08.09.2017 10:20

Tēvi ar dēliem un meitām – uz mežu

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Septembrī notiks vairāki tēvu un dēlu pārgājieni un – kā jaunums – arī tēvu un meitu pārgājiens. Gan dēlu, gan meitu vecumam ir ierobežojums 8–13 gadi. Septembrī notiks vairāki tēvu un dēlu pārgājieni un – kā jaunums – arī tēvu un meitu pārgājiens. Gan dēlu, gan meitu vecumam ir ierobežojums 8–13 gadi. Valdis Žunda un no "Izdzīvošanas skolas" arhīva

Svētdien Latvijā svinēsim Tēva dienu, kas pēdējo gadu laikā iegūst arvien lielāku popularitāti – tieši tāpat kā tēma par tēva un bērnu attiecībām un tēva lomu ģimenē. Arvien biežāk varam lasīt un dzirdēt tēvu atzīšanos, ka pietrūkst laika ģimenei un uzmanības saviem bērniem.

Ir daudz jāstrādā, jāgādā līdzekļi bērnu izglītošanai, mājas uzturēšanai, bērnu hobijiem, auklēm... Un tad pēkšņi nāk apskaidrība, ka bērni ir izauguši ar aukles vai bērnudārza audzinātājas uzmanību un dotajām dzīves vērtībām.

Bet pieprasījums rada piedāvājumu, tāpēc jau divus gadus uzņēmums "Saliedēt.lv" rada apstākļus, lai tēvi visu dienu, reizēm pat divas, nakti pārguļot mežā zem eglītes, būtu kopā tikai ar saviem dēliem. Izveidojot "Izdzīvošanas skolas" programmas tēviem un dēliem, tās vadītāji Mareks Dombrovskis un Oskars Špickopfs spējuši pierādīt, ka nekas nav vērtīgāks par tēva un dēla kopā pavadītu laiku. Un, ja vēl kopā var iemācīties vērtīgas, ikvienam īstam vīram noderīgas prasmes...

Ja blakus ir tēvs, tad viss ir iespējams

Stāsta Oskars Špickopfs: "Prieks, ka tēva loma sabiedrībā arvien vairāk tiek aktualizēta, jo mums Latvijā ir vajadzīgi tēvi pēc būtības, ne tikai bioloģiski. Gan individuāli, gan valstiski skatoties, mēs ilgojamies pēc labiem tēviem un vīriem ģimenēs, pēc uzticamiem kolēģiem, pēc vadītājiem uzņēmumos, pašvaldībās un valdībā, kuri mazāk koncentrētos uz sava vai sev tuvāko ego apmierināšanu, bet vairāk kalpotu plašākas kopienas, sabiedrības interesēm. Atslēgas vārds ir "tēvs", kurš praktiski un emocionāli gādā par ģimeni. Dēlam tēvs ir pati svarīgākā persona bērnībā, jo tēvs ir pirmā "svešā" persona (ar mammu viņš ir kopā kopš ieņemšanas brīža), no kuras dēls sagaida apstiprinājumu, ka viņš ir gaidīts šajā pasaulē, kurš sniedz drošību, nodod savu pieredzi, kā arī iedrošina dēlu atklāt jauno pasauli."

"Izdzīvošanas skolas" eksperts Mareks Dombrovskis Oskara teikto papildina, pastāstot, ka pārgājiena un nometņu formāta programmas "Tēviem un dēliem" mērķis ir veidot stiprākas tēvu un dēlu attiecības, apgūt izdzīvošanas iemaņas un veicināt sadarbību komandā. Bet galvenās vērtības, ko iegūst paši zēni, ir kopīgais piedzīvojums ar tēti un iniciācijas process, rakstura veidošana. Dalībnieki, izejot trīs grūtību un praktisko iemaņu attīstības līmeņus, iegūst jaunas zināšanas un unikālu pieredzi, veido raksturu un gūst pārliecību par savām spējām, lai spētu rūpēties par sevi un tuvākajiem.

