20.05.2018 08:37

Ģimenes – tik līdzīgas un tik dažādas

Autors  Avots: “Dailymail.co.uk”, “Family.lovetoknow.com”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ciona Čana ar sievām un bērniem. Ciona Čana ar sievām un bērniem. ekrānšāviņš no youtube.com

Runājot par ģimeni, katrs šo jēdzienu var saprast atšķirīgi. Mūsdienās eksistē dažādi ģimenes modeļi, kuri ir skaidri definēti, taču realitātē ģimene var funkcionēt vienlaikus vairākos modeļos. Piemēram, viena vecāka ģimene var būt paplašinātās ģimenes sastāvdaļa.

Nukleārā ģimene
Par nukleāro ģimeni dēvē tradicionālo ģimenes struktūru. Tā sastāv no diviem vecākiem un viņu kopīgiem bērniem. Šis modelis jau ilgstoši tiek uzskatīts par ideālu – standartu, uz ko tiekties. Nukleārās ģimenēs bērniem tiek nodrošināta stabilitāte, ko sniedz abu vecāku klātbūtne. ASV šajā ģimenes modelī dzīvo aptuveni 70 procenti bērnu.

Viena vecāka ģimene
Šajā modelī vienu vai vairākus bērnus audzina viens vecāks. Lielākajā daļā gadījumu tā ir māte, taču arī tēvi mēdz vieni audzināt savas atvases. Šāda modeļa izveidošanās ir lielākā pārmaiņa, ko sabiedrība ir pieredzējusi ģimenes struktūras izmaiņu procesā. ASV ceturtā daļa bērnu piedzimst mātēm, kas dzīvo vienas.

Paplašinātā ģimene
Paplašinātā ģimene sastāv no diviem vai vairāk pieaugušajiem, kas ir radinieki vai radinieki un laulātie, kas dzīvo vienā mājā. Šajā modelī nereti kopā dzīvo vairāki radinieki, kas kopīgi audzina bērnus un rūpējas par saimniecību. Populārs ir modelis, kad vecvecāki dzīvo kopā ar bērniem un mazbērniem, bet tie var būt arī citi ģimenes locekļi, piemēram, māsīcas, brālēni, tantes un onkuļi. Paplašinātās ģimenes pasaulē kļūst aizvien populārākas, jo tām ir daudz priekšrocību gan finansiāli, gan mājsaimniecības uzturēšanā.

Ģimene bez bērniem
Lai gan ierasts domāt, ka ģimenē jābūt bērniem, arī ģimene, kam nevar būt bērnu vai kas tos nevēlas, ir ģimene. Bezbērnu ģimenes bieži ir "aizmirstās ģimenes", jo tās neatbilst tradicionālajiem uzskatiem par ģimeni.

Audžuģimene
Aptuveni puse laulību tiek šķirtas, un daudzi no šķirtajiem vecākiem apprecas atkārtoti. Tādējādi viens vai abi vecāki kļūst par audžuvecākiem, divām ģimenēm saplūstot vienā. Modelis, kad laulātie audzina bērnus, kas nav abu kopīgie bērni, ir tikpat izplatīts kā nukleārās ģimenes modelis. Audžuģimenes ir arī tās ģimenes, kurās bērni ir pieņemti audzināšanā, bet neviens no ģimenes nav bērna bioloģiskie vecāki.

Vecvecāku ģimene
Mūsdienās nereti vecvecāki ir tie, kas audzina bērnus, un tam var būt daudzi iemesli. ASV vienu no 14 bērniem audzina vecvecāki. Bieži tas notiek tāpēc, ka vecāki ir miruši vai nav piemēroti bērnu audzināšanai.

Pretrunīgi vērtēti attiecību modeļi

Viendzimuma partnerattiecības
Lielā daļā sabiedrības viendzimuma partnerattiecības netiek uzskatītas par ģimeni, arī Eiropas Savienībā 21 no 50 dalībvalstīm oficiāli neatzīst viendzimuma partnerattiecības.

Poligāmijas paveidi – poligīnija un poliandrija
Par poligīniju dēvē modeli, kad vienam vīram ir vairākas sievas. Lai gan oficiāli lielākajā daļā valstu daudzsievība ir aizliegta, tā joprojām tiek piekopta dažās musulmaņu tautās un atsevišķos gadījumos arī citās valstīs.

Tiek uzskatīts, ka poliandrija jeb modelis, kad vienai sievai ir vairāki vīri, ir retāka nekā poligīnija. Antropologi apgalvo, ka apgabali, kur visbiežāk sastopama poliandrija, ir Tibeta, Nepāla un Indija. Nereti tie ir gadījumi, kad vairāki brāļi dala vienu sievu, lai saglabātu ģimenes īpašumu nedalītu.

Lielākā ģimene pasaulē – vīrs, 39 sievas, 94 bērni
Par pasaulē lielāko tiek uzskatīta Cionas Čana ģimene no Baktvangas ciema Mizoramas štatā Indijā. Cionam Čanam ir 39 sievas, 94 bērni un 33 mazbērni. Visa ģimene dzīvo četrstāvu mājā, kurā ir 100 istabas. Ģimenes galva Čans uzskata, ka ir Dieva svētīts ar tik daudzām sievām: "Šodien es jūtos kā Dieva īpašais bērns. Viņš man ir dāvājis tik daudz cilvēku, par ko rūpēties. Uzskatu sevi par laimīgu cilvēku, jo varu būt vīrs 39 sievām un pasaules lielākās ģimenes galva."

Ģimenē valda teju militāra disciplīna. Čana vecākā sieva Zathiangi sadala darbus pārējiem ģimenes locekļiem. Darāmā ir daudz – mājas uzkopšana, veļas mazgāšana, maltīšu gatavošana. Ņemot vērā prāvo mājas iedzīvotāju skaitu, lai pagatavotu pusdienas vien, ir nepieciešamas 30 vistas, 60 kilogrami kartupeļu un 90 kilogrami rīsu. Ciona Čana, kuram ir 72 gadi, ir reliģiskas sektas "Čana" galva. To 1942. gadā dibināja Cionas Čana tēvs. Šīs sektas locekļiem ir atļauts apņemt vairākas sievas. Ciona Čana kādu gadu pat apņēma desmit sievas.

Čanam ir atsevišķa istaba ar divguļamo gultu, bet viņa sievām – kopmītņu tipa guļamistabas. Jaunāko sievu istabas atrodas tuvāk Čana guļamistabai, vecāko sievu – tālāk. Sievas apmeklē Cionas guļamistabu pēc rotācijas principa.

Viena no Čana sievām, kurai ir 35 gadi, stāsta: "Mēs cenšamies atrasties viņa tuvumā, jo viņš ir vissvarīgākā persona mājā. Viņš ir arī visizskatīgākais cilvēks visā ciemā." "Čana kungs mani ieraudzīja pastaigājamies pa ciemu, kad man bija 18 gadi. Viņš uzrakstīja man vēstuli, kurā lūdza manu roku," stāsta cita. Sieva, vārdā Huntharnghanki, atzīst, ka ģimene sadzīvo labi: "Ģimenes sistēma ir balstīta uz savstarpēju mīlestību un cieņu." Ciona Čana atzīst, ka joprojām plāno apprecēt jaunas sievas: "Lai paplašinātu savu sektu, vēlos doties sievu meklējumos uz ASV."

Viens no Čana dēliem pauž pārliecību, ka viņa tēvs apprec ciemata nabadzīgās sievietes tāpēc, lai varētu par viņām parūpēties.