17.06.2017 15:09

Piecas kļūdas, ko pieļauj mājokļu pircēji

Autors  Rudīte Ozoliņa, “Latio” nekustamo īpašumu aģente, bloga “Dzīve notiek!” eksperte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Piecas kļūdas, ko pieļauj mājokļu pircēji arhīvs

Mājokļa iegāde ir ļoti atbildīgs un finansiāli nozīmīgs process, kura laikā labāk būtu mācīties no citu kļūdām, nevis pieļaut pašiem savējās.

Izvēlas mājokli, nezinot, vai to varēs atļauties
Lielākā kļūda, ko pieļauj mājokļu pircēji, ir īpašuma meklēšana, nezinot, vai to maz varēs atļauties. Kad cilvēks izvēlas mājokli, viņam ir jāsaprot savas materiālās iespējas. Vispirms noteikti jādodas uz banku, lai noskaidrotu, cik lielu kredītu cilvēks varēs saņemt, turklāt – vai vispār varēs saņemt.

Cenšas noslēgt darījumu saviem spēkiem

Pieņemot lēmumu iegādāties mājokli, noteikti nevajadzētu censties visu atrisināt paša spēkiem. Nekustamo īpašumu aģents piemeklēs labākos un tieši tev piemērotākos risinājumus, uzraudzīs darījuma norisi, sniegs padomu un ietaupīs laiku. Profesionāla darījuma uzraudzība var aiztaupīt klientam laiku un iespējamus zaudējumus, tāpēc gudri cilvēki vienmēr izvēlas mākleri – starpnieku kaut vai darījuma uzraudzībai.

Izmanto "melno mākleru" pakalpojumus

Ne visi nekustamo īpašumu aģenti, kas par tādiem uzdodas, godprātīgi pilda savus pienākumus. Meklējot speciālistu, izvēlies pieredzējušu aģentu no labi zināma uzņēmuma vai izmanto kādu no bankas ieteiktajiem profesionāļiem. "Melno mākleru" piedāvājums var šķist vilinoši lēts, taču beigu beigās vari iedzīvoties lielās problēmās, piemēram, parakstot krāpniecisku nekustamā īpašuma iegādes līgumu.

Nerēķinās ar mājokļa iegādes papildu izmaksām

Plānojot mājokļa iegādi, noteikti jārēķinās ar papildu izmaksām – nekustamā īpašuma vērtējumu, darījuma konta atvēršanu, īpašumtiesību reģistrāciju zemesgrāmatā un citiem izdevumiem. To uzsveram gan mēs, gan bankā – ka ir arī papildu izmaksas, taču mūs ne vienmēr sadzird. Ja cilvēks sagrabina pēdējo naudu mājoklim, tad tāpat būs jāaizņemas, lai nosegtu pārējās izmaksas.

Nepārliecinās par pazemes garāžas izmēriem

Pazemes garāža noskatīto īpašumu mūsu acīs dara vērtīgāku, tomēr ne vienmēr to vēlāk iespējams arī izmantot. Tāpēc pirms īpašuma iegādes jāpārliecinās, vai esošās automašīnas gabarīti būs piemēroti garāžas izmēram.