04.07.2018 13:48

VBTAI vadītāja: Pārbaudes bez brīdinājuma dod objektīvāku skatījumu uz notiekošo iestādē

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
VBTAI vadītāja: Pārbaudes bez brīdinājuma dod objektīvāku skatījumu uz notiekošo iestādē pixabay.com

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) vairs nebrīdina par plānotajām pārbaudēm, kas dod objektīvāku skatījumu uz notiekošo iestādē, aģentūrai LETA pauda inspekcijas vadītāja Marianna Dreja.

Viņa uzskata, ka šāda prakse noteikti palīdz efektīvāk atklāt iespējamos pārkāpumus, jo bez iepriekšēja brīdinājuma personālam nav iespējas sakārtot dokumentāciju vai ietekmēt bērnus, lai tie sniegtu informāciju iestādes interesēs.

VBTAI veicot 74 dažādas pārbaudes bērnu aprūpes iestādēs, 16 gadījumos izdevies atklāt vardarbības pazīmes. Par šiem pārkāpumiem ierosinātas administratīvās lietas, ko izskata inspekcija pati. Citkārt gan, konstatējot nopietnus bērnu tiesību pārkāpumus, kas var apdraudēt pat bērnu dzīvību un veselību, inspekcija par to nekavējoties informē tiesībsargājošās institūcijas, norāda Dreja.

Pēc viņas paustā, par inspekcijas atklātajām vardarbības pazīmēm informētas arī pašvaldības. "Visos gadījumos, kad inspekcija konstatē pārkāpumus, tiek sniegti ieteikumi to novēršanai, un inspekcija seko līdzi to izpildei, pēc noteikta laika, ja nepieciešams, veicot atkārtotas pārbaudes," uzsver inspekcijas vadītāja.

Jau ziņots, ka VBTAI, veicot 74 dažādas pārbaudes bērnu aprūpes iestādēs, 16 gadījumos izdevies atklāt vardarbības pazīmes, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja inspekcijas vadītāja Dreja.

Dreja gan sīkāk nekomentēja, kurās institūcijās minētie pārkāpumi konstatēti, jo arvien turpinās pārbaudes un apstākļu noskaidrošana, bet piebilda, ka minētie 16 gadījumi saistīti ar emocionālo vardarbību pret bērniem.

Kā ziņots, kopš šī gada marta VBTAI vairs nebrīdina par plānotajām pārbaudēm, un, ja līdz šim inspekcijas mājaslapā tika publicēts pārbaužu mēneša plāns, turpmāk tas vairs netiek darīts.

Dreja iepriekš norādījusi, ka iestādēm šādi tiek dota iespēja iepriekš sagatavoties, tomēr pārbaudes ir efektīvas, kad tās ir negaidītas. Turpmāk par pārbaudēm inspekcija informēs tikai tad, ja tas būs nepieciešams VBTAI, piemēram, būs nepieciešama kāda bērna vai pedagoga klātbūtne klasē vai citur.

Kā ziņots, Dreja darbu VBTAI priekšnieces amatā sāka 1. martā.