02.02.2017 10:38

Kā uzsākt sportot pašam un iesaistīt bērnus?

Autors  Mammamuntetiem.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā uzsākt sportot pašam un iesaistīt bērnus? arhīvs

Pēdējie dati liecina, ka fizisko aktivitāšu līmenis ir nepietiekams ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Vismaz reizi nedēļā ar sportu nodarbojas vai spēlē sporta spēles 31 % Latvijas iedzīvotāju, tikmēr 36 % Latvijas iedzīvotāju pavada laiku, vairāk nekā 5,5 stundas dienā sēžot. Ko darīt, lai jūsu ģimene būtu starp tiem, kuri ar sportu ir uz "tu"?

Viss sākas ar motivāciju

Bērnam kustību prieks ir ielikts jau šūpulī, un tam nevajadzētu zust, ja vien pieaugušie to ar neapzinātu rīcību nemazinātu. Bieži novērota aina, ka bērns ar kādu no vecākiem atnāk līdz spēļlaukumam, un, kamēr bērns rotaļājas – lien, kāpj, skraida ‒, mamma vai tētis lasa ziņas viedierīcē. Un var pienākt brīdis, kad būs sarežģīti izskaidrot, kāpēc bērnam jāiet ārā un jākustas, ja lielā dzīve notiek tālrunī.

Bet ir arī labie piemēri – mamma, tētis vai abi dodas vingrot un ņem līdzi savu pavisam maziņo bērnu, kurš tādējādi jau no mazotnes iemācās, ka regulāra kustēšanās ir vērtība. Tādā veidā rodas dabiskā, nepiespiestā sajūta par to, kas ir kustību prieks. Tātad primāri vecākiem jābūt tiem, kas rāda piemēru. Lielākajai pārmaiņai būtu jānotiek katra cilvēka prātā, ka nodarbojamies ar sportu nevis sacensības dēļ, bet tāpēc, lai būtu aktīvi arī ikdienā, sava prieka un fiziskās veselības dēļ.


Neļauties slinkumam un būt aktīviem arī ziemā

Ņemot vērā to, ka bērniem patīk kustēties, svarīgi to vienkārši attīstīt ar dažādām lietām, kas bērnam sagādā prieku arī ziemā. Var doties izmēģināt slēpes vai slidas, var skriet un pikoties, var doties uz bērnu rotaļu laukumiņiem arī tad, kad slīdkalniņu klāj sniegs. Ir pārbaudīts: pavisam mazu bērnu, kurš kļuvis nemierīgs, atliek izvest ārā, un viņa noskaņojums pilnībā izmainās, jo laika apstākļi bērnam nav šķērslis. Barjeras visbiežāk ir pašos vecākos.

Nesabojāt kustību prieku

Ir vecāki, kuri labprāt redz savu bērnu nopietnu sportistu pulciņā. Lai bērnos nesabojātu sportošanas prieku, vecākiem nevajadzētu spiest atvasi darīt to, ko tā nevēlas, piemēram, piedalīties sacensībās, ja viņam tās nepatīk, un, ne mazāk svarīgi, vajadzētu pašiem piedalīties atbilstošās disciplīnās un distancēs. Ja bērns ar nepatiku nodarbosies ar kādu sporta veidu, viņš noslēgsies.

Ir daudz piemēru, ka vecāki cenšas caur bērniem realizēt savus nepiepildītos sapņus, taču ir svarīgi sākumā bērniem parādīt dažādas iespējas un dažādus sporta veidus, lai laika gaitā viņš pats var izvēlēties sporta disciplīnu, ar ko vēlas nodarboties.