23.10.2015 18:50

Mazliet steidzīgais zelta lapu laiks Siguldā – iespējams, šogad pēdējo nedēļas nogali

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mazliet steidzīgais zelta lapu laiks Siguldā – iespējams, šogad pēdējo nedēļas nogali Einārs Binders

Salīdzinot ar citiem gadiem, mazliet aizkavējies, tomēr visā krāšņumā Gaujas senlejā pie Siguldas valda zelta lapu laiks. Vietējie cilvēki, kas ikdienā saistīti ar tūristu apkalpošanu, gan domā, ka krāsaino lapu svētki dabā drīz būs galā. Ja sāksies stiprāki vēji, šī nedēļas nogale jau var izrādītes pēdējā krāsaino lapu laika svētdiena.

Gaisu trošu ceļa operatore Zane, kura šo darbu veic jau trešo gadu, stāsta, ka šis krāsaino lapu laiks no iepriekšējiem atšķiras ar to, ka atnācis ļoti vēlu. Parasti lapas sākot krāsoties septembra otrajā pusē, un skaistākais Siguldas zelta rudens laiks turpinās vēl divas pirmās oktobra nedēļas. Šogad rudens pa īstam Gaujas senleju nokrāsoja tikai oktobra vidū un izskatās, ka vējš jau drīz dzeltenās lapas būs aiznesis.

"Taču arī šogad cilvēki uz Gaujas senleju nāk tikpat daudz, kā citus gadus, īpaši sestdienās un svētdienās, un ir gatavi stāvēt ļoti garās rindās, lai ar gaisa trošu ceļa vagoniņu pārbrauktu pāri Gaujas ielejai," stāsta Zane. Uz jautājumu: "Ko nozīmē gara rinda?" viņa atbild, ka tas nozīmē, ka līdz braucienam reizēm jāgaida stunda, pat pusotra.

"Parasti vagoniņš brauc pēc saraksta ik stundā līdz pusdienām un tad ik pusstundā pēcpusdienā. Ja braukt gribētāju ir ļoti daudz, tad kustība ir biežāka. Taču jāņem vērā, ka ceļš vienā virzienā no Siguldas līdz pretējam senlejas krastam aizņem mazliet vairāk par septiņām minūtēm. Tāpēc vagoniņa kursēšanas intervāls tomēr ir no 15 līdz 20 minūtēm.

Brīvdienās uz gaisa trošu ceļu nāk simtiem cilvēku. Darbdienās ir mazāk, taču arī vairāki desmiti. Pārsvarā darbdienās tās ir tūristu grupas, kas pieteiktas jau iepriekš. Pamatā tie ir tūristi no Igaunijas un Lietuvas. Ir arī citi ārzemnieki, bet viņi ar mums pārsvarā runā angļu valodā, tāpēc ne vienmēr ir skaidrs, no kurienes ir atbraucēji," teic operatore Zane.

Uzraksts pie gaisa trošu ceļa biļešu kases vēsta, ka brauciens ar gaisa tramvaju uz vienu pusi maksā septiņus eiro, turp atpakaļ – 12. Kāda ģimene no Ādažiem stāsta, ka bijuši Gruzijā un tur tāds pats brauciens maksājot tikai pusotra eiro, taču tas esot Gruzijā. Savās mājās, ja reiz biļete jāpērk par septiņiem eiro, tad pirkšot. Turklāt paši gaisa trošu ceļa darbinieki atzīst, ka zelta lapu laikā pacelto cenu dēļ braukt gribētāju rindas īsākas palikušas neesot.

Savukārt Panorāmas rata īpašnieks Valdis Leimanis stāsta, ka šis rudens no citiem daudz neatšķiroties.

"Ja ir labs laiks – cilvēki nāk priecāties par Gaujas senlejas skaistumu un zeltainajām lapām, ja līst lietus – nenāk. Citu gadu lapu laikā taču klāt bijis aukstums un reizēm pat nācis sniegs ar lietu. Šogad dienu ar normālu laiku pagaidām ir bijis vairāk. Taču pašlaik izskatās, ka oktobra tuvākā nedēļas nogale būs arī pēdējā krāsaino lapu laikā," domā Valdis.

Un piebilst, ka, ja nu tiešām ar kaut ko šis zelta lapu laiks Siguldā ir atšķīries no citiem gadiem, tad tikai ar to, ka tas ir salīdzinoši īss un dabā pašlaik dominē zaļie un dzeltenie toņi, bet tikpat kā nav sarkano lapu, jo tad, kad kokiem sāka krāsoties lapas, nebija salnas. "Pērn, pēc maniem novērojumiem, sarkanās krāsas bija daudz vairāk. Bet citādi viss kārtībā."

Vērojot dabas skaistumu, nevar nepamanīt, ka rosība valda arī panorāmas rata pakājē. Šeit sāksies jaunais serpentīna ceļš, kura otrs gals būs tuvāk Gaujas tiltam. Līdztekus celiņa bruģēšanai ir tapušas arī jaunas skatu platformas un nemanāmi no ainavas pazuduši daži koki, ar savu aiziešanu uzdāvinot brīnišķīgu skatu uz Gauju. Taču par to ceļinieki pa īstam varēs pārliecināties jau ievziedu laikā.