02.11.2017 09:19

Tiesībsargs: Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija būtu jālikvidē

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tiesībsargs: Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija būtu jālikvidē Saeimas administrācija

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) būtu jālikvidē, jāreorganizē vai jāpievieno kādai drošības iestādei, telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" teica tiesībsargs Juris Jansons.

Viņš atzina, ka ir kritisks pret VBTAI. Esot viena struktūra, kas saistīta ar bērnu tiesību aizsardzību, kas izcili veicot savu darbu. Tas esot krīzes centrs.

Jansons skaidroja, ka VBTAI tika izveidota, lai uzraudzītu Valsts bērnu tiesību aizsardzības likuma prasību ievērošanu. Taču gan žurnālistu, gan Tiesībsarga biroja pētījumi parādot, ka šajā jomā Latvijā ir milzīgas problēmas.

Piemēram, bērnunamos bērni cieš no savstarpējas vardarbības, kā arī netiek pasargāti no iestāžu darbinieku vardarbības. Šī situācija pasliktinoties, uzskata tiesībsargs.

Viņš piebilda, ka Latvijai šāda inspekcija nav vajadzīga.

Kopš jūnija beigām aizvien nav izdevies atrast piemērotu kandidātu VBTAI vadītāja amatam, jo pēc aptuveni pusgada atrašanās amatā šī gada maijā atlūgumu iesniedza VBTAI vadītāja Ilona Kronberga. Šādu lēmumu viņa pieņēmusi saistībā ar izmaiņām privātajā dzīvē.

28. jūnijā Valsts kanceleja izsludināja konkursu uz vakanto amatu, bet tas beidzās bez rezultāta. Labklājības ministrijā (LM) iepriekš informēja, ka jauns konkurss netiek gatavots, jo notiekot sarunas ar iespējamajiem kandidātiem. Ja meklējumiem iekšienē tomēr nedos rezultātu, LM varētu sludināt atkārotu amata konkursu.