24.02.2017 13:54

FOTO: Laiks ģimenei Siguldā ar haskijiem Papū, Pilotu un Dūzi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tēta Normunda un Oskara meitiņas Sofijas iedrošināta, pirmo reizi mūžā haskiju Papū, Pilota un Dūža vilktajās kamanās sēdas arī mazā Laura (priekšplānā). Tēta Normunda un Oskara meitiņas Sofijas iedrošināta, pirmo reizi mūžā haskiju Papū, Pilota un Dūža vilktajās kamanās sēdas arī mazā Laura (priekšplānā). Ieva Karlsberga

Nav šaubu – Sibīrijas haskiji ir iekarojuši daudzu cilvēku sirdis visā pasaulē. Šo suņu zilās acis un pūkainais kažoks rada uzticēšanos un vēlmi tam pieskarties. Un ja vēl varētu pavizināties kamanās gluži kā filmā "Sniega suņi"!

Lai gan vizināšanās iespējas Latvijā vairs nav retums, parasti tās ir jāplāno laikus un jāmeklē vietas, kur to darīt. Tāpēc siguldiešu Diļevku ģimenes ideja par haskiju trasi vietā, kur ikdienā pulcējas simtiem ļaužu, nākusi kā saukta. 

Kopš janvāra vidus trīs haskiji – Papū, Pilots un Dūzis – regulāri ir sastopami Siguldas "Fischer" Slēpošanas centrā, kur speciāli izveidotā trasē saimnieka Oskara Diļevkas uzraudzībā labprāt vizina gan lielus, gan mazus. Lai uzzinātu laiku, kad haskiji trasē ir sastopami, Oskars aicina ieskatīties vietnes "Facebook" profilā "Haskiju Draugi".

Kādā saulainā sestdienā par to, ka bērnu interese izvizināties haskiju kamanās ir liela, pārliecinājās arī "Apriņķis.lv" – ik pa brīdim Oskaru uzrunāja kāds tētis vai mamma, kuri atveduši savas atvases.

Jautāts, vai haskijiem tāda skriešana pa apli nav par grūtu, Oskars apstiprina jau dzirdēto stāstu par haskiju spēku, izturību un prieku, ko viņi nespēj noslēpt katra izbrauciena laikā. Viņš arī stāsta, ka Sibīrijas haskiji un Aļaskas malamuti tiek uzskatīti par vienīgajiem suņiem, kuri nekodīs cilvēkam nekādos apstākļos, tādēļ tie absolūti neder sargsuņa lomai, toties ir lieliski piemēroti kā ģimenes mīluļi, jo nekad nenodarīs pāri bērnam.

Mērķis dāvāt prieku 

Oskara mērķis nav padarīt bērnu izvizināšanu par konveijeru un gūt no tā milzīgu peļņu, bet gan dāvāt prieku ģimenēm un bērniem. Vēl viņš vēlējies, lai suņiem būtu iespēja darīt to, kam tie ir paredzēti. Oskars saka, ka procesu trasē viņš sauc par laiku ģimenei. Viņu priecē skati, kad bērns ir pieliecies pie suņuka purna un tas viņu sveicina, nolaizot sejiņu.

Īpaši gandarīts Oskars ir par to, ka saikne ar viņa haskijiem palīdzējusi bērniem ar īpašām vajadzībām. "Lai gan tā nav gluži kanisterapija, kontakts ar suni šiem bērniem palīdz kļūt atvērtākiem. Esam novērojuši vairākus gadījumus, kad bērniņš sākumā kategoriski atsakās tuvoties sunim, bet pēc kopā pavadītā laika to samīļo un uz atvadām sabučo.

Tādu gadījumu piedzīvojām tepat Siguldā un iepriekš arī Līgatnē. Pie mums speciāli brauca kāds kurlmēms puisītis no Cēsīm, lai pavadītu laiku ar suņiem. Mūsu acu priekšā viņš kļuva atvērtāks. Tā ir Dieva žēlastība," teic Oskars.

Papū ir barvedis – dominējošais jeb alfa suns. Oskars stāsta, ka suņi paši nosaka, kurš būs līderis, un Papū jau bērnībā ir izcīnījis savu vietu. Tumsnējais Dūzis visu laiku konkurē ar Papū un cenšas iegūt brāļa pozīciju.

Tomēr Papū, lai gan zaudējis ilkni, kas ir tikpat kā zaudēt vienu pakāpi, spējis noturēt savu vietu. Papū nav spēcīgākais, taču viņš ir psiholoģiski noturīgāks un ar savu pārliecību spējis pierādīt savas līdera dotības. Viņš nekad nenolaidīs galvu zemāk un nekad citam sunim neparādīs vēderu.

Radīt saikni ar dabu

Haskiju trasē satiktā siguldiešu Lausku ģimene atzīst, ka atnākuši pie haskijiem, lai meitiņa Laura gūtu saikni ar dzīvniekiem un dabu. Viņi teic, ka tā ir arī iespēja ģimenes pastaigu apvienot ar interesantām aktivitātēm svaigā gaisā. Redzot, cik ļoti meitiņai patīk brauciens kamanās, vecāki pieņēmuši lēmumu viņas divu gadu jubilejā ciemiņus aicināt pavadīt laiku kopā ar haskijiem.