15.08.2018 16:33

Aicina uz netradicionālo siena talku Ķemeru Nacionālajā parkā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aicina uz netradicionālo siena talku Ķemeru Nacionālajā parkā arhīvs

Lai palīdzētu izdzīvot daudzām retām un krāšņām zāļu purvos mītošām augu sugām, Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Ķemeru Nacionālā parka fondu otrdien, 21. augustā no plkst. 11.00 līdz 15.00 aicina brīvprātīgos uz netradicionālu siena talku zāļu purvā Kaņiera ezera apkārtnē.

Pasākuma laikā paredzēts savākt nopļauto zāli, krūmus un atvases. Talkai var pieteikties līdz 20. augustam, zvanot pa tālr. 28611079 vai rakstot uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Šobrīd kaļķaini zāļu purvi Latvijā ir reti un kopumā valstī aizņem tikai nedaudz vairāk nekā 1000 hektāru lielu platību. Lielākās platības saglabājušās Rietumlatvijā, Kurzemes piekrastē un arī Kaņiera ezera krastos.

"Kaļķaini zāļu purvi gan pēc izskata, gan izmantošanas mazliet līdzinās zālājam – lai pasargātu tos no iznīcības – aizaugšanas ar mežu un citām mazprasīgām augu sugām –, gan senos laikos, gan mūsdienās tos nogana lopi vai nopļauj cilvēks. Mājlopi Kaņiera apkārtnē vairs netiek turēti, tādēļ vienīgā iespēja teritoriju apsaimniekot ir pļaujot," skaidro dabas izglītības centra "Meža māja" speciāliste Aija Balandiņa.

"Šeit sastopama viena no lielākajām un krāšņākajām kadiķu audzēm Latvijā, turklāt vieta ir ļoti mitra un smagajai tehnikai nepiemērota, gan pļaušana, gan nopļautās zāles savākšana iespējama tikai ar roku darba palīdzību."

A. Balandiņa uzsver, ka labā darba rezultātā no iznīcības tiks pasargātas daudzas retas un krāšņas zāļu purva augu sugas, kuru pastāvēšanai nepieciešams skrajš, zems augājs. To vidū – vairākas retas orhidejas, piemēram, dzegužkurpītes, kā arī sīkās, graciozās bezdelīgactiņas, kas daudzviet citur Latvijā jau izzudušas.

Pulcēšanās talkai – pie Kaņiera ezera skatu torņa (atrašanās vieta kartē). Nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināts transports talcinieku nogādāšanai no Lapmežciema centra vai Ķemeriem uz talkas norises vietu.

Dabas aizsardzības pārvaldē atgādina, ka uz talku ieteicams ģērbties laika apstākļiem atbilstošā darba apģērbā. Noteikti nepieciešami ūdens izturīgi apavi – gumijas zābaki vai citi atbilstoši apavi . Ieteicams līdzi ņemt darba cimdus un dzeramo ūdeni. Paredzēta arī talkai atbilstoša maltīte brīvā dabā un pieredzējušu speciālistu stāstījums par apkārtnē esošajām dabas vērtībām un cilvēku lomu to saglabāšanā.

Talkas retu un aizsargājamu biotopu kopšanai, iesaistot plašāku sabiedrību, Ķemeru Nacionālajā parkā tiek rīkotas jau sesto gadu; zāļu purvā – ceturto gadu.