10.02.2016 16:26

Mežs: topošās valdības deklarācija demogrāfijas jomā ir regress

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mežs: topošās valdības deklarācija demogrāfijas jomā ir regress foto.delfi.lv

Topošās valdības deklarācija demogrāfijas jomā ir regress un, visticamāk, tas rezultēsies ar dzimstības samazinājumu, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja demogrāfs Ilmārs Mežs.

Iepriekšējās valdības deklarācijā bijušas vairākas konkrētas apņemšanās, kuras tā vēlas saņemt. "Tagad man ir mazliet neērti, ka tā ir prioritāte," atzina Mežs. Demogrāfs pauda, ka šā gada budžets, par spīti skaistām frāzēm, neparedz uzlabojumus ģimenēm ar bērniem. "Ja tā ir prioritāte, tad ir jādara, nevis jāslēpjas aiz skaistām frāzēm," uzsvēra Mežs.


Viņš skaidroja, ka iepriekšējos trīs gadus pēc kārtas turpinājies dzimstības pieaugums, kuru izdevies panākt tādēļ, ka palielinājās māmiņu algas un bija pieejamas vietas bērnu dārzos. Taču tā kā valsts budžets neparedz konkrētus atbalsta mehānismus, tad var prognozēt, ka dzimstība no jauna sāks samazināties.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka par vienu no Māra Kučinska (ZZS) topošās valdības prioritātēm noteikta demogrāfija. Ar to saistīti jautājumi jaunajā valdībā tiks risināti premjera pārraudzībā, aģentūrai BNS iepriekš sacīja Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Viņš norādīja, ka visu trīs partiju starpā ir sapratne, ka demogrāfijas jautājumi būs prioritāte augstākajā līmenī, un premjera pakļautībā būs struktūra, kas ar šiem jautājumiem nodarbosies.

Līdzšinējā Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") par demisijas paziņoja pagājušā gada 7.decembrī. Valsts prezidents 13.janvārī premjera amatam nominēja Kučinski, aicinot viņu sastādīt jaunu Ministru kabinetu.