07.03.2018 14:45

Saeimas komisija rosinās noraidīt iedzīvotāju iniciatīvu par Kopdzīves likumu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeimas komisija rosinās noraidīt iedzīvotāju iniciatīvu par Kopdzīves likumu Saeimas administrācija

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien vienojās noraidīt iedzīvotāju iniciatīvu par Kopdzīves likumu. Šādu lēmumu atbalstīja pieci deputāti - Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK), Rihards Melgailis (LRA), Ivars Brīvers (LRA) un Aldis Adamovičs (V).

Divi bija pret - Vitālijs Orlovs (S) un Zenta Tretjaka (S), bet vēl divi parlamentārieši atturējās - Ainars Latkovskis (V) un Andris Siliņš (ZZS). Par šo jautājumu deputāti vēl lems Saeimas sēdē.

Iniciatīvas iesniedzējs, partijas "Latvijas attīstībai" vadītājs Juris Pūce mudināja deputātus nodot šo iniciatīvu izvērtēšanai Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Savukārt Dzintars rosināja noraidīt iniciatīvu, skaidrojot, ka papildu diskusija būtu nepieciešama, ja būtu daudz neskaidrību par jautājumu.

Deputāti vispirms balsoja par Dzintara izteikto priekšlikumu. Ņemot vērā, ka tas tika atbalstīts, par citiem ierosinājumiem balsojums nenotika. Arī plašas diskusijas komisijas sēdē par šo jautājumu neraidījās.

Pūce parakstu vākšanu par šo priekšlikumu iniciējis pirms nepilniem trīs gadiem, un portālā "Manabalss.lv" iniciatīvu parakstīja vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju.

Iniciatīvas pieteikumā portālā "Manabalss.lv" tika uzsvērts, ka patlaban valsts aizsardzība nav pieejama nelaulātiem pāriem - valsts dažādā veidā apgrūtina šo pāru dzīvi un rada necilvēcīgas situācijas, kuras šie pāri nevar atrisināt.

"Partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā. Nelaulāti dzīvesbiedri nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā. Šo un līdzīgu apstākļu iespaidā valsts nedrīkst radīt šķēršļus Latvijas pilsoņiem tikai tāpēc, ka tie nav izvēlējušies vai šobrīd nemaz nevar laulāties ar saviem dzīves partneriem," iniciatīvas pieteikumā pauda Pūce.

Pieņemot Kopdzīves likumu, Latvija atzītu katra cilvēka tiesības uz savu personisko ceļu uz laimi, uzsvēra Pūce, piebilstot, ka tādējādi tiks nodrošināta līdztiesība starp laulātiem un nelaulātiem pāriem, kopā dzīvojošas pilngadīgas personas spēs atrisināt daudzās juridiskās problēmas, ko rada pašreizējās tiesiskās sistēmas nepilnības, tai skaitā nodrošinās nelaulātu pāru tiesības uz valsts aizsardzību un aizsargās ārpus laulības dzimušus bērnus, un piešķirs dažāda veida ģimenēm līdzīgas tiesības attiecībās ar valsti.

Tikmēr koalīcijas politiķu vairākums līdz šim pauda skeptisku vai noraidošu pozīciju par šo priekšlikumu.