06.06.2013 07:33

Eko bērnudārzs – bērnu laimes formula?

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)

Privātais bērnudārzs un sākumskola "Vinnijs" Babītē ir tēlnieces un uzņēmējas Regīnas Deičmanes radošais projekts.

Viņai šajā pirmsskolas iestādē izdevies īstenot to, par ko daudzi sapņo, – radīt vidi, kurā bērni no rīta līdz vakaram var dzīvot, darboties un atpūsties pēc iespējas videi draudzīgāk.

"Uz eko bērnudārza statusu esam tiekušies jau kopš ieceres. Sākot būvprojekta realizēšanu, maksimāli izmantojām dabīgos materiālus – koka durvis, paneļus, dabīgo linoleju," stāsta īpašniece. "Griestos ieklājām Austrijā ražotus akustiskos paneļus, kas slāpē fona trokšņus. Tas ir būtiski, jo bērni ir skaļi un, ilgstoši atrodoties trokšņainā vidē, ar laiku nevis runā, bet sāk kliegt, lai tiktu sadzirdēti." Bērnudārza un sākumskolas telpu iekārtojumā izmantoti dabiskie materiāli – koka galdi, plaukti, krēsli. Koka gultiņās ir ekoloģiskie matracīši, kokvilnas paladziņi, spilvendrānas un sedziņas. Iekārtojums ir vienkāršs, toties košs un krāsains.

Bērnudārza rotaļu laukuma klājums ir nosegts ar mulču. Pie bērnudārza ir ābeļdārzs, kas patlaban ir pilnos ziedos, zemeņu dobes, ogu krūmi. Katrai grupiņai ir sava sakņu dobe, kurā bērni pavasarī sēj pašu izvēlēto dārzeņu sēklas, pa vasaru kopj un rudenī novāc. Ražas svētkos bērni kopā ar vecākiem mēra un sver to, ko ir izaudzējuši savās dobēs. Vēlāk, kopā ar virtuves pavārēm un darb­mācības skolotājām, bērni dārzeņus mācās arī izmantot. Piemēram, marinē pašaudzētos gurķus, ko pēcāk arī apēd. Bērniem ļoti patīk sēt sēkliņas un vērot, kā no tām izaug burkāni, bietes, ķirbji un citi dārza gardumi.

Nosargājuši 56 kokus

"Varu sacīt, ka bērniem patīk dzīvot saskaņā ar dabu. Bērni grib zināt, kāpēc ir kārtīgi jāaizgriež ūdenskrāns, kāpēc, izejot no telpas, ir jāizslēdz gaisma," novērojis projektu vadītājs Renārs Krīgers. "Vinnija" bērni ar lielu prieku iesaistās gan "Zaļās jostas", gan citu vides aizsardzības organizāciju rīkotajos konkursos, kampaņās un akcijās. Šogad ar bērnu vecāku atbalstu savāktas 4,5 tonnas makulatūras, un mazie ir lepni, ka viņiem ir izdevies nosargāt 56 kokus.


Lielajā talkā "Vinnija" bērni burtiski izķemmēja Beberbeķu dabas parku. Viņus, zaļi domājošus mazuļus, nevarēja apturēt vākt skārdenes, plastmasas dzērienu pudeles un tetrapakas, kas mētājās starp kokiem. Bērniem paticis arī konkurss "Dārznīca", kurā no "Latvijas Valsts mežu" dotajām sēkliņām vajadzēja izaudzēt koku stādiņus. Tas nav bijis viegli, bet daži kastaņu stādi tomēr būs un ir cerība, ka no tiem ar laiku izaugs lieli koki. Redzot, ka lielāko bērnu grupiņās ir puķu podi, kuros kaut kas dīgst, arī mazākie bērni tos gribējuši. Patlaban tajos jau krietni pastiepušies zirņi, graudaugu stiebriņi un zaļumi.

"Ar to, ka bērniem tikai skaisti pastāsta par saudzīgu attieksmi pret vidi un visu, kas ir apkārt, nepietiek," ir pārliecināta Regīna Deičmane. "Tāpēc cenšamies bērnus iepazīstināt ar visu dzīvo, kas ir apkārt, jo viņiem ļoti interesē viss dabiskais. Otrkārt, ļaujam viņiem pašiem darboties. Ja laika apstākļu dēļ nevar strādāt dārzā, bērni kopā ar pavāri cep auzu pārslu cepumus virtuvē un pēc tam paši arī tos notiesā. Un it visā, ko mēs darām, ir kaut mazumiņš no zaļās domāšanas."

Klasē – pieci bērni

Tā kā bērni "Vinnijā" pavada lielāko dienas daļu un ietur trīs maltītes, ļoti liela uzmanība tiek pievērsta produktu un pagatavotā ēdiena kvalitātei. Pavāres daudz uzmanības velta arī ēdienu izskatam. Ja produkti ir krāsaini, sagriezti skaistos gabaliņos, tie rosina apetīti. Tiek daudz eksperimentēts, lai bērniem ēdiens garšotu un viņi būtu labi paēduši. R. Deičmane stāsta, ka ēdienkartē galvenokārt tiek izmantoti sezonālie produkti, kuru vidū ir āri pašu audzētie ķirbji, burkāni, garšaugi. Tāpat tiek pievērsta uzmanība produktu daudzveidībai, lai bērni nogaršotu un pierastu pie dažādiem produktiem.

Tie bērni, kuri vēlas, "Vinnijā" var turpināt arī mācības sākumskolā. "No parastajām sākumskolām šī atšķiras ar mazo bērnu skaitu klasē," stāsta direktora vietniece Ilgona Vulāne.
Pašlaik mācību gadu 1. klasē beidz pieci bērni, 2. klasē – trīs, 3. – pieci.

Augot līdzi bērniem, aug arī "Vinnijs", jo ir sagatavots būvlaukums piebūves celtniecībai, lai varētu ierīkot papildu mācību telpas, kur izvietot 4.–6. klašu skolēnus. "Tas, ko mēs vēlamies, ir atraisīt bērnos radošumu, redzēšanu, gribēšanu un vēlmi darboties. Ja viņi būs brīvi un radoši savās izpausmēs, viņiem vajadzētu būt arī laimīgiem," saka Regīna Deičmane.

Krāsains dzīvesprieks dzirkstī māksliniecē Regīnā Deičmanē, un ik uz soļa tas redzams viņas radošajā darbā – bērnudārzā un sākumskolā "Vinnijs".Krāsains dzīvesprieks dzirkstī māksliniecē Regīnā Deičmanē, un ik uz soļa tas redzams viņas radošajā darbā – bērnudārzā un sākumskolā "Vinnijs".