Mareks uzsver, ka mācību procesā ir svarīgi, lai tēvs ar dēlu viens otru atbalstītu un iedrošinātu, parādītu savu mērķtiecību, neatlaidību, notiktu pieredzes apmaiņa. Pēc kopā pavadītas aktīvas, aizraujošas dienas un pa mežu noietiem 15 kilometriem, rāpjoties kalnos, pārvarot ūdens šķēršļus un ēdot to, ko paši pagatavojuši uz ugunskura, nav šaubu, ka tēvam un dēlam ir daudz dziļāk izpratne vienam par otru, nekā kopā apmeklējot kinoteātri un ēdot popkornu vai aizejot uz kādu moto šovu.

"Izdzīvošanas skolas" veidotāji Oskars Špickopfs (no kreisās) un Mareks Dombrovskis.

Arī meitas uz mežu

Lai gan sākotnējais "Izdzīvošanas skolas" mērķis bija veidot tikai "vīru programmas", komentāri un lūgumi "Facebook" vietnē, ko arvien uzstājīgāk izteica tēvi un mātes, bija iemesls radīt jaunu pārgājiena formāta programmu tēviem ar meitām, kurā ietvertās vērtības ir – stiprākas tēvu un meitu attiecības, izdzīvošanas iemaņas, dabas izzināšana un kopīgs piedzīvojums.

Mareks stāsta: "Tēva lomai ir liela nozīme arī meitas dzīvē, tikai ar citu uzdevumu. Tēva atbalsts veidos meitu par pārliecinātu, drošu un pašapzinīgu sievieti. Tēvs ir būtisks paraugs, pēc kura meita izvēlēsies savu vīru. Tēva un meitas kopīgi pavadītais laiks lielā mērā ietekmēs to, kāds būs jaunās ģimenes galva, jo bērni rīkojas tā, kā vecāki dara, nevis tā, kā vecāki vai kāds cits pareizi māca."

Pirmie tēvu un meitu pārgājieni notiks jau 23. un 24. septembrī, kad meitas kopā ar tēviem apgūs izdzīvošanas pamatprincipus, orientēsies apvidū pēc kartes, apgūs mezglu siešanu, iegūs uguni un atpazīs kokus un augus un darīs daudz ko citu, lai gūtu gan praktiskas iemaņas, gan stiprinātu saikni viens ar otru. Mareks iedrošina, ka nekādas priekšzināšanas nav nepieciešamas, un ir pārliecināts, ka meitenes būs tikpat neatlaidīgas un stipras kā zēni. "Esmu novērojis, ka meitenes ir spītīgākas un vairāk vēlas izzināt konkrētas detaļas, viņām ir vairāk jautājumu. Turklāt viņām blakus būs tēvi, kuri atbalstīs, iedrošinās. Domāju, ka tēviem šī arī būs jauna pieredze."

Pārspīlēts komforts – šķērslis ceļā uz patiesu vīrišķību

Oskars uzskata, ka pārspīlēts komforts ir liels šķērslis ceļā, kas dēlam ir jāveic, lai kļūtu par īstu vīru un labu tēvu. Viņš saka: "Ar šo komfortu pieaugušie puišiem ir atņēmuši iespēju cīnīties ar sevi grūtos apstākļos, strādāt kā darba zirgam, lai attīstītu raksturu, iepazītu sevi, priecātos par darba augļiem un gūtajām uzvarām, kā arī novērtētu tuvāko atbalstu. Cilvēki, kuri savā dzīvē sasnieguši kaut ko nozīmīgu, piekritīs, ka tas viņiem nācis ar ļoti smagu darbu, neatlaidību, mērķtiecību un citu cilvēku atbalstu. Ja mēs, pieaugušie, to apzināmies, kāpēc tad nemācām to saviem dēliem un meitām? Dzīve nav viegla – jo ātrāk bērni un pusaudži to sapratīs, jo lielāki ieguvēji būs gan viņi, gan visa sabiedrība. Ja mēs no saviem bērniem maz ko sagaidām, viņi neko daudz arī nespēs dot. Bez vecāku mērķtiecīga emocionāla un praktiska atbalsta bērnam dzīves mērķi var palikt par nepiepildītiem sapņiem."