18.06.2015 10:29

"Mīlestības atslēdziņu" uz Pierīgas tiltiem kļūst mazāk; šī tradīcija lēnām izzūd

Autors  Magda Jēgere, Vidzemes augstskolas žurnālistikas studente
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šie divi pāri ir vieni no daudzajiem, kas savu laulību nostiprinājuši, piekarinot atslēgas uz tilta pār Gauju. Kāzu organizatori stāsta, ka šī tradīcija iet mazumā. Tagad jaunlaulātie "mīlestības atslēgu” vietā izvēlas iestādīt koku. Šie divi pāri ir vieni no daudzajiem, kas savu laulību nostiprinājuši, piekarinot atslēgas uz tilta pār Gauju. Kāzu organizatori stāsta, ka šī tradīcija iet mazumā. Tagad jaunlaulātie "mīlestības atslēgu” vietā izvēlas iestādīt koku. Ieva Karlsberga

Gada siltā sezona ir klāt, un arī jaunie pāri, kas atzīmē savas mīlestības apliecināšanas svētkus, manāmi visās Latvijas malās. Kāzās ir daudz dažādu rituālu un tradīciju, ko citi piekopj, bet citi ne. Viena no šādām tradīcijām ir slēdzeņu pieslēgšana pie tiltu margām, kas var tilta konstrukcijai reizēm arī kaitēt.

Visas pasaules mīlētāju viena no iemīļotākajām vietām, kur piekārt savas nesalaužamās mīlestības simbolu, ir Parīzes Pont des Arts tilts jeb mīlētāju tilts. Tas diemžēl atslēgu lielo svaru nav izturējis un jau pagājušajā vasarā pieredzēja draudus visai tilta konstrukcijai, tāpēc šā gada 1. jūnijā nolēma tiltu atbrīvot no smagā sloga.

Arī Latvijā daudzviet ir tilti, kur pieslēgtas šādas jaunlaulāto atslēgas. Valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi" pārstāve Anna Kononova informēja, ka "Pierīgas novadu tiltiem piekārtās slēdzenes esošajā apjomā problēmas nerada. Ir novērots, ka vietās, kur tās ir, tilti ātrāk rūsē, bet speciāli ņemtas nost tās netiek. Vienīgās reizes, kad tās tiek demontētas, ir remontdarbu laikā".

Latvijā kopumā jaunlaulāto atslēgu piekarināšanas tradīcija ir ievērojami samazinājusies – tā apgalvo vairākas pasākumu organizēšanas aģentūras, kas vasaras sezonā nodarbojas ar kāzu organizēšanu.

"Mēs gan tādas standarta kāzas nerīkojam, taisām tādas dullās kāzas bez tradicionālajām kāzu padarīšanām, tāpēc arī atslēgas netiek karinātas. Mēs labāk iesakām iestādīt koku," stāsta pasākumu organizēšanas uzņēmuma "Skudras Metropole" svētku režisore Nora Ūpe.

Arī pasākumu organizatoru aģentūras "Chocolate Events" pasākumu režisore Gerda Serdante stāsta, ka šīs tradīcijas – gan nešana pār tiltiem, gan atslēgu pieslēgšana – iet mazumā: "Cilvēki meklē kaut ko jaunu un oriģinālu. Protams, ir cilvēki, kas vēl pieturās pie šim tradīcijām, bet liela daļa vairs to nedara."