05.08.2015 14:26

Rosina izslēgt normu, kas ļauj bāriņtiesai bez vecāka vai aizbildņa piekrišanas izlemt nodot bērnu adopcijai

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ivars Brīvers (no labās) un Gunārs Kūtris Ivars Brīvers (no labās) un Gunārs Kūtris Saeimas kanceleja

Vairāki Saeimas deputāti rosina no Civillikuma izslēgt normu, kas paredz tiesības bāriņtiesai bez vecāka vai aizbildņa piekrišanas izlemt nodot bērnu adopcijai.

Priekšlikumus par attiecīgās normas izslēgšanu iesnieguši deputāti Ivars Brīvers (LRA), Gunārs Kūtris (NSL) un Hosams Abu Meri (V).

Brīvers priekšlikuma pamatojumā norāda, ka attiecīgā norma paredz tiesības bāriņtiesai bez vecāka vai aizbildņa piekrišanas izlemt nodot bērnu adopcijai. Turklāt šādā situācijā pat netiek ievērots bērna, kurš nav sasniedzis 12 gadu vecumu, viedoklis, emocionālās attiecības, kas izveidojušās starp bērnu un viņa vecākiem vai aizbildni un viņa aizbilstamajiem vai citi apstākļi.

Situācija, kurā bērns tiek nodots adopcijai bez viņa vecāka (kuram nav atņemtas aprūpes tiesības) piekrišanas, nav pieļaujama principā, uzskata deputāts. Šajā gadījumā nav nozīmes tam, vai šim vecākam ir vai nav svarīgi iemesli, vai viņš pats ir vai nav pilngadīgs, norāda politiķis. Attiecīgajā normā minēts arī gadījums, kad bāriņtiesai paredzētas tiesības pieņemt lēmumu par adopciju, ja bērna vecāks ir nepilngadīgs.

Situācija attiecībās starp aizbildņiem un aizbilstamajiem ir citāda, taču Civillikuma formulējums, ka bāriņtiesa var izlemt nodot bērnu adopcijai, ja "aizbildnis bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju adoptēt", atstāj nesamērīgi daudz vietas dažādām interpretācijām.

Brīvers norāda, ka diemžēl pēc minētās normas ieviešanas dzīvē izskan arvien vairāk sūdzību par to, ka aizbildņi tiek spiesti un emocionāli šantažēti adoptēt savus aizbildnībā esošos bērnus, pretējā gadījumā piedraudot šos bērnus "atņemt" un atdot adopcijā svešām personām vai pat uz ārvalstīm. "Būtu ļoti skumji, ja Latvijā adoptēto bērnu statistikas uzlabojums būtu panākts ar šādām metodēm," pauž parlamentārietis.

"Piespiedu adopcija" demokrātiskā un tiesiskā valstī nav pieļaujama, tāpēc priekšlikums paredz izslēgt no Civillikuma šādas adopcijas instrumentu, piedāvājot vispirms rūpēties par bērnu aprūpes iestādēs esošo bērnu adoptēšanu un vienīgi tad, kad visi iestādēs esošie bērni būs adoptēti, risināt jautājumu par iespējamiem aizbildņu adopcijas atteikumiem "bez svarīga iesmesla", norāda deputāts.

Par deputātu priekšlikumu, skatot likuma grozījumus galīgajā lasījumā, vēl būs jālemj Saeimai.