11.01.2017 12:04

Tieslietu ministrija startē projektu, gada garumā sniedzot bezmaksas mediāciju ģimenes strīdu risināšanai

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tieslietu ministrija startē projektu, gada garumā sniedzot bezmaksas mediāciju ģimenes strīdu risināšanai pixabay.com

No šā gada 1.janvāra līdz gada beigām būs iespējams saņemt bezmaksas sertificētu mediatoru pakalpojumus ģimenes strīdos, lai palīdzētu risināt domstarpības starp vecākiem, kas skar arī bērnu intereses.

Kā trešdien informēja Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina, mediācijas sniegšana tieši ģimenes strīdos ir ilgi lolots projekts. TM ar Demogrāfijas lietu centra atbalstu rada iespēju paplašināt mediācijas pieejamību arī ģimenes strīdu risināšanai, lai gada laikā sniegtu bezmaksas konsultācijas piecu sesiju apmērā ģimenēm.


Viņa norādīja, ka projekta kopējās izmaksas ir 45 000 eiro. Ja puses pēc piecām bezmaksas sesijām vēlēsies procesu turpināt, tām pašām būs jāsedz tālākās izmaksas.

Kucina skaidroja, ka, protams, katra mediācijas procesa ideālais risinājums ir tieši izlīgums, bet labs gadījums ir arī draudzīga saruna starp konfliktējošām pusēm, ko var jau tālāk mierīgākos apstākļos risināt arī tiesā.

Augstākās tiesas tiesnese Zane Pētersone izteicās tēlaini, kā piemēru minot traipu tīrīšanu ar ziepēm, pie kā visi būtu pieraduši un kas ir labs līdzeklis, tomēr mediācija ir jauns un arīdzan labs tīrīšanas līdzeklis. "Mediācija ir jauns, gadu gaitā uzkrāts zināšanu kopums domstarpību risināšanai, un sabiedrībai ir jāuzzina, ka tāda jauna metode pastāv," izteicās tiesnese.

Pētersones praksē bijuši gadījumi, kad puses izmantoja mediāciju, un, lai arī vienošanās nebija panākta, tālākā tiesāšanās bija ātrāka, konstruktīvāka, mazāk emocionāla, un puses nolēmumu nepārsūdzēja. Tiesnese izteicās, ka ģimenes lietas visbiežāk sevī ietver gadu gaitā sakrājušos aizvainojumus, ko tiesa atrisināt nevar.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bāriņtiesu un audžu ģimeņu departamenta direktores vietniece Līga Tetere konkrētajā gadījumā skaidroja bērnu situāciju šādos gadījumos. Viņa pauda, ka ne vienmēr tieši šķiršanās ir trauma bērnam, bet gan vecāku nespēja normāli komunicēt un atrisināt konfliktu. Praksē esot gadījumi, kad vecāki kļūst bezspēcīgi šādās konflikta situācijās.

Pēc viņas teiktā, VBTAI uz šo projektu no bērnu tiesību aizsardzības viedokļa raugās ļoti pozitīvi, piebilstot, ka miermīlīgs konflikta risinājums ir vislabākais bērnam. "Tas ir ieguldījums bērnu labklājībā nākotnē," rezumēja Tetere.

Kucina arī piebilda, ka TM veiks monitoringu par šo pilotprojektu, pēc tam vērtējot, ko darīt turpmāk.

Kopumā ar šo pilotprojektu tiks mēģināts risināt domstarpības, cenšoties saglabāt ģimeni, vai vismaz risināt domstarpības veidā, kas ļauj saglabāt cieņpilnas attiecības starp vecākiem, laulātajiem vai civilā laulībā esošiem partneriem, un nodrošināt vecāku spēju kopīgi risināt jautājumus, kas saistīti ar bērna ikdienas aprūpi, audzināšanu un izglītošanu.