14.08.2016 07:52

Psihologs: Viedtālrunis bērnam sniedz lielāku drošību, vecākiem – sirdsmieru

Autors  Edmunds Vanags, psihologs, “Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm” eksperts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Psihologs: Viedtālrunis bērnam sniedz lielāku drošību, vecākiem – sirdsmieru arhīvs

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, vecākiem bez jaunas somas, rakstāmpiederumu un sporta tērpa iegādes jādomā arī par mobilā tālruņa izvēli mazajiem skolēniem. Saziņai ar vecākiem un draugiem noderēs jebkāds telefons, taču ir vairāki iemesli, kādēļ ir vērts padomāt par viedtelefona uzticēšanu pat pirmo klašu audzēkņiem.

Drošība un vecāku sirdsmiers

Pat, ja bērns ir ļoti apzinīgs, vecāku instinkti vienmēr liek par viņu uztraukties, un ne vienmēr ir iespēja būt bērnam blakus. Parastais telefons ļauj piezvanīt bērnam vai uzrakstīt īsziņu, bet viedtelefons dod iespēju uzzināt, kur bērns atrodas, netraucējot viņu. Tajā var ieinstalēt īpašas uzraudzības lietotnes, kas vecākiem parādīs bērna atrašanās vietu un ziņos, ja mazais būs aizklejojis ārpus sarunātās teritorijas. Netramdot ar zvaniem par katru sīkumu, vecāki palīdz bērnam ātrāk apgūt patstāvību un sajust vecāku uzticību.

Satraukuma pilnos mirkļos bērnam noderēs šādu programmu sniegtā SOS funkcija. Ar pāris pieskārieniem vecāki nekavējoties tiks brīdināti par briesmām, varēs noskaidrot, kur atvase atrodas, un steigties palīgā.


Draudzība un saziņas iespējas

Dažkārt, it īpaši mazākiem bērniem, ļoti sagribas parunāties ar mammu vai tēti, lai izstāstītu kādu ļoti priecīgu vai arī bēdīgu atgadījumu. To var izdarīt ar jebkuru telefonu, taču viedtelefona saziņas lietotnes dāvā vēl plašākas iespējas. Piemēram, bērni var nofotografēt vai nofilmēt sev svarīgu mirkli – laba novērtējuma saņemšanu vai medaļu par labu rezultātu skolas sporta sacensībās – un nosūtīt to vecākiem, daloties priekā. Tāpat bērns var ierakstīt balss ziņojumu un nosūtīt to vecākiem, ja viņam tik labi vēl nepadodas īsziņu rakstīšana.

Arī saziņā ar vienaudžiem arvien lielāku lomu iegūst fotogrāfijas un īsi video vēstījumi, ar kuriem apmainīties sociālajos tīklos un saziņas lietotnēs. Tādējādi viedtelefons palīdz bērnam veiksmīgi iekļauties sociālajā dzīvē.

Telefons kā mācību līdzeklis

Viedtālrunis var kļūt par praktisku palīgu bērna attīstības veicināšanai. Tas ar dažādu lietotņu palīdzību piedāvā neikdienišķus veidus, kā, piemēram, trenēt atmiņu, apgūt valodas vai uzzināt vairāk par dabu. Izglītības iestādēs uz tehnoloģiju, tostarp planšešu un viedtālruņu, izmantošanu skatās arvien pozitīvāk, un veicina to lietošanu, piemēram, informācijas savākšanā.

Šādas iespējas veido plašāku bērna redzesloku un ļauj piekļūt zināšanām, kas iepriekšējām paaudzēm nebija pieejamas. Protams, vecākiem vienmēr ir jākontrolē, lai pie šīm attīstošajām spēlēm vai izglītojošajiem video bērns nepavada pārāk daudz laika, jo tās var būt atkarību veicinošas.

Sākumskolas skolēniem ieteicams izglītojošās lietotnes lietot kopā ar vecākiem. Pieaugušie ne vien varēs izskaidrot, kā pareizi jāpaveic uzdevumus, bet tas arī būs aizraujošs kopīgi pavadīts laiks, kas stiprinās ģimenes attiecības.

Palīgs lietderīgā laika izmantošanā

Ja mazajam skolēnam pēc nodarbībām jāgaida vecākus vai interešu pulciņus, viņš var izmantot laiku lietderīgi. Viedtelefonā var lasīt grāmatas, zīmēt vai spēlēt attīstošas spēles. Ja vien vecāki palīdz piepildīt tālruni ar vērtīgu saturu, bērns var lietderīgi izmantot ikvienu vienatnē pavadīto minūti.

Svarīgi vienoties par lietošanas nosacījumiem

Tāpat kā bērnam vajadzīga sava istaba, viņam nepieciešama arī sava digitālā telpa, kurai viņš piekļūst, izmantojot savu tālruni. Tās lielums un saturs ir atkarīgs no bērna vecuma un vajadzībām – jo vecāks ir bērns, jo šī telpa un tās sniegtās iespējas palielinās. Ieteicams, lai līdz 16 gadiem tā būtu kopīga ar vecākiem, vai vismaz vecāki pārrauga to, ko bērns dara. Internets, it īpaši sociālie tīkli, nav aizsargāta un kontrolēta telpa. Piemēram, ja sociālajos tīklos tiek saņemta ziņa no svešinieka, par to ir obligāti jāpastāsta vecākiem.

Nav noslēpums, ka digitālās ierīces ir spēcīgi uzmanības magnēti. Ja bērns sāk spēlēt spēles vai skatīties video, viņam no viedtelefona ir grūti atrauties. Tādēļ ir svarīgi līdz ar viedtelefona iegādi ģimenei kopīgi izstrādāt tā lietošanas noteikumus, kurus jāievēro visiem. Piemēram, pie vakariņu galda neviens ģimenes loceklis tālruni nelieto. Spēles drīkst spēlēt vakarā pusstundu, kad izpildīti visi mājasdarbi. Vecākiem vēlams solidarizēties ar bērniem un, kamēr viņi pilda mājas darbus, pašiem arī neniekoties ar tālruni, lai nenovērstu atvašu uzmanību.

Labākais tālrunis – izturīgs un funkcionāls

Tālrunim, ko vecāki iegādājas saviem bērniem, ir jābūt kā uzticamam palīgam – saprotamam, izturīgam, noderīgam mācībās, kā arī ar jaudīgu bateriju. Noteikti jāpievērš uzmanība tā izmēram, un tālruni jāpiemēro bērna plaukstai. Ja tas būs par lielu un mazais to nevarēs noturēt vienā rokā, pastāv risks, ka ierīce bieži nokritīs un drīz vien saplīsīs. Pirmais tālrunis pat varētu būt ar īpaši nostiprinātu korpusu, vai arī to jāievieto trieciena ietekmi mazinošā apvalkā.

Tālruņa iegādes iemesls noteikti nedrīkst būt statusa apliecināšana savu skolas biedru vidū. Nav vērts iegādāties ļoti dārgu tālruni tikai tādēļ, ka tāds ir kādam citam klasesbiedram. Ja bērns tādu pieprasa, paskaidrojiet, ka pērkat viņam vispiemērotāko tālruni un ka tas paredzēts saziņai, nevis lai ar to lielītos klasesbiedriem.

Viedtālruņu, ko vecāki var iegādāties saviem bērniem, piedāvājums ir ļoti plašs. Vienkāršākie tālruņu modeļi, kas piemēroti skolniekiem, pieejami cenu kategorijā no 80 līdz 200 eiro. Cenu atšķirība galvenokārt attiecināma gan uz baterijas izturību, gan ekrāna izmēru, gan iespējām, ko tālrunis piedāvā. Tuvojoties skolas laikam, tālruņi pieejami par īpaši izdevīgām cenām, tai skaitā arī dažādi nomaksas piedāvājumi, kad maksa par tālruni mēnesī ir, sākot no 7 eiro.