21.02.2012 18:45

Pierīgas skolās atzīmē Starptautisko dzimtās valodas dienu

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
«Latviešu dzimtā un Latvijas valsts oficiālā valoda ir latviešu valoda, kas spējusi pastāvēt gadsimtiem, veidojot daudzveidīgu latviešu nemateriālo un materiālo kultūras mantojumu,» akcentē UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa. «Latviešu dzimtā un Latvijas valsts oficiālā valoda ir latviešu valoda, kas spējusi pastāvēt gadsimtiem, veidojot daudzveidīgu latviešu nemateriālo un materiālo kultūras mantojumu,» akcentē UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa. Krišjānis Grantiņš

Šodien, 21. februārī, 66 Latvijas iestādēs atzīmēja Starptautisko dzimtās valodas dienu.

«66 iestādēs visā Latvijā - skolās un bērnudārzos, bibliotēkās, interešu centros un pulciņos, nevalstiskajās organizācijās, Latvijas Universitātē, kā arī latviešu bērnu un jauniešu centrā Īrijā Starptautisko dzimtās valodas dienas iretvaros rīkojat dažādus pasākumus, nodarbības, mācību stundas, konkursus, koncertus, izstādes, radošās darbnīcas un citas aktivitātes,» informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) konsultante Liene Krīvena.


Starptautisko dzimtās valodas dienu pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas iniciatīvas visā pasaulē atzīmē 21. februārī jau 12 gadus.

«Dzimtā valoda veido saikni, kas vieno pagātni, tagadni un nākotni, uztur piederību savas tautas un valsts tradīcijām un palīdz nezaudēt izcelsmes izjūtu,» stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

«Latvijā dzīvo un daudzus gadus līdzās pastāv dažādas etniskas grupas, un katrai no tām ir sava dzimtā valoda. Vienā valstī var pastāvēt tās teritorijā gadsimtiem ilgi lietotas valodas un to dialekti, kā arī dažādas mazākumtautību valodas. Latviešu dzimtā un Latvijas valsts oficiālā valoda ir latviešu valoda, kas spējusi pastāvēt gadsimtiem, veidojot daudzveidīgu latviešu nemateriālo un materiālo kultūras mantojumu,» norāda UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

Latvijā Dzimtās valodas dienai veltītas aktivitātes notiks vairākās Pierīgas un Rīgas iestādēs - Ādažu Brīvā Valdorfa skolā, Majoru vidusskolā, Bišumuižas filiālbibliotēkā, Mālpils Profesionālajā vidusskolā, Zaķumuižas pamatskolā, Inčukalna novada pirmsskolas izglītības iestādē «Minka», Privātajā izglītības iestādē «Namiņš Mārupē», Ikšķiles vidusskolā, Olaines speciālās pirmskolas izglītības iestādē «Ābelīte» un Rīgas Osvalda vidusskolā.