02.10.2015 11:46

Bankas aicina valsti turpināt atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bankas aicina valsti turpināt atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei arhīvs

Bankas aicina Saeimu 2016. gada valsts budžetā iekļaut finansējumu, lai varētu turpināt atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei, pavēstīja Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

"Valsts atbalsta programma ģimenēm, sniedzot valsts galvojumu aizdevumam mājokļa iegādei jaunajām ģimenēm, ir pierādījusi savu efektivitāti, tādēļ bankas aicina Saeimu iekļaut 2016. gada valsts budžetā konkrētu finansējumu šīs programmas turpināšanai. 2016. gada valsts budžeta projektā, ko valdība ir apstiprinājusi un iesniegusi Saeimā, konkrēta finansējuma ģimeņu atbalstam nav," sacīja Melnace.

Tāpat viņa atzīmēja, ka 2016. gada valsts budžeta likumprojektā ir paredzēta tikai vispārīga iespēja Ekonomikas ministrijai no Ekonomikas attīstības programmas, kas ir nezināma apmēra ieņēmumi no termiņuzturēšanās atļaujām, izlietot atbalsta pasākumiem Latvijas uzņēmējiem jaunu eksporta tirgu apguvē un eksporta palielināšanā uz prioritāriem mērķa tirgiem un investīciju veicināšanai, Reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna, citiem darba vietu radīšanas un ģimeņu atbalsta pasākumiem un sistēmas administrēšanas izmaksu segšanai, kā arī Pirmā mājokļa programmas finansēšanai.

Melnace arī informēja, ka atbilstoši attīstības finanšu institūcijas "Altum" datiem programmas darbības laikā līda 28. septembrim valsts galvojums aizdevumam mājokļa iegādei piešķirts 754 ģimenēm par 4,6 miljoniem eiro. No tiem 422 gadījumos atbalsts sniegts mājokļa iegādei Rīgā un Pierīgā, bet 332 gadījumos – pārējos Latvijas reģionos. "2015. gadam piešķirtā finansējuma, pēc "Altum" aplēsēm, galvojumiem varētu pietikt vēl tikai nākamā gada pirmajiem mēnešiem," atzīmēja Melnace.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka aizdevumus ar valsts galvojumu bankas izsniedz kopš šā gada 15. janvāra, kad līgumu par sadarbību programmas īstenošanā noslēdza banka "Citadele". Mājokļu galvojumu programmas īstenošanā šobrīd iesaistījušās arī "SEB banka", "Swedbank", "Nordea Bank" Latvijas filiāle, "ABLV Bank" un "DNB Banka".

Ekonomikas ministrijas izstrādātā mājokļa atbalsta programma paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Galvojuma maksimālā summa atkarīga no bērnu skaita ģimenē - ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums ir 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro, ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs ir 15 % - līdz 15 000 eiro, savukārt ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums ir 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro. Programma tiek īstenota ar attīstības finanšu institūcijas "Altum" starpniecību.

Latvijas Komercbanku asociācija ir biedrība, kurā uz brīvprātības principa pamata apvienojas Latvijā reģistrētās bankas un ārzemju banku filiāles. Tā dibināta 1992. gada jūlijā. Asociācijas mērķis ir sekmēt Latvijas banku sistēmas nostiprināšanu un attīstību, koordinējot banku kopējo problēmu risināšanu, pārstāvot banku kopējās intereses valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī vietējās un starptautiskajās organizācijās.