09.11.2015 16:01

Aicina informēt par vardarbību, zvanot uz uzticības tālruni

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aicina informēt par vardarbību, zvanot uz uzticības tālruni arhīvs

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) bērnu rīko akciju "Redzi? Dzirdi? Nepaliec vienaldzīgs!", kuras ietvaros trīs nedēļas – no 9. līdz 27. novembrim – aicina informēt par vardarbību,informēja Labklājības ministrijas pārstāve Zane Brīvmane.

Viņa norādīja, ka akcijas laikā bērni, viņu vecāki un pedagogi var zvanīt, lai ziņotu un konsultētos par emocionālās vai fiziskās vardarbības gadījumiem jeb mobingu. Paredzēts, ka zvanītāji varēs saņemt psiholoģisku palīdzību un atbalstu. Nepieciešamības gadījumā informācija par iespējamu vardarbību tiks nodota VBTAI inspektoriem un citām institūcijām, lai veiktu tālākās darbības konstatēto pārkāpumu novēršanai.

2014. gadā konsultācijas par skolēnu savstarpējo attiecību problēmām izglītības un aprūpes iestādēs, emocionālu vai fizisku vardarbību un savstarpējiem konfliktiem veidoja ļoti nozīmīgu uzticības tālruņa 116111 zvanu skaita daļu - par šiem jautājumiem saņemti 485 zvani. Vairumā gadījumu skolā vai aprūpes iestādē bija kāds agresors, kas bija emocionāli vai fiziski vardarbīgs pret citiem, un bērni un pusaudži zvanīja, lai gūtu padomu un atbalstu.

Apkopojot informāciju par 2015.gada pirmajiem deviņiem mēnešiem, VBTAI konstatējusi, ka joprojām viena no aktuālākajām zvanītāju problēmām ir ar vienaudžu attiecības izglītības iestādēs – 557 gadījumos pusaudži stāstīja par attiecību problēmām ar vienaudžiem un savstarpējiem konfliktiem. 162 konsultācijās pusaudži minēja, ka cieš no fiziskas vardarbības skolā, ko veic vienaudži, bet 373 sarunās bērni un jaunieši minēja, ka cieš no emocionālas vardarbības.