusskolas direktore Frančeska Ģēvele.

Divas jaunas specialitātes
Šis mācību gads nāks ar jauninājumiem, jo līdzās četrām labi zināmajām apmācību programmām šoruden skola piedāvā arī divas jaunas – būvniecības un konditora specialitāti. Līdz augusta beigām jaunieši vēl var pagūt pietiekties mācībām un apgūt kādu no sešām pieprasītākajām profesijām – ēku celtnieka, siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju, mēbeļu galdnieka, interjera dizaina, ēdināšanas pakalpojumu un konditora specialitāti.

Jauniešiem ar 9. klašu izglītību mācību ilgums ir četri gadi, jo paralēli profesionālajiem viņi apgūst arī vidusskolas mācību priekšmetus. 12. klašu absolventi mācās tikai profesionālos priekšmetus, tāpēc viņiem mācību ilgums ir tikai 1,5 gads. Gadu audzēkņi mācās teoriju un apgūst aroda pamatiemaņas, pēc tam pus gadu iziet praksi uzņēmumā.

Pieprasīts arods – garantija atrast darbu
Mālpils profesionālā vidusskola sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru piedāvā apmācību jauniešiem bezdarbniekiem. "Mēs aicinām apgūt profesiju arī tos jauniešus, kuri nevar atrast darbu," stāsta skolas direktore. "Mācībām šajās grupās gaidām 15 līdz 24 gadus vecus bezdarbniekus, kuriem ir pamatizglītība, bet nav profesionālās izglītības, un viņi nav bijuši nodarbināti. Šiem audzēkņiem piedāvājam kokapstrādes, viesnīcu un restorānu pakalpojumu, būvniecības un ēku inženiertīklu tehniķu, kā arī interjera dizaina specialitātes." Piebilstams, ka mācību laikā viņi saņems stipendiju – 80 latus mēnesī.

Jauniešiem, kuri ierodas mācīties no citiem novadiem, skola piedāvā dienesta viesnīcu. Pēc mācībām visiem ir iespēja lietderīgi pavadīt brīvo laiku – izkustēties sporta kompleksā, relaksēties peldbaseinā, iesaistīties kustību teātrī un tautisko deju kolektīvā.

Izmanto laiku lietderīgi – apgūsti otru specialitāti
Ņemot vērā, ka valstī joprojām ir augsts bezdarba līmenis, Mālpils profesionālā vidusskola aicina mācīties arī tos jauniešus, kuriem jau ir vidējā profesionālā izglītība, bet neizdodas atrast darbavietu. "Tautsaimniecībā daudzas specialitātes ir cieši saistītas savā starpā un papildina cita citu," atzīst skolas direktore. 

Viņasprāt, piemēram, ēdināšanas pakalpojumu speciālistam ir labi orientēties arī mēbeļu galdnieka un interjera dizaina specialitātēs, lai ēdienus varētu piedāvāt šim nolūkam profesionāli iekārtotās telpās. Interjera dizains kā otra specialitāte noderēs arī tiem, kuri jau apguvuši ūdens, siltuma un gāzes tehnoloģijas, jo palīdzes tehnikās instalācijas ierīkot tā, lai tās netraucē telpas estētiskajā kopskatā vai kalpo kā dekoratīvs elements. Viena otru papildina arī ēku celtnieka un inženiertīklu tehniķa profesijas.

Iespēja mācīties vakarā
Skola ir gatava atbalstīt arī jaunās māmiņas, kuras dienas lielāko daļu vēlas būt kopā ar saviem mazuļiem, bet pievakarē apgūt profesionālas iemaņas. "Pēc jauno māmiņu vēlmes mēs varam viņām organizēt nodarbības otrajā maiņā – sākot no pulksten četriem pēcpusdienā," piedāvā skolas direktore Frančeska Ģēvele.

Skolā ir plaši, moderni aprīkoti mācību priekšmetu kabineti, kuros audzēkņi apgūst profesijas pamatiemaņas, un tikai pēc tam dodas uz praksēm ārpus skolas. Vairāk par to, kā notiek mācības katrā no specialitātēm, lasi un skaties šeit