06.10.2015 13:36

Piešķir papildu vienu miljonu eiro atbalstam ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ministru kabineta sēdē otrdien nolemts piešķirt vienu miljonu eiro papildu finansējumu Mājokļu galvojumu programmai, kuras ietvaros ģimenes ar bērniem var saņemt valsts galvojumu kredīta saņemšanai mājokļa iegādei.

Par to aģentūrai BNS pavēstīja Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena. Viņa informēja, ka papildu finansējums novirzīts no ienākumiem, kas saņemti valsts budžetā saistībā ar piešķirtajām termiņuzturēšanās atļaujām.

"Iedzīvotāju lielā interese par valsts atbalsta saņemšanu mājokļa iegādei apliecina ģimeņu vēlmi uzlabot dzīves apstākļus saviem bērniem. Ņemot vērā, ka daudzām ģimenēm pirmās iemaksas veikšana mājokļa iegādei rada finansiālas grūtības, valsts pieņemtais lēmums par atbalsta programmas ieviešanu ir bijis pareizs. Šodien piešķirtais papildu finansējums palīdzēs vēl vismaz 650 ģimenēm ar valsts atbalstu vieglāk saņemt kredītu mājokļa iegādei," uzsvēra ekonomikas ministre Dana Reizniece–Ozola.

Mājokļa galvojumu programmas darbība tika sākta šā gada janvārī. Līdz šim programmas ietvaros piešķirti 797 mājokļu galvojumi ģimenēm, kurās kopā aug 1213 bērni.

Kopējā piešķirtā galvojuma summa ir 4,932 miljoni eiro. Visvairāk galvojumu piešķirts mājokļu iegādei Rīgā – 334 galvojumi un Pierīgas novados – 131 galvojums. Mājokļa iegādei Liepājā piešķirti 50 galvojumi, Jelgavā – 36, Daugavpilī un Ventspilī – katrā 13, Jūrmalā – 12, Valmierā – 11, Rēzeknē – 8. Pārējā Latvijas teritorijā piešķirti 189 galvojumi, kas ir 24% no kopējā skaita.

Plānots, ka piešķirtā viena miljona papildu finansējuma ietvaros atbalsts tiks sniegts vēl vismaz 650 ģimenēm.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka aizdevumus ar valsts galvojumu bankas izsniedz kopš šā gada 15.janvāra, kad līgumu par sadarbību programmas īstenošanā noslēdza banka "Citadele". Mājokļu galvojumu programmas īstenošanā šobrīd iesaistījušās arī "SEB banka", "Swedbank", "Nordea Bank" Latvijas filiāle, "ABLV Bank" un "DNB Banka".

Ekonomikas ministrijas izstrādātā mājokļa atbalsta programma paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai.

Galvojuma maksimālā summa atkarīga no bērnu skaita ģimenē - ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums ir 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro, ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs ir 15 % - līdz 15 000 eiro, savukārt ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums ir 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro. Programma tiek īstenota ar attīstības finanšu institūcijas "Altum" starpniecību